REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos ir Vokietijos Užsienio reikalų ministerijų galvos susitiko Minske su Aleksandru Lukašenka ir pareikalavo, kad Baltarusijos lyderis pravestų sąžiningus ir demokratiškus rinkimus. Už tai jam buvo pažadėta, kad bus suteikta milijardo vertės ekonominė pagalba Baltarusijai, kuri smarkiai kenčia nuo krizės, praneša Gazeta.ru.

REKLAMA
REKLAMA

Lapkričio 2 dieną į Minską atvyko Lenkijos ir Vokietijos Užsienio reikalų ministrai Radoslawas Sikorskis ir Guido Westervelle. Iki šiol Europos ministrai į Baltarusiją nevažiavo poromis. Kaip ir buvo tikimasi, pagrindinė derybų tema – reikalavimai pravesti sąžiningus prezidento rinkimus ir sustabdyti politinės opozicijos ir žurnalistų represijas.

REKLAMA

Vizito išvakarėse Lenkijos Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad „abu ministrai nori perduoti Baltarusijos lyderiui aiškią Europos žinutę dėl prezidento rinkimų“. Savo ruožtu, Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos galva pareiškė, kad yra pasiruošęs paraginti A. Lukašenką atsisakyti represijų prezidento rinkimų metu.

„Mes nesikišime į priešrinkiminę kovą, tačiau leisime suprasti, kad mes labai susirūpinę valstybinėmis represijomis rinkimų išvakarėse. Mes pabrėšime, kad skaidri priešrinkiminė kova privalo turėti priėjimą prie masinio informavimo priemonių“, – pasakė G. Westervelle.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrų vizitas Baltarusijoje buvo labai turiningas – jie susitiko su A. Lukašenka, vedė derybas su Baltarusijos Užsienio reikalų ministru Sergejumi Martynovu ir prezidento administracijos galva Vladimiru Makejevu, susitiko su opoziciniais pretendentais į prezidento postą ir pilietinės visuomenės atstovais.

Baltarusijos televizija pranešė apie ministrų susitikimą su A. Lukašenka, pateikdama tai kaip „eilinį Baltarusijos užsienio politikos prasiveržimą į Vakarus“.

Pats A. Lukašenka susitikimo su ministrais metu paaiškino, kad rinkimai Baltarusijoje bus pravesti pagal visus demokratijos standartus. „Noriu jus patikinti, kadangi jūs visgi drąsūs žmonės ir išdrįsote atvažiuoti pas mus rinkimų išvakarėse – ne kiekvienas tam ryžtųsi, kad rinkimai pas mus praeis nepriekaištingai“, – tikino diplomatus Baltarusijos lyderis. Anot jo, Baltarusijai nereikalingi „neskaidrūs rinkimai, dėl kurių gali kilti abejonių pasaulinei bendruomenei“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų