REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Svarbi žinia šiemet karjerą pradėjusiems jaunuoliams – laukia sprendimas dėl pensijų kaupimo. Metų pradžioje į pensijų kaupimą bus įtraukiami nauji dalyviai – daugiausia jauni gyventojai, kurie šiais metais pirmą kartą susirado nuolatinį darbą.

Svarbi žinia šiemet karjerą pradėjusiems jaunuoliams – laukia sprendimas dėl pensijų kaupimo. Metų pradžioje į pensijų kaupimą bus įtraukiami nauji dalyviai – daugiausia jauni gyventojai, kurie šiais metais pirmą kartą susirado nuolatinį darbą.

REKLAMA

„Į pensijų kaupimą įtraukiami gyventojai, kurie kitų metų sausio 2 dieną bus jaunesni nei 40 metų amžiaus, bei bus apdraustieji Lietuvoje – tai reiškia, kad tą dieną turės darbą ar dirbs pagal autorinę sutartį, turės galiojantį verslo liudijimą, individualios veiklos pažymėjimą, turės individualią įmonę ar bus mažosios bendrijos nariais.

Apie tai juos informuosime asmeniškai per asmenines paskyras, o tiems, kas yra nurodę „Sodrai“ savo kontaktus – ir elektroniniu paštu. Todėl ragintume gyventojus sausį pasitikrinti asmenines „Sodros“ paskyras ir nurodyti savo kontaktus“,– pranešime spaudai cituojamas „Sodros“ Klientų aptarnavimo valdymo skyriaus vedėjas Evaldas Mikutis.

REKLAMA
REKLAMA

„Sodra“, patikrinusi, ar gyventojai atitinka visas minėtas sąlygas ir iki šiol nedalyvavo ar nebuvo įtraukti į pensijų kaupimą, sausio mėnesį juos informuos apie įtraukimą į pensijų kaupimą ir jiems atsitiktine tvarka priskirtą pensijų kaupimo bendrovę.

REKLAMA

Šie gyventojai gali bet kada sudaryti sutartį su savo pasirinkta pensijų kaupimo bendrove arba nuo kitų metų sausio 2 d. iki birželio 30 dienos atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime asmeninėje „Sodros“ paskyroje pateikę elektroninį prašymą dėl pensijų kaupimo. Neatsisakius gyventojai nuo liepos mėnesio taps pensijų kaupimo dalyviais.

Nuo šių metų pradžios daugiau nei 31 tūkst. gyventojų patys kreipėsi į pensijų kaupimo bendroves ir sudarė pensijų kaupimo sutartis. Dar apie 70 tūkst. anksčiau pensijai nekaupusių gyventojų buvo automatiškai įtraukti į pensijų kaupimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek suvesta

Į asmenines gyventojų sąskaitas pensijų kaupimo fonduose 2019 m. iš viso pervesta virš 395 milijonų eurų, o kitąmet gyventojai savo pensijai turėtų atsidėti kiek daugiau lėšų, nes į pensijų kaupimą bus įtraukiami nauji dalyviai, o daliai kaupiančių didės įmokų tarifas.

Šį mėnesį „Sodra“ į gyventojų sąskaitas fonduose pervedė 31,4 mln. eurų, iš jų 22,4 mln. eurų sudarė dalyvių įmokų dalis ir beveik 9 mln. eurų – paskata dalyviams iš valstybės biudžeto.

Iš viso per metus į asmenines sąskaitas pensijų kaupimo fonduose pervesta beveik 250 mln. eurų gyventojų lėšų, 110 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų ir 36 mln. eurų socialinio draudimo įmokų. Pensijų kaupimo fonduose sukauptos lėšos gyventojams bus išmokamos kaip pensija sulaukus senatvės pensijos amžiaus, o išmokų dydis priklausys nuo sukauptos sumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu pensijų kaupime dalyvauja didžioji dalis 1,34 mln. dirbančiųjų, iš kurių naujausiais spalio duomenimis pensijų kaupimo įmokas mokėjo ir paskatas iš valstybės gavo 731,5 tūkst. gyventojų.

Tie gyventojai, kurie nenorėjo dalyvauti kaupime, iki šių metų vidurio turėjo galimybę nutraukti kaupimą arba sustabdyti įmokų mokėjimą. Šiuo metu 193 tūkst. gyventojų yra neterminuotai, o 2300 laikinai (ne ilgiau nei metams) sustabdę pensijų kaupimą.

„Sodra“ primena, kad nuo kitų metų pradžios keičiasi pensijų kaupimo tarifas tiems dalyviams, kurie yra pasirinkę pereinamąjį laikotarpį ir šiemet moka 1,8 proc. įmokas nuo savo darbo pajamų. Nuo kitų metų pradžios šis tarifas didėja iki 2,1 proc. Taip pat šiems dalyviams nuo 0,3 iki 0,6 proc. nuo VDU didėja ir valstybės paskata.

Gyventojai, pasirinkę maksimalų pensijų kaupimą ir toliau mokės 3 proc. dydžio įmokas ir gaus 1,5 proc. dydžio valstybės paskatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų