REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijai (OPEC) nesugebėjus susitart su savo sąjungininkais dėl naftos gavybos mažinimo, Saudo Arabija pradėjo kainų karą, dėl kurio naftos kainos kritimas buvo didžiausias nuo 1991 m.  Ekspertai teigia, kad tai be abejonės palies ir Lietuvą – čia greitu metu turėtų kristi degalų kainos, o vėliau gali būti pastebimas ir įvairių prekių pigimas.

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijai (OPEC) nesugebėjus susitart su savo sąjungininkais dėl naftos gavybos mažinimo, Saudo Arabija pradėjo kainų karą, dėl kurio naftos kainos kritimas buvo didžiausias nuo 1991 m.  Ekspertai teigia, kad tai be abejonės palies ir Lietuvą – čia greitu metu turėtų kristi degalų kainos, o vėliau gali būti pastebimas ir įvairių prekių pigimas.

REKLAMA

Pasak SEB banko ekonomisto Tado Povilausko, naftos kritimas artimiausiomis savaitėmis gali būti dar didesnis, jei Saudo Arabija ir Rusija nesugrįš prie derybų stalo. 

„Tai yra labai blogi indikatoriai, kurlink juda visas pasaulis, nes tai yra vienas iš koronaviruso šalutinių poveikių, Rusija su Saudo Arabija nesusitaria dėl tolesnės strategijos ir turime, kad dabartinė naftos kaina – 35 JAV doleriai už barelį gali būti ir dar mažesnė artimiausiomis savaitėmis“, – BNS sakė T. Povilauskas.

Anot jo, situacijai daug įtakos turės koronaviruso poveikis ekonomikai – jei naftos paklausa antrąjį pusmetį augs, dėl to galėtų augti ir naftos kaina. 

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl koronaviruso problemų ir Kinijos trumpalaikio ekonomikos sulėtėjimo sulėtėjo naftos paklausa, kažkas turėjo mažinti, o nebuvo tų, kurie turėjo mažinti, trumpuoju laikotarpiu dar gali būti visko. Turbūt dabar esminis klausimas, kaip greitai išsivalys ekonomika koronaviruso žaizdas. Jei darom prielaidą, kad po pirmo prasto pusmečio antras bus geresnis, tai tikimybė, kad naftos paklausa antrą pusmetį atšoks, yra didelė“, – sakė ekonomistas. 

REKLAMA

Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas sako, kad žemos naftos kainos gali padėti atsigauti tokioms šalims, kaip Kinija, kuri nukentėjo nuo viruso protrūkio, pristabdžiusio gamybos apimtis. Pranešime jis pabrėžė, kad be Kinijos, žemos naftos kainos gali paskatinti ir euro zonos, Japonijos ir Indijos ekonomikas, kurios kartais yra didesnės už Braziliją ir Rusiją kartu sudėjus.

Kris degalų kainos

Ekspertai teigia, kad degalų kainos Lietuvos degalinėse kris ir pokytis turėtų būti pastebimas daugmaž po savaitės. Prognozuojama, kad degalų kaina mažės apie 10 proc. nuo dabartinės kainos.

REKLAMA
REKLAMA

„Degalų kainos kris tik reikia turėti omeny, kad degalų kainoje nafta sudaro apie 35 proc. kainos. Taigi, bendroje sumoje gausime apie 10 proc. įtaką. Kritimas nuo dabartinės kainos, kuri grubiai skaičiuojant yra apie 1,20 Eur, bus kažkur 12 centų“, – teigia M. Dubnikovas.

Naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė BNS sakė: „Mažmeninėje kainoje apie 50 proc. sudaro didmeninės tiek benzino, tiek dyzelino kainos. Jei nafta kris toliau, tos didmeninės kainos turėtų kristi galbūt net tokiu pačiu dydžiu. (...) Jeigu jos kris, be abejo, ir degalinėse tas atsispindės.“

Anot jos, jeigu didmeninė kaina nukris 5 centais, tai degalinėje kainos galėtų mažėti apie 2–3 centus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Dubnikovas pabrėžia, kad nors ir kaip juokingai skambėtų pasakymas, kad naftos kainos nekrenta, nes degalinės turi brangių degalų, šiuo atveju degalinėse tikrai yra likusių brangių degalų, todėl greitu metu prasidės įvairūs strateginiai ėjimai.

„Reikia suprasti, kad noras numušti kainą yra apribotas tuo, kad dabar degalai bus pardavinėjami į nuostolį. Iš kitos pusės, pirma degalinė, kuri mirktelės ir nusileis kainas, kad greičiau išparduotų kurą ir pradėtų uždirbinėti pelną irgi gali išlošti. Taigi, viskas gali nutikti taip, kad suveiks konkurencija ir ta kaina pradės greičiau judėti arba degalinės po truputį stengsis išsiparduoti tą brangų kurą ir tai gali užtrukti kokią savaitę“, – aiškina M. Dubnikovas.

REKLAMA

Gali daryti įtaką ir prekių kainai

Anot M. Dubnikovo labai tikėtina, kad šis arabų ir rusų konfliktas gali užsitęsti ir jei naftos kainos išliks tokios žemos tai gali atsispindėti ir įvairių prekių kainose, nes atpigs transportavimas.

„Kas liečia prekes, kur, galbūt, yra mažiau žmogaus rankų, labai tikėtina, kad kainose spaudimas turėtų atsirasti per vieną kitą mėnesį – prasidedant vasarai, jei naftos kaina išliks tokiame žemame lygyje, kaip dabar.

Bet kokiu atveju, galima prognozuoti, kad vykstant tokiems kainų viražams apie infliaciją Lietuvoje bent šiais metais turėtumėme pamiršti“, – svarsto ekonomistas.

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijai (OPEC) ir jos sąjungininkams – vadinamajai OPEC+ grupei – penktadienį nesugebėjus pasiekti susitarimo dėl tolesnio gavybos ribojimo, Saudo Arabija pradėjo kainų karą, dėl kurio naftos kainos pirmadienį krito daugiau kaip 25 procentais.

Gegužės mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina krito 29,9 proc. iki 36,05 JAV dolerio už barelį, o balandžio sandorių WTI rūšies naftos kaina sumažėjo 30,9 proc. iki 28,52 JAV dolerio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų