REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mažindami veiklos išlaidas bankai skatina klientus dažniau naudotis paslaugomis internetu. Kitaip nei paprastas klientų skyrius, interneto bankas gali veikti visą parą be išeiginių. Tačiau pastaruoju metu klientai iš bankų gauna keistus pranešimus, kad šie naktį nedirba.

Mažindami veiklos išlaidas bankai skatina klientus dažniau naudotis paslaugomis internetu. Kitaip nei paprastas klientų skyrius, interneto bankas gali veikti visą parą be išeiginių. Tačiau pastaruoju metu klientai iš bankų gauna keistus pranešimus, kad šie naktį nedirba.

REKLAMA

Vilnietę Jolitą, kuri vieną vakarą kiek po 22 val. pamėgino per „Swedbank“ interneto banką sumokėti už bilietą į vieną renginį, nustebino toks pranešimas iš banko:

„Dėmesio! Šį mokėjimo nurodymą pateikėte po banko nustatytų valandų. Mokėjimo nurodymą, esantį sąraše, kurį rasite interneto banko skiltyje „Mokėjimų sąrašas“, galite atšaukti iki artimiausios banko darbo dienos 4 val.“

Jau kuris laikas Lietuvoje veikia plačiai reklamuoti momentiniai mokėjimai, kai pinigai iš vienos sąskaitos į kitą pervedami per kelias sekundes. Dėl to moterį nustebino minėta banko žinutė.

REKLAMA
REKLAMA

„Gal čia tik man naujiena ir būsiu tai praleidus, kad internetinis bankas jau irgi turi savo darbo valandas. Nesu jau tokia jauna, kad neatsiminčiau bankų internetinės bankininkystės komunikacijos einant į „online“ skatinant ja naudotis – 24/7.

REKLAMA

Negana to, kad atlikus mokėjimą „internetinio banko ne darbo valandomis“ gali gauti tokio mokėjimo kopiją, ją iškarto nusiųsti pinigų gavėjui, kaip įrodymą, kad sumokėjai ir po to atšaukti šį savo mokėjimą, kol internetinis bankas dar nedirba“, – stebėjosi tv3.lt skaitytoja.

Ji apgailestavo, kad ne visi smulkieji pardavėjai realiai patikrina savo sąskaitą gavę iš kliento tik banko mokėjimo kopiją kaip pinigų sumokėjimo faktą, o paprastai iš karto siunčia prekę ir gali pinigų net nesulaukti.

„Deja, bet nesąžiningų pirkėjų internete yra labai daug, dabar net banko mokėjimų kvitų patiems klastoti nereiks. O tokių teko matyti ir man pačiai. Ir niekaip nesugalvoju vertės leisti banko klientui persigalvoti ir atšaukti savo mokėjimą, kol internetinis bankas dar „neatsidarė“. O dar įdomiau, atėjo pranešimas iš banko, kad mokėjimas gavėjui atliktas“, – pasakojo moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Priklauso į kurį banką mokama

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius priminė, kad jo atstovaujamas bankas nuo 2019 metų spalio 14 d. pradėjo vykdyti momentinius mokėjimus privatiems ir verslo klientams, kurie atlieka pinigų pervedimus naudodamiesi interneto banku.

Pinigų pervedimai iki 15 tūkst. eurų į kitus vietos bankus Lietuvoje, prisijungusius prie momentinių mokėjimų sistemos, įvykdomi vos per kelias sekundes.

Mūsų klientai gali atlikti momentinius mokėjimus į šiuos vietos bankus ir finansų institucijas, esančius momentinių mokėjimų sistemoje – SEB, Šiaulių bankas ir „Paysera“ Lietuvoje. Taip pat ir mokėjimai tarp „Swedbank“ sąskaitų yra įvykdomi per kelias ar kelioliką sekundžių“, – aiškino atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, mokėjimų pavedimai į kitus bankus, kurie nėra prisijungę prie momentinių mokėjimų, vykdomi per EBA kliringo namus; mokėjimai įskaitomi darbo dienomis nustatytu periodiškumu. 

„Ateityje momentinius mokėjimus bus galima atlikti ne tik į Lietuvoje, bet ir į kitose šalyse veikiančius bankus. Kalbant apie momentinių mokėjimų priėmimą iš kitų Europos bankų, kurie yra prisijungę prie SEPA momentinių mokėjimų schemos, „Swedbank“ klientai tokiu būdu mokėjimų pavedimus gali gauti jau dabar“, – paaiškino atstovas.

Šventinės dienos gali prailgti

SEB atstovė žiniasklaidai Ieva Dauguvietytė-Daskevičienė pranešė, kad jos atstovaujamame banke momentiniai pinigų pervedimai, jei pervedama suma neviršija 15 tūkst. eurų ir lėšų gavėjo bankas yra prisijungęs prie momentinių mokėjimų sistemos, į gavėjo sąskaitą pervedami nedelsiant ištisą parą visomis metų dienomis:

REKLAMA

„Kaip ir anksčiau yra vykdomi ir kiti europiniai pinigų pervedimai (SEPA ir labai skubūs). SEPA pinigų pervedimą pateikus iki 16 val., lėšos darbo dienomis pervedamos po kelių valandų tą pačią dieną.“

Pasak atstovės, SEPA mokėjimo nurodymą pateikus darbo dieną po 16 val., savaitgalį arba tarptautinių švenčių dienomis, pinigai pervedami kitą banko darbo dieną.

„Pateikus labai skubaus europinio pinigų pervedimo nurodymą iki 16 val., lėšos darbo dienomis pervedamos nedelsiant, tačiau pervedimas kai kuriais atvejais gali užtrukti, nes lėšų įskaitymo į gavėjo sąskaitą laikas priklauso nuo gavėjo banko.

Mokėjimo nurodymą pateikus darbo dieną po 16 val., savaitgalį arba tarptautinių švenčių dienomis, pinigų pervedimas atliekamas kitą banko darbo dieną“, – paaiškino I. Dauguvietytė-Daskevičienė.

REKLAMA

Anot jos, po spalio 1 dienos įsigalios paprastesnė SEPA mokėjimo nurodymo atšaukimo tvarka – t.y. bus galima paprasčiau atšaukti mokėjimo nurodymą (jei klientas suklydo ar pan.), kol jis dar nėra išėjęs iš banko.

Tuo metu bankas „Luminor“ atsiųstame komentare nurodė: 

„Nuo spalio 1 d. įsigalioja Mokėjimų įstatymų straipsnių pakeitimai, kurie numato, kad nuo banko sąskaitos neturi būti nurašomi mokėjimai savaitgaliais ir švenčių dienomis. Tuo metu naktinių mokėjimų bankas „Luminor“ niekada nevykdė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų