REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Degalų kainos

Karantino metu šalies degalinių apyvarta kai kur krito ir trečdaliu. Tačiau bent tiems, kas dar gali važiuoti ir važiuoja yra gera žinia – atsiranda vis daugiau vietų, kuriose už litrą degalų nebereikia mokėti ir euro.

9

Karantino metu šalies degalinių apyvarta kai kur krito ir trečdaliu. Tačiau bent tiems, kas dar gali važiuoti ir važiuoja yra gera žinia – atsiranda vis daugiau vietų, kuriose už litrą degalų nebereikia mokėti ir euro.

REKLAMA

Šiuo metu žaliavinės naftos kaina pasaulio rinkose yra tris kartus mažesnė nei metų pradžioje. Vien per kovą ji krito dvigubai ir dabar siekia kiek daugiau nei 20 JAV dolerių už barelį.

„Orlen Lietuva“ gaminamų degalų kainos per kovą sumažėjo maždaug 20 proc., arba 15–20 centų ir dabar siekia 0,785 euro už litrą dyzelino ir 0,798 euro už litrą benzino. Pamažu kainos krinta ir degalinėse. Tiesa, ne visur vienodai greitai.

Arti, bet gerokai skiriasi

Nuo judrios Vilniaus Kalvarijų, Ozo ir Kareivių gatvių sankryžos, prie kurios yra įsikūrusi ir tv3.lt redakcija, 1 km ar truputį didesniu spinduliu veikia devynios degalinės.

REKLAMA
REKLAMA

Po dvi „Circle K“ ir „Viada“, taip pat „Alauša“, „Baltic Petroleum“, „Emsi“, „Neste“ ir „Skulas“.

Vieną darbo dienos rytą portalo tv3.lt žurnalistas visas jas aplankė ir nufotografavo degalinių kainų stendus.

REKLAMA

Nors nuo vienos degalinės iki kitos automobiliu galima nuvažiuoti per kelias minutes, ypač kai per karantiną eismas daug mažesnis nei įprastai, degalų kainos tarp jų gerokai skiriasi.

Pavyzdžiui, pigiausiai dyzeliną pardavinėjo „Alauša“ ir „Baltic Petroleum“ – po 0,939 euro už litrą, tik vos brangiau, po 0,94 euro – „Emsi“.

Brangiausias dyzelinas buvo Ozo gatvėje esančioje „Viadoje“ – 1,069 euro už litrą. Visai šalia, Geležinio Vilko gatvėje stovinčioje automatinėje „Neste“ degalinėje – 1,059 euro.

Taigi pigiausio ir brangiausio dyzelino kaina skiriasi – 13 centų už litrą, o tai būtų beveik 14 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Populiariausią A95 benziną pigiausiai pardavinėjo „Alauša“ ir „Skulas“ – po 1,039 euro už litrą. Brangiausiai – ta pati „Viada“ ir „Neste“, atitinkamai 1,159 euro ir 1,149 euro.

Didžiausia ir mažiausia kaina skiriasi 12 centų arba 11,5 proc.

Mažiausiai degalinėse skiriasi dujų kaina. 0,449 euro už litrą „Alaušoje“ ir 0,493 euro „Circle K“. Tai būtų 4,4 cento už litrą, arba 9,8 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgia į daug aspektų

Įdomu tai, kad net ir to paties tinklo degalinėse, kainos gana pastebimai skiriasi. Pavyzdžiui, „Circle K“ degalinės Kareivių gatvėje viena nuo kitos nutolusios vos kelis šimtus metrų, tačiau dyzeliną ir benziną viena pardavinėja 4 centais brangiau nei kita. „Viados“ degalinėse kainos skiriasi 6 centais.

„Circle K“ degalų kategorijos vadovas Rokas Laurinavičius šiuos skirtumus paaiškino taip:

„Degalų kainos konkrečioje degalinėje nustatomos remiantis daugybe aspektų, tarp kurių yra degalinės lokacija bei atsargų apyvartumas.

Jūsų pateikiamas pavyzdys įrodo, kad laisvos rinkos principai veikia, o mes laikomės sąžiningumo vartotojo atžvilgiu: vairuotojai minimaliu atstumu gali pasirinkti jiems tinkamiausią degalų užsipylimo vietos variantą.“  

REKLAMA

R. Laurinavičius teigimu, tolesni degalų kainų pokyčiai priklausys nuo ateities įvykių ir pasaulyje, ir Lietuvoje. Bendrovės atstovas taip pat informavo, kad nuo karantino pradžios degalų paklausa sumažėjo trečdaliu.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos direktorė Daiva Jokšienė paaiškino, kad degalinėse mažmeninės kainos didžiąja dalimi virš 90 proc. priklauso nuo didmeninių degalų kainų ir mokesčių.  

Didmenines degalų kainas didžiąja dalimi lemia naftos kainos. Naftos kainos yra nustatomos pagal „Platts“, o didmeninės kainos nustatomos pagal „Platts index“.  

„Vasario mėnesį didmeninės kainos mažėjo,  tai padarė įtaką ir mažmeninėms kainoms.  Kovo mėnesio pabaigoje didmeninės kainos stabilizavosi. Jei išliks panaši situacija, mažmeninės kainos gali kažkiek sumažėti, arba išliks panašios“, – prognozavo direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų