REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bankai pastebi, kad paskelbtas karantinas pakoregavo paskolas ketinusių imti lietuvių planus. Žmones neskuba pasirašyti paskolų sutarčių, laukia kol situacija taps aiškesnė ir mažės būstų kainos. Tačiau tuo pačiu metu žmonės baiminasi didėjančių palūkanų.

Bankai pastebi, kad paskelbtas karantinas pakoregavo paskolas ketinusių imti lietuvių planus. Žmones neskuba pasirašyti paskolų sutarčių, laukia kol situacija taps aiškesnė ir mažės būstų kainos. Tačiau tuo pačiu metu žmonės baiminasi didėjančių palūkanų.

REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipėsi vilnietė Agnė. Moteris šį mėnesį ketino susitikti su įvairių bankų atstovais ir pasirašyti būsto paskolos sutartį.

„Dar pernai išsirinkau butą nepastatytame name, sumokėjau rankpinigius ir laukiau kol bus baigti statybos darbai, kad galėčiau imti paskolą.

Kaip tik kovą jau norėjau susitvarkyti visus paskolos reikalus. Tačiau paskelbtas karantinas keičia planus. Dabar gailiuosi, kad nepasirašiau sutarties su banku. Baiminuosi, kad esant tokiai situacijai gali keistis paskolų išdavimo kriterijai ir didėti palūkanos“, – pasakojo moteris.

Tačiau planų atidėti paskolą Agnė neturi.

„Dabar į banką gyvai pasikonsultuoti jau nebenueisiu. Tačiau bandysiu su banko atstovais konsultuotis elektroninių būdu. Tikiuosi, pavyks gauti paskolą“, – planais dalinosi vilnietė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu užklausų dėl paskolų mažiau

SEB Baltijos šalių mažmeninės bankininkystės vadovė Sonata Gutauskaitė Bubnelienė pastebi, kad pastarosiomis dienomis užklausų dėl būsto paskolų sulaukiama, tačiau mažiau nei įprastai.

REKLAMA

„Pastebime, kad klientai elgiasi atsakingai. Tie, kurie jau turi patvirtintą teigiamą banko sprendimą dėl paskolos suteikimo, atideda sutarties pasirašymą ir laukia, kol situacija bus aiškesnė. Kiti neteikia paraiškų, nes nori lukterėti ir pažiūrėti, kaip viskas klostysis toliau.

Tačiau banke ir toliau teikiame būsto paskolas.

Kadangi pinigų skolinimas visada susijęs su rizika, analizuojame kiekvieno kliento individualią situaciją. Kiekvienas klientas turėtų įvertinti besikeičiančią situaciją ir jos įtaką finansams. Žmogus turi būti tikras, kad galės tinkamai ir laiku vykdyti prisiimtus finansinius įsipareigojimus“, – tikino specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdama apie palūkanų normas S. Gutauskaitė Bubnelienė teigė, kad jos nustatomos atsižvelgiant į situaciją paskolų rinkoje, kredito sumą, terminą, kliento finansinių galimybių įvertinimą, individualią kredito riziką.

„O konsultuotis dėl paskolų galima elektroniniu būdu. Jau prieš dvejus metus savo klientams esame suteikę galimybę būsto kreditą gauti (nuo paraiškos užpildymo iki sutarties pasirašymo) nuotoliniu būdu, kas ypatingai aktualu šiuo metu. Daugiau negu 80 procentų mūsų klientų būsto paskolos sutartis pasirašo nuotoliniu būdu.

Taip pat klientai gali naudotis moderniomis vaizdo konsultacijomis“, – teigė specialistė.

Apie mokėjimų atidėjimą būtina pranešti bankui

„Swedbank“ atstovas Saulius Abraškevičius taip pat teigia, kad bankas yra skaitmenizuotas, pradedant nuo paraiškos paskolai gauti pateikimo iki būsto paskolos sutarties pasirašymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Klientai banko siūlomomis galimybėmis būsto paskolos reikalus tvarkyti savarankiškai nuotoliniu būdu aktyviai naudojosi ir iki paskelbiant karantiną šalyje.

Praėjusiais metais 8 iš 10 banko klientų paraiškas finansavimui gauti pateikė naudodamiesi interneto banku. Šių metų pradžioje tokią galimybę rinkosi 9 iš 10 kredito sutartis pasirašančių klientų“, – tikina specialistas.

Taip pat S. Abraškevičius pastebi, kad šiuo metu užklausų dėl būsto paskolų srautas yra sumažėjęs.

„Tai yra natūralu, nes gyventojai vertina savo finansinę situaciją ir galimybes mokėti paskolos įmokas, tačiau besidominčių gauti būsto paskolą tikrai yra.

REKLAMA

Reaguodamas į situaciją dėl koronaviruso ir su tuo susijusį klientų susirūpinimą, bankas yra pasiruošęs padėti savo klientams įveikti iškilusias problemas. Būsto paskolas turintiems klientams paskolos įmokas bus galima atidėti iki 12 mėnesių.

Šis paskolos įmokų atidėjimas gali būti taikomas gyventojams, kuriems iškilo laikinų finansinių sunkumų dėl netikėto pandemijos poveikio, pavyzdžiui, prarado darbą.

Atidėjimo laikotarpis bus taikomas paskolos įmokoms, tuo metu paliekant įsipareigojimą mokėti paskolos palūkanas. Per šį laiką susikaupsianti įsipareigojimų dalis vėliau bus išskaidyta likusiam paskolos laikotarpiui.

Klientas bet kuriuo metu galės atšaukti paskolos įmokų atidėjimą ir grįžti prie įprasto paskolos mokėjimo grafiko.

REKLAMA

Svarbu atkreipti dėmesį, kad mokėjimų atidėjimas nevykdomas automatiškai. Norėdami pasinaudoti paskolos ir lizingo mokėjimo atidėjimu, klientai turi įvertinti savo situaciją ir atsiųsti prašymą interneto banko žinute“, – pataria specialistas.

Anot. S. Abraškevičiaus, dirbant karantino sąlygomis, svarbu, kad klientai prašymus teiktų interneto banku susilaikydami nuo vizito banko padalinyje.

Kainų kritimas neišvengimas

Nekilnojamo turto (NT) eksperto, įmonės „Realdata“ direktoriaus A. Antanavičiaus teigimu, kainų mažėjimas yra neišvengiamas, vienintelis klausimas – kokio dydžio bus šis mažėjimas?

„Iš vienos pusės tokį scenarijų mums sufleruoja ekonominė aplinka – prognozuojamas ekonomikos susitraukimas, pranešimai apie atleidžiamus darbuotojus ir labai realias bankrotų grėsmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš kitos pusės – neabejotinai pasikeisiančios gyventojų nuotaikos. Augant nedarbui, mažėjant pajamoms, ateities lūkesčiai neišvengiamai prastės, todėl nemaža dalis pirkėjų atsisakys pirkti būstą.

O užsitęsus pandemijai, karantinui ir prasidėjus NT kainų mažėjimui žmonės dar mažiau norės pirkti ir lauks kol kainos dar sumažės. Turėtų užsisukti neigiamas ciklas, kurio taip lengvai neišeis sustabdyti“, – tvirtina NT ekspertas.

Paklaustas apie nuomos rinką A. Antanavičius sako, kad pastaroji yra gerokai elastingesnė. Todėl ir pokyčiai šioje rinkoje vyksta kur kas greičiau. Nuomos kainos jau dabar mažėja.

„Žmogus, kuris nuomojasi, praradęs darbą ir pajamas, gali labai greitai priimti sprendimą išsikelti kitur, pavyzdžiui, grįžti gyventi pas tėvus.

REKLAMA

O gyventojai, kurie turi nusipirkę būstą, tokių pokyčių taip greitai nedaro. O dažnu atveju ir negali daryti, nes yra įsipareigoję bankui“, –pastebi NT ekspertas.

Anot. A. Antanavičiaus, šiuo metu dauguma būstų pardavėjų yra nusiteikę laukti, nes greičiausiai viliasi, kad viruso situacija greitai praeis ir viskas grįš į vėžes. Šiandien jie nėra linkę koreguoti pardavimo kainų.

„Kalbant apie nuomotojus, kurie jau dabar prarado pajamas, turiu omenyje trumpalaikės nuomos segmentą, gana operatyviai reaguoja į situaciją. Be to, jiems imtis pokyčių yra gerokai paprasčiau.

Panašus scenarijus klostėsi ir 2008 metų krizės pradžioje. Pardavėjai ilgiau laukė, nuomotojai reagavo gerokai operatyviau.

REKLAMA

Dabartinis nuomos kainų mažėjimas rodo, kad panašiai turėtų mažėti ir pardavimo kainos. Tačiau pardavėjai delsia, tad viskas paaiškės po kurio laiko. Tačiau vis dar išlieka tikimybė, kad viruso situacija praeis ir viskas grįš į senas vėžes, tad pokyčių gali ir neįvykti.

Bet kiekvieną dieną situacija tik prastėja, tad optimistinio scenarijaus tikimybė darosi vis menkesnė“, – tikino NT ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų