REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Seimas turėtų galutinai balsuoti už įstatymą, kuriuo būtų padidintos subsidijos prastovose esančių 60 metų ir vyresnių darbuotojų darbo užmokesčiui. Jos kompensuotų vyresnių darbuotojų algas pusmetį po to, kai baigsis karantinas.

Ketvirtadienį Seimas turėtų galutinai balsuoti už įstatymą, kuriuo būtų padidintos subsidijos prastovose esančių 60 metų ir vyresnių darbuotojų darbo užmokesčiui. Jos kompensuotų vyresnių darbuotojų algas pusmetį po to, kai baigsis karantinas.

REKLAMA

Už įstatymo projektą balsavo 107 Seimo nariai, prieš buvo 2, o susilaikė – 6. Kad įstatymas įsigaliotų, jį dar turi pasirašyti prezidentas.

Pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasiūlytą Užimtumo įstatymo pataisų projektą, darbdaviai per karantiną galės išleisti 60 metų ir vyresnius darbuotojus į prastovas ir už tai gauti specialią subsidiją. Ji turėtų būti mokama ir po karantino.

Darbdavys galės pasirinkti, kurios subsidijos prašyti: a) 100 proc. nuo priskaičiuoto darbuotojo darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei 607 eurų (neatskaičius mokesčių) arba b) 70 proc., bet ne daugiau nei 910,5 eurų bruto (neatskaičius mokesčių).

REKLAMA
REKLAMA

Pasibaigus karantinui arba sugrąžinus darbuotoją iš prastovos, darbdavys toliau galės prašyti 6 mėn. trukmės subsidijų to paties darbuotojo darbo užmokesčiui: pirmus du mėnesius – 100 proc., trečią ir ketvirtą – 50 proc., penktą ir šeštą – 30 proc.

REKLAMA

Primename, kad visiems kitiems darbuotojams įprastinė subsidija darbo užmokesčiui yra 70 proc. arba 90 proc. atlyginimo.

Diskusijoje Seime parlamentaro požiūriai dėl šio įstatymo išsiskyrė. Valdantieji argumentavo, kad jis padės darbo rinkoje išsilaikyti vyresniems darbuotojams. Kai kurie opozicijos atstovai tuo abejojo ir teigė, kad gali būti priešingas rezultatas, ypač po to, kai subsidijų mokėjimas pasibaigs metų pabaigoje.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, prastovas yra paskelbę daugiau kaip 22 tūkst. darbdavių. Jie prašo subsidijų daugiau kaip 171 tūkst. prastovose esančių darbuotojų darbo užmokesčiui.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė planuoja atšaukti karantiną birželio 16 d. Dėl koronaviruso jis buvo paskelbtas kovo 16 d.

Visoms darbo užmokesčio subsidijoms, išmokoms savarankiškai dirbantiems asmenims, darbo paieškos išmokai ir kt. numatyta išleisti beveik 792 mln. eurų.

Nauji pasikeitimai dėl subsidijų ir darbo paieškos išmokų

Pagal priimtas pataisas, skelbti darbuotojams prastovas ir prašyti subsidijų iš Užimtumo tarnybos darbdaviai galės ir pasibaigus karantinui, bet tęsiantis ekstremaliai situacijai. Šiuo atveju kalbama tiek apie 90 ar 70 proc. dydžio subsidijas darbo užmokesčiui, kai darbuotojui paskelbiama prastova ir mokama ne mažiau nei minimali alga už etatą, tiek apie subsidijas už vyresnius nei 60 metų darbuotojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbdaviai galės pasirinkti, kokias subsidijas gauti, kai įdarbinami Užimtumo tarnybos siunčiami remiami bedarbiai – neįgalieji, ilgalaikiai, jauni ar vyresnio amžiaus bedarbiai. Nesant karantino už tokius darbuotojus paprastai mokamos 75 proc., 60 proc. arba 50 proc. dydžio subsidijos, priklausomai nuo tikslinės grupės (tokios subsidijos egzistuoja jau seniai). O padedant išeiti iš karantino įtvirtintos kas du mėnesius mažėjančios 100-50-30 proc. subsidijos už dirbantį darbuotoją.

Laikina darbo paieškos išmoka Užimtumo tarnyboje registruotiems bedarbiams bus pradedama mokėti nepasibaigus karantinui ir galės būti mokama 6 mėn. nuo įstatymo įsigaliojimo, bet ne ilgiau kaip iki šių metų pabaigos. Be to, laikina darbo paieškos išmoka nebus mažesnė, jeigu žmogus gauna kurią nors socialinio draudimo pensiją ar išmoką, šalpos išmoką, valstybinę pensiją, rentą ir panašiai. Kitaip tariant, žmogui gaunant ligos išmoką arba valstybinę pensiją, darbo paieškos išmoka bus ne 42 eurai, o 200 eurai.

Laikiną darbo paieškos išmoką žmonės gaus iškart tapę bedarbiais, o ne tada, kai jiems baigiasi terminas gauti išeitines išmokas iš darbdavio, kuris jį atleido iš darbo. Tas pats bus taikoma, kai asmuo kreipiasi dėl įprastos nedarbo socialinio draudimo išmokos, kuri priklauso, kai žmogus turi sukaupęs ne trumpesnį nei 12 mėnesių nedarbo socialinio draudimo stažą per pastaruosius 30 mėnesių. Tokia pataisa priimta dėl to, kad kai kuriais atvejais atleistiems iš darbo žmonėms darbdaviai įsipareigoja mokėti išeitines išmokas, bet jos neišmokamos iškart.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų