REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Ką tik gyventojus pasiekė dvi žinios – jau galima pretenduoti į kompensaciją įsigyjant nedideles, iki 10 kW galios saulės elektrines iš elektrinių parkų bei kompensaciją įsirengti elektrinę savo namų ūkiuose. Saulės energetikai sako, kad nutolusios saulės elektrinės nuo įrengiamų savo teritorijoje gali gerokai skirtis kainos ir efektyvumo santykiu. Kaštai gali būti tie patys, bet pagaminamos elektros kiekis gali skirtis net iki 50%. Svarbu tinkamai atsižvelgti į vietą, kur įrengiama elektrinė, ir esamus bei būsimus elektros poreikius. 

Ką tik gyventojus pasiekė dvi žinios – jau galima pretenduoti į kompensaciją įsigyjant nedideles, iki 10 kW galios saulės elektrines iš elektrinių parkų bei kompensaciją įsirengti elektrinę savo namų ūkiuose. Saulės energetikai sako, kad nutolusios saulės elektrinės nuo įrengiamų savo teritorijoje gali gerokai skirtis kainos ir efektyvumo santykiu. Kaštai gali būti tie patys, bet pagaminamos elektros kiekis gali skirtis net iki 50%. Svarbu tinkamai atsižvelgti į vietą, kur įrengiama elektrinė, ir esamus bei būsimus elektros poreikius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniais skirtumais bei patarimais, kokiais atvejais geriau pasirinkti vieną ar kitą variantą, dalinasi lietuviškų saulės modulių gamybos ir įrengimo bendrovės „Solet Technics“ vadovas Andrius Karazinas. 

REKLAMA

Didesnis efektyvumas 

„Pirmiausia, galėčiau atkreipti dėmesį, kad nutolusios saulės elektrinės yra puiki išeitis tiems, kas gyvena butuose ar neturi techninių galimybių įrengti elektrinę ant savo namo stogo. Pavyzdžiui, labai nepalanki kryptis, stogas naudojamas kitoms reikmėms, susidaro dideli šešėliai, statiniai yra saugomoje teritorijoje ar turi kultūros paveldo statusą“, – vardija A. Karazinas. 

Tuo tarpu saulės parkuose moduliai paprastai montuojami pačiomis geriausiomis sąlygomis, todėl galima tikėtis optimalaus, t. y. didžiausio įmanomo ekologiškos elektros energijos „derliaus“. 

REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, metinė elektros gamybos apimtis priklauso ne tik nuo elektrinės geografinės padėties ir aplinkos sąlygų, bet ir nuo pačių elektrinės komponentų bei naudojamų technologijų. Pavyzdžiui, jau greitai Molėtų rajone atsirasiančiame saulės parke „Vytis“ naudosime pažangius 440 W nominalios galios modulius, pagamintus taip, kad generuotų elektros energiją tiek iš priekinės, tiek iš galinės pusės. Tokiu būdu panaudojama ne tik tiesioginė saulės šviesa, bet ir jos atspindžiai. Tai užtikrina dar didesnį modulių efektyvumą. Atsižvelgiant į mūsų šalies geografinę padėtį bei orus, tikimės pasiekti 10-12 procentų didesnį efektyvumą, palyginti su įprastais 330-370 W nominalios galios moduliais“, – komentuoja A. Karazinas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat papildo, kad nutolusią saulės elektrinę galima skaidyti į kelias dalis ir tokiu būdu aprūpinti ekologiška, aplinką tausojančia elektra kelis savo būstus. 

„Jeigu atsitinka taip, kad tenka keisti būstą, drauge galima „pasiimti“ ir elektrinę. Taip pat atsiradus poreikiui, galima elektrinę parduoti ar perleisti kitam ir atgauti investuotas lėšas. Tokios galimybės nėra įrengiant elektrinę ant namo stogo. Tai saulės parkų pranašumas“, – pastebi A. Karazinas. 

Reikia įvertinti mokesčius 

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad įsigyjant elektrinę saulės parke, tiek 1kW, tiek 10 kW įsigijimo kaina už 1kW gaunasi ta pati. Tuo tarpu įsirengiant elektrinę ant namo stogo, kaip pastebi A. Karazinas, galutinė 1 kW kaina, priklausomai nuo elektrinės pajėgumo, skiriasi. Taip yra dėl to, kad įsirengiant nuosavą elektrinę patiriami tam tikri nekintami kaštai, pavyzdžiui, projektinės dokumentacijos parengimas, įrangos pristatymas, keltuvo nuoma, kurie nepriklausomai nuo elektrinės pajėgumo kainuoja tiek pat. 

REKLAMA

„Todėl elektrinė saulės parke yra tinkamesnė mažai elektros energijos suvartojantiems gyventojams. Skaičiuojame, kad net jei namo stogas tinkamas įrengti elektrinę, įsigyti 1-2kW jėgainę saulės parke bus net iki 2 kartų pigiau, nei statyti ją pačiam“, – įžvalgomis dalinasi A. Karazinas. 

Reikia nepamiršti, kad už saulės parke pagamintą elektros energiją teks mokėti elektros pasaugojimo mokestį. Jis mokamas elektros tinklams. Šiuo metu mokestis siekia 31 eurą už vieną įsigytą kilovatą per metus. 

Statant elektrinę, kaip ir įsigyjant elektrinę saulės parke, elektros pasaugojimo mokestį irgi teks mokėti, tik šiuo atveju galima rinktis vieną iš keturių pasaugojimo būdų ir taip kažkiek sutaupyti. Beje, galima tikėtis, kad ateityje, išsivysčius efektyvaus elektros kaupimo technologijoms, išlaidas už elektros pasaugojimą galima bus sumažinti. 

REKLAMA

„Turėdami saulės elektrinę, turime vertinti metinį elektros poreikį. Tai reiškia, kad nėra svarbu, kiek kuriuo metu elektrinė gamina elektros“, – atkreipia dėmesį pašnekovas ir priduria, kad daugiausiai elektros energijos elektrinė paprastai sugeneruoja nuo kovo iki spalio. Visa per šį laikotarpį pagaminta elektros energija ne visada yra sunaudojama realiuoju laiku, todėl yra atiduodama į tinklą pasaugojimui. 

„Rudenį ir žiemą, esant mažai elektros energijos generacijai, nepanaudotas perteklius grąžinamas vartotojui. Esant trūkumui, elektra yra perkama iš bendro tinklo“, – komentuoja „Solet Technics“ vadovas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis papildo, kad saulės elektrinės statytojas įsipareigoja prižiūrėti elektrinę, įrengtą saulės parke. Tokia priežiūros paslauga taip pat kainuoja. Šiuo metu ji siekia apie 20 eurų už kilovatą per metus. 

Faktiniai elektros kiekiai gali skirtis 

Tiems, kurie svarsto apie saulės elektrinės įrengimą ant savo namo stogo, A. Karazinas pirmiausia pataria įsivertinti tai, kad tokiu atveju niekas negarantuoja minimalaus elektros energijos gamybos kiekio. Tuo tarpu įsigyjant elektrinę saulės parke per „Ignitis“ Saulės parkų platformą, kiekvienas vystytojas įsipareigoja pagaminti tam tikrą elektros energijos kiekį. Jo nepagaminus, klientui kompensuojami nuostoliai. 

REKLAMA

„Kai įsiregi savo elektrinę – kokį stogą jau turi, tokį turi. Jei šis, pavyzdžiui, pasisukęs nuo Pietų, automatiškai elektros gaminsis mažiau. Todėl itin svarbu tinkamai įvertinti pasirinktą elektrinei įrengti vietą“,– atkreipia dėmesį A. Karazinas. 

Be to, stogas turi būti pakankamai tvirtas, kad atlaikytų įrangą, ji būtų saugiai naudojama ir nekeltų grėsmės. „Reikia nepamiršti, kad, pavyzdžiui, montuojant elektrinę ant šlaitinio stogo dangoje daromos skylės, todėl gali sutrumpėti jo tarnavimo amžius. Kita vertus, galima elektrinę integruoti į stogą, tai yra panaudoti vietoj stogo dangos, tokiu būdu sutaupant lėšų stogo dangai“, – sako pašnekovas. 

REKLAMA

Jis taip pat papildo, kad įrengiant savo elektrinę ir išaugus elektros poreikiams, galima visuomet prasiplėsti. Tuo tarpu tokios garantijos išsiperkant elektrinę saulės parke nėra. „Saulės parkų atveju negalima būti tikram, kad padidėjus energijos poreikiui bus galimybių papildomai įsigyti pajėgumų, kadangi iš skirtingų parkų į vieną būstą priskirti elektros tiekimą šiai dienai nėra įmanoma“, – atkreipia dėmesį A. Karazinas. 

Pretenduoti į kompensaciją – iki spalio 21 d. 

Gyventojai, norintys pretenduoti į kompensacijas įsigyjant nedideles, iki 10 kW galios saulės elektrines iš elektrinių parkų ar įsirengti saulės elektrinę savo namų ūkiuose turi iki spalio 21 d. Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) informacinėje sistemoje užpildyti projekto registracijos formą. 

Kaip praneša APVA, kvietimui įsirengti saulės elektrinę savo namų ūkiuose skirta kiek daugiau nei 12,48 mln. eurų, o įsigyjant saulės parke – 3,1 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų