REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Zapad (nuotr. SCANPIX)

Rusijos gynybos ministerija ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos „patylomis“ dislokavo Lenkijoje antrą tankų brigadą, prisidengdamos atsaku į Maskvos ir Minsko praeitą mėnesį surengtas bendras dideles karines pratybas „Zapad 2017“.

30

Rusijos gynybos ministerija ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos „patylomis“ dislokavo Lenkijoje antrą tankų brigadą, prisidengdamos atsaku į Maskvos ir Minsko praeitą mėnesį surengtas bendras dideles karines pratybas „Zapad 2017“.

REKLAMA

„Tvyrant isterijai dėl planuojamos Rusijos invazijos tiesiai iš pratybų „Zapad 2017“ į Lenkiją patylomis atvyko antroji tankų brigada ir buvo ten dislokuota (Boleslavece, Pamario Dravske, Torunėje, Skvežynoje ir Žaganyje) kartu su jos šarvuotąja technika“, – žurnalistams Maskvoje sakė ministerijos atstovas spaudai generolas majoras Igoris Konašenkovas.

„Be to, iš Lenkijos ir Baltijos šalių niekur nedingo palikta amerikiečių 3-osios tankų brigados karinė technika“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors NATO ir JAV skelbia apie nereikšmingas pajėgas, telkiamas prie Rusijos sienų, dabar de facto dislokuota nebe brigada, o JAV ginkluotųjų pajėgų mechanizuotoji divizija, į kurią per dvi valandas galima pasiųsti apmokytą personalą iš artimiausios amerikiečių bazės Europoje – Ramšteino Vokietijoje“, – teigė I. Konašenkovas.

REKLAMA

Pasak jo, per Rusijos ir Baltarusijos bendras strategines pratybas „Zapad 2017“ Lenkijoje ir Baltijos šalyse buvo vykdoma JAV 3-osios tankų brigados rotacija pagal operaciją „Atlanto ryžtas“ (Atlantic Resolve).

Gynybos ministerijos atstovas sakė, kad siekiant nepažeisti Rusijos ir NATO santykių pagrindų sutarties 3-osios tankų brigados karius turėjo pakeisti JAV 2-osios tankų brigados personalas, bet jos technika – 87 tankai ir savaeigės haubicos bei 144 pėstininkų kovos mašinos – turėjo pasilikti.

I. Konašenkovas pažymėjo, kad rugsėjo 14–20 dienomis surengtos pratybos „Zapad“ vyko „dešimčių karinių atašė, stebėtojų ir žurnalistų akivaizdoje“ ir kad jos „pasibaigė numatytu laiku“.

REKLAMA
REKLAMA

„Rusijos ginkluotųjų pajėgų daliniai grįžo iš Baltarusijos į nuolatinės dislokacijos vietas“, – pabrėžė jis.

Rusijos gynybos ministerija tvirtina, kad bendrose Rusijos ir Baltarusijos karinėse pratybose, kurios buvo „griežtai gynybinio“ pobūdžio ir vyko prie rytinių NATO ir ES sienų, dalyvavo vos 12 700 karių. Šios pratybos sukėlė didelį Lenkijos ir Baltijos valstybių nerimą.

Tačiau Jungtinių Valstijų sausumos pajėgų Europoje vadas generolas leitenantas Benjaminas Hodgesas (Bendžaminas Hodžesas) anksčiau šį mėnesį tvirtino, kad Rusija suskaldė savo pratybas „Zapad 2017“ į mažesnius mokymus, kad galėtų apeiti savo tarptautinius įsipareigojimus dėl karinių pratybų vykdymo tvarkos. Pasak jo, šiuose manevruose tikriausiai dalyvavo „daugiau nei 40 tūkst.“ karių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artėjant Rusijos ir Baltarusijos pratyboms NATO nerimą kėlė šiuos mokymus lydintis slaptumas. Aljansas būgštavo, kad Rusija nori nuslėpti tikrąjį šių pratybų mastą. Estija, Lietuva ir Vokietija sakė, kad pratybose turėjo dalyvauti maždaug 100 tūkst. karių.

Šie kariniai manevrai vyko tvyrant didžiausiai nuo šaltojo karo laikų įtampai tarp Rusijos ir NATO dėl Kremliaus įsikišimo į Ukrainos erdvę ir JAV vadovaujamos aljanso pajėgų stiprinimo Europos rytuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų