REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Guamo saloje Ramiajame vandenyne JAV stato karinę bazę. Projekto kaina – 12,5 milijardų dolerių. Bazės tikslas – sulaikyti augančią Kinijos galią, praneša The Daily Telegraph.

REKLAMA
REKLAMA

Bazė bus skirta atominiams lėktuvnešiams laikyti ir skraidinti, priešraketinei gynybinei bazei ir mokomiesiems poligonams. Jau esanti saloje aviabazė bus plečiama. Šis projektas – tai didžiausia investicija į Ramiojo vandenyno vakaruose esančią karinę bazę nuo Antrojo Pasaulinio karo laikų ir stambiausias karinės jūrų infrastruktūros vystymo projektas per pastaruosius dešimtmečius.

REKLAMA

Tačiau Guamo gyventojai bijo, kad statybos pakenks salos ekosistemai ir ekonomikai, kuri remiasi turizmu. Paskaičiavimai rodo, kad nuo statybų pradžios salos gyventojų skaičius užaugs 50% (šiuo metu Guamo saloje gyvena 173 tūkstančiai žmonių). Kai statybos bus baigtos, bazėje bus apgyvendinta 19 tūkstančių jūrų pėstininkų, kurie bus perkelti iš japonų salos Okinava.

Amerikos aplinkosaugos agentūra perspėjo, kad dėl statybų gali kilti vandens trūkumas saloje. Be to, dugno gilinimo darbai gali pakenkti apie 300 kvadratinių metrų koralinių rifų. Taigi, karinės bazės statybos gali „pakenkti jau susiklosčiusioms nekokybiškoms ekologinėms sąlygoms Guamo saloje“, kalbama agentūros pranešime.

Ekspertų manymu, šiuo metu Kinija neturi galimybės mesti iššūkio Amerikos pranašumui Ramiajame vandenyne. Tačiau per pastarąjį dešimtmetį Kinija stipriai išplėtė savo laivyną, siekdama sulaikyti amerikiečius nuo kišimosi į karinį konfliktą su Taivanu, kurį Kinija laiko savo teritorija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų