REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ir draudimo įstaigose moterys uždirba mažiau, nei vyrai, o tai lemia moterų dominavimas klientų aptarnavimo sektoriuje, teigia Valstybinė darbo inspekcija (VDI).

Finansų ir draudimo įstaigose moterys uždirba mažiau, nei vyrai, o tai lemia moterų dominavimas klientų aptarnavimo sektoriuje, teigia Valstybinė darbo inspekcija (VDI).

REKLAMA

20 neplaninių patikrinimų atlikusi VDI pirmadienį pranešė nustačiusi, kad ne visiems darbuotojams mokamas vienodas darbo užmokestis už tokį patį ar vienodos vertės darbą.

„Daugumoje tikrintų įstaigų vyrauja tam tikra vyrų ir moterų pasiskirstymo atskiruose įstaigų padaliniuose tendencija: moterys dominuoja klientų aptarnavimo sektoriuje, kuriame paprastai nustatytas žemiausias  darbo užmokestis, tuo tarpu darbuotojų vyrų skaičius dažniausiai žymiai lenkia moterų skaičių informacinių technologijų padaliniuose, kuriuose numatyti vieni didžiausių darbo užmokesčių“, – teigiama VDI pranešime.

Pasak inspekcijos, vis dėlto daugiausiai skirtumai susidaro „abiejų lyčių naudai ir dėl objektyvių priežasčių“, t.y. dėl darbuotojų skirtingos kvalifikacijos, išsilavinimo, profesinės patirties, dalykinių savybių, elgsenos ir kitų aspektų. 

REKLAMA
REKLAMA

VDI nurodo, kad taip pat pastebėtas didelis atotrūkis tarp tam tikrose darbo apmokėjimo sistemose patvirtintų minimalių ir maksimalių darbo užmokesčių tai pačiai darbuotojų kategorijai ar pareigybei, o tai gali sudaryti prielaidas diskriminuoti lyties ar kitais pagrindais, kadangi sprendimą dėl darbo užmokesčio nustatymo priima vadovas. VDI teigimu, tai „gali reikšti subjektyvų konkretaus darbuotojo vertinimą“.

REKLAMA

Nors Darbo kodeksas neįpareigoja patvirtinti darbuotojų atrankos, įdarbinimo ir darbuotojų darbo vertinimo kriterijų kaip atskirų dokumentų, jų nebuvimas, anot VDI, taip pat „gali sudaryti prielaidas subjektyviam konkretaus atvejo vertinimui ir diskriminacijai lyties ir kitais pagrindais“.

Inspekcija taip pat pastebi, kad lygių galimybių politikos įgyvendinimo priemonės daug kur „ne visada padeda efektyviai vykdyti darbuotojų lygių galimybių politiką“, nes yra formalios, sukurtos “deklaratyviai įgyvendinant įstatymų normas“.

Inspektoriai nustatė ir gerų pavyzdžių, pavyzdžiui, kai kuriose įstaigose peržiūrint atlyginimus, atsižvelgiama, kurios lyties darbuotojai dominuoja pagal gaunamą darbo užmokestį.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokiu atveju priešingos lyties darbuotojams papildomai yra padidinamas darbo užmokestis, siekiant mažinti atlygio atotrūkį tarp skirtingos lyties darbuotojų“, – tvirtina inspekcija.

Tarp gerųjų priemonių minimas ir darbo užmokesčio auditas, atlyginimų atotrūkio analizė įtraukiant darbuotojų atstovus, stebėjimas, kiek vyrų ir moterų dalyvavo mokymuose, vyko į komandiruotes ir pan.

Anot inspekcijos, veiksmingas priemones mažinant darbo užmokesčio atotrūkį tarp vyrų ir moterų taiko „Lietuvos draudimas“, „Gjensidige“, „ERGO Insurance SE“ Lietuvos filialas.

Apibendrinant atliktų patikrinimų rezultatus dėl didelio darbo užmokesčio atotrūkio tarp vyrų ir moterų darbo užmokesčio finansų ir draudimo įstaigose, – tiesioginės  diskriminacijos požymių dėl darbo užmokesčio atotrūkio tarp vyrų ir moterų nustatyta nebuvo.

Naujausiais 2018-ųjų Lietuvos statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkis finansinės ir draudimo veiklos įmonėse buvo 37 proc.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų