REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liko pusantro mėnesio, kai Europos Sąjungoje įsigalios draudimas prekiauti mentolio skonio tabako gaminiais, tačiau šis apribojimas turi spragą – rinkoje išliks visų skonių kaitinamojo tabako gaminiai ir elektroninės cigaretės. 

Liko pusantro mėnesio, kai Europos Sąjungoje įsigalios draudimas prekiauti mentolio skonio tabako gaminiais, tačiau šis apribojimas turi spragą – rinkoje išliks visų skonių kaitinamojo tabako gaminiai ir elektroninės cigaretės. 

REKLAMA

Lietuvoje ir visoje Europos Sąjungoje nuo 2020 m. gegužės 20-osios įsigalioja draudimas prekiauti mėtinėmis cigaretėmis. Naujos taisyklės bus taikomos cigarečių, sukamo tabako, cigarų, cigarilių, nerūkomojo tabako ir rūkomų vaistažolių gaminiams. Tai numatanti Europos Sąjungos direktyva patvirtinta dar 2014 m.

Šiuo metu plonosios cigaretės ir mentolio skonio ir kvapo cigaretės sudaro apie 20 proc. tabako gaminių rinkos.

Draudimas su išlygomis

Tačiau draudimas nenumatomas pastaraisiais metais vis populiarėjančiam kaitinamajam tabakui, pažymi Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vadovas Arnas Neverauskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Toje direktyvoje buvo numatyta, kad tabako gaminiai su skoniais, kurie sudaro daugiau nei 3 proc. rinkos visoje Europos Sąjungoje, jeigu neklystu, gali būti legaliai parduodami iki 2020 m. gegužės 20 dienos. Kitaip tariant, tokie gaminiai gavo papildomai dar ketverius metus gyvavimo. 

REKLAMA

Tačiau, kaip atsitiko su kaitinamuoju tabaku, kad direktyvoje tokio termino kaip „kaitinamojo tabako produktai“ nėra. Kaip ir buvo kai kuriose valstybėse toks produktas, bet nebuvo tokio paplitimo. Dėl to pagal kategorizavimą kaitinamasis tabakas patenka po naujoviškais gaminiais, o naujoviškiems tabako gaminiams šis draudimas negalioja“, – tv3.lt kalbėjo A. Neverauskas.

Be to, draudimas negalios ir elektroninėms cigaretėms. Tiesa, sausio pabaigoje Vyriausybė pritarė Seimo nario konservatoriaus Mykolo Majausko siūlymui uždrausti aromatizuotas elektronines cigaretes ir jų pildykles, nes įvairaus skonio kvapai patrauklesni jaunuoliams ir skatina juos priprasti prie nikotino. Šis klausimas taip pat svarstomas Seime.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys siūlo, kad draudimai įsigaliotų nuo šios liepos, o Ekonomikos ir inovacijų ministerija – nuo 2022-ųjų gegužės, kad verslas spėtų prisitaikyti ir išparduoti atsargas. 

Todėl A. Neverauskas neatmeta galimybės, kad, nors Europos Sąjunga nedraus prekiauti aromatizuotomis elektroninėmis cigaretėmis, šios gali būti uždraustos Lietuvoje.

„Tokį draudimą, kurį dabar pasiūlė Seimo narys, vienokia ar kitokia apimtimi turi tik 3–4 šalys pasaulyje. Bent jau tose šalyse, kur elektroninės cigaretės yra leidžiamos“, – pastebėjo A. Neverauskas.

Po įstatymo svarstymo Seime, dar turės būti notifikuota Europos Komisija.

„Manau, kad kitos Europos Sąjungos narės gali pasisakyti labai griežtai šiuo klausimu, savo nuomones, kiek toks draudimas dera su laisva rinka. Tuo labiau, kad jis nenumatytas Tabako gaminių direktyvoje“, – kalbėjo A. Neverauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar realu, kad netrukus sulauksime draudimo Europos Sąjungoje prekiauti ir įvairių skonių kaitinamuoju tabaku, NTGA vykdomasis direktorius teigia, kad tai greičiausiai įvyktų negreitai.

„Manau, tai didelių diskusijų reikalausiantis dalykas, kai bus iš naujo peržiūrima Tabako gaminių direktyva. Dar ne visos jau ir esančios Tabako gaminių direktyvos nuostatos yra įsigaliojusios. Ji nėra dažnai peržiūrima. O jeigu Europos Sąjungos mastu būtų netgi pradėta tokia diskusija, ji būtų pradėta peržiūrint visą direktyvą, o ne kažkokį vieną produktą reguliuojant“, – svarstė A. Neverauskas.

Prekybininkai išparduoda likučius

Netrukus įsigaliosiant draudimui, prekybos centrai priversti išparduoti likučius. 

„Prekiaujame likučiais. Naujų užsakymų, suprantama, nedarome jau ir, manau, kad jau nebeliks iki nustatytos datos. Gali būti, kad prekių neliks ir anksčiau, nes prekiaujame likučiais. Juolab, kad nuo kovo 1 dienos nauji akcizai atsirado“, – tv3.lt kalbėjo „Norfa“ tinklo atstovas spaudai Darius Ryliškis.

REKLAMA

„Kaip ir numato draudimas, nuo gegužės 20 dienos mūsų parduotuvėse bus baigta prekiauti mentolio skonio tabako gaminiais“, – tv3.lt rašė „Maximos“ atstovė ryšiams su visuomene Rima Aukštuolytė.

„Žinodami apie gegužės 20 d. įsigaliosiantį Europos Sąjungos draudimą, iš anksto tam ruošiamės – pasirengėme planą ir nuosekliai jį įgyvendinome. Jo laikantis, visus turimus mentolio skonio ir kvapo tabako gaminius iki numatyto termino išparduosime“, – tv3.lt rašė „Rimi Baltic“ viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė.

„Europos Sąjungos direktyva dėl mentolio skonio tabako gaminių draudimo buvo priimta dar 2014 metais, tad rinka šiems pokyčiams ruošėsi šešerius metus. Su tiekėjais derinami asortimento pakeitimai bei pirkimai į priekį. Mentolio skonio tabako gaminiai, įsigaliojus draudimui jais prekiauti, bus išimti iš prekybos, o turimas likutis, jei tokį turėsime, bus grąžinamas tiekėjui“, – atsakyme tv3.lt rašė prekybos tinklo „Iki“ rinkodaros vadovas Andrej Pometko.

REKLAMA

Kaitinamojo tabako gaminiai brangs

Įsigaliojusioje Europos Sąjungos direktyvoje taip pat aprašyti Bendrijoje jau iš dalies įsigalioję apribojimai – privalomi dideli įspėjamieji užrašai su nuotraukomis abiejose cigarečių pakelio pusėse, draudžiamos cigaretės su papildomais skoniais, nustatomi nauji kokybės ir saugos reikalavimai elektroninėms cigaretėms.

Be to, kaitinamojo tabako produktams nuo 2020 m. kovo 1 d. didinamas akcizas nuo 68,6 iki 113,2 euro, t. y. 65 proc. (vietoj numatyto 78,5 euro, arba 14,4 proc.) už kilogramą produkto. Padidinus akcizų tarifą kaitinamojo tabako produktams, dėl mokestinių veiksnių 20 vienetų kaitinamojo tabako produktų galėtų pabrangti apie 0,33 euro.

PSO duomenimis, dėl rūkymo sukeltų ligų kasmet miršta 8 mln. žmonių, iš kurių apie 1,2 mln. – nerūkantys, susirgę dėl pasyvaus rūkymo. Rūkymas yra pagrindinė tokių onkologinių ligų, kaip ryklės, gerklų, trachėjos, burnos, stemplės, plaučių, kasos, kepenų ir šlapimo pūslės vėžys, priežastis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų