• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino akivaizdoje prekybininkams kilo papildomų iššūkių – suvaldyti per pandemiją padidėjusius ilgapirščių srautus. Baltijos šalyse atliktame tyrime paaiškėjo, kad nuo vagysčių nukenčiančių Lietuvos, Latvijos ir Estijos prekybininkų patiriami nuostoliai sudaro daugiau nei 100 mln. eurų per metus.

Karantino akivaizdoje prekybininkams kilo papildomų iššūkių – suvaldyti per pandemiją padidėjusius ilgapirščių srautus. Baltijos šalyse atliktame tyrime paaiškėjo, kad nuo vagysčių nukenčiančių Lietuvos, Latvijos ir Estijos prekybininkų patiriami nuostoliai sudaro daugiau nei 100 mln. eurų per metus.

REKLAMA

Tyrimą atlikusi agentūra praneša, kad įtakos aktyvesnei vagišių veiklai turi ir dėl Covid-19 pandemijos įvesti ribojimai prekybos vietose – vagysčių skaičius auga ir galimai dar augs. Nuostolių mažmeninėje prekyboje tyrimas Baltijos šalyse atliktas bendrovės „Neto Baltic“ iniciatyva, remiantis pasaulinio vagysčių tyrimo metodologija.

Daugiausiai vagia lankytojai

Apsaugos sprendimų prekybai įmonės „Neto Baltic“ atliktame tyrime dalyvavo kiek daugiau nei 1800 mažmeninės prekybos parduotuvių Baltijos šalyse. „Neto Baltic“ vadovas Rokas Budvilaitis sako, kad per pandemiją prekybos vietose įvykdomas vagystes prekybininkai daugiausiai priskiria išorinių – įvykdomų lankytojų – vagysčių tipui.

REKLAMA
REKLAMA

„Daugiau nei pusė prekybininkų išorines vagystes nurodo kaip reikšmingiausią nuostolių grupę – taip mano daugiau nei pusė tyrime apklaustų verslų, o tai ženkliai skiriasi nuo kitų nuostolių grupių reikšmingumo.

REKLAMA

Dažniausiai iš prekybininkų vagiamos prekės yra alkoholis, kosmetika, pieno produktai, šokoladas, kava ir elektriniai įrankiai“, – sako tyrimą atlikusios „Neto Baltic“ vadovas R. Budvilaitis.

Vogti drąsiau dėl karantininių suvaržymų

„Neto Baltic“ atliktas tyrimas atskleidžia, kad, vertindami šių metų patirtį ir dabartinę situaciją, daugiau nei du trečdaliai prekybininkų mano, kad toliau vagysčių tik daugės.

„Respondentai kaip galimas tokio teiginio priežastis nurodė veidus slepiančių apsauginių kaukių dėvėjimą, dėl kurių apsaugos kamerų filmavimas tampa beprasmis, be to, prisidėti gali ir augantis nedarbo lygis bei blogėjanti ekonominė situacija“, – skelbiama atlikto tyrimo ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, uždarosios akcinės bendrovės „BalticRed“, valdančios prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega“, rinkodaros direktorė Ieva Goštautaitė-Gedutė sako, kad nors vagys ir turi savo triukų, prekybininkai taip pat turi būdų vagims atpažinti ir parduotuvių saugumui užtikrinti.

„Žinoma, stori, figūrą slepiantys rudeniniai ar žieminiai drabužiai, kepurės, šalikai, dėvima kaukė gali sudaryti ilgapirščiams įspūdį, kad jie bus neatpažinti. Vis dėlto, būti neatpažintam dar nereiškia būti nesučiuptam vagystės vietoje. 

Pastebime, kad dažniausiai vogti bando tie patys žmonės, dauguma jų turi savo „braižą“, o tai ne tik palengvina apsaugos darbą, bet ir padeda iš anksto užkirsti kelią vagystėms ir užtikrinti parduotuvių bei lankytojų saugumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, reikia pripažinti, kad karantino laikotarpiu atsiranda ir naujų „veidų“, kurie bando savo laimę įvairiose parduotuvėse“, – sako I. Goštautaitė-Gedutė.

Ir nors UAB „BalticRed“ atstovė teigia, kad vogti dėl sudėtingesnių asmens identifikavimo aplinkybių įsidrąsina ir daugiau žmonių, beveik nei viena vagystė nelieka nepastebėta.

„Vagysčių stengiamasi išvengti akylai stebint prekybos centro patalpas vaizdo stebėjimo kameromis, aktyviai patruliuojant visoje prekybos centro teritorijoje ir bendradarbiaujant su mūsų prekybos ir paslaugų vietų darbuotojais. Prireikus stipriname apsaugos darbuotojų pajėgas. Be to, apie visas vagystes mes iškart informuojame policiją“, – teigia „Megos“ rinkodaros direktorė.

REKLAMA

Kritikuoja teisinę bazę

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė, ekonomistė Rūta Vainienė patvirtina, kad pandemijos metu vagysčių kiekis išaugo. R. Vainienė pranešime žiniasklaidai taip pat įvardina ir priežastis, dėl ko vagys Lietuvoje jaučiasi nebaudžiami.

„Pandemijos metu vagystės išaugo, o tuo metu Seime registruotos Baudžiamojo kodekso (BK) pataisos, kuriomis siūloma lengvinti atsakomybę už turtinius ir finansinius nusikaltimus. Paprastai tariant, leisti vagims vogti daugiau, išvengiant baudžiamosios atsakomybės“, – atkreipia dėmesį R. Vainienė.

Ekonomistė prideda, kad esant dabartinei teisinei bazei, teisėsaugai tampa sudėtinga nubausti tęstines vagystes vykdančius asmenis.

REKLAMA

„Žinodami sumą už kiek prekių gali išsinešti, vagys jaučiasi nebaudžiami ir tampa vis įžūlesni(...) Deja, šiuo metu sprendimas padidinti baudžiamosios atsakomybės ribą būtų naudingas tik nusikaltėliams“, – situaciją komentuoja R. Vainienė.

Policija pokyčių nepastebi

Tiesa, Lietuvos policijos šių metų vagysčių vertinimas – kiek kitoks nei prekybininkų. Policijos teigimu, vagysčių šiemet Lietuvos prekybos centruose – kaip tik mažiau nei buvusiais metais.

„Šiemet per 11 mėnesių registruotos 1029 vagystės iš prekybos vietų – t . y. 8 proc. mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Nepastebime, kad karantinas kažkaip labai darytų įtaką vagystėms iš parduotuvių. Apsaugos kaukių dėvėjimas šiek tiek apsunkina tyrimus, nes vaizdo kameros neužfiksuoja įtariamųjų veidų“, – kilusiais nusikaltėlių atpažinimo sunkumais dalijasi Lietuvos policija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų