REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis daugiau Europos Sąjungos (ES) valstybių narių sutinka priimti JAV karinėje bazėje Kubos Gvantanamo įlankoje laikomus kalinius.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau apie ketinimus priimti dalį Gvantanamo kalinių buvo atviriau ar labiau miglotai užsiminusios šešios Bendrijos narės: Airija, Didžioji Britanija, Ispanija, Italija, Portugalija ir Prancūzija. Apie naujus postūmius slaptose JAV ir neįvardytų devynių ES šalių derybose pranešė JAV dienraštis "The Washington Post", remdamasis šaltiniais pareigūnais prezidento Baracko Obamos administracijoje. Keturios iš tų šalių esą jau įsipareigojo priimti kalinius, kuriems paleisti nebelieka teisinių kliūčių, o kitos penkios dar svarsto tokių įsipareigojimų galimybę.

REKLAMA

Gvantanamo kalėjime, kurį 2002-ųjų sausį JAV įtariamiems "karo su teroru" priešininkams laikyti atidarė tuometinis prezidentas George'as W.Bushas, šiuo metu vis dar yra 229 kaliniai. B.Obama įsakė šį kalėjimą uždaryti iki 2010 metų sausio 22 dienos. Iki šiol pasirengta iš Gvantanamo išleisti maždaug 80 kalinių.

Kaip rašo "The Washington Post", jei pavyks susitarti dėl kalinių priėmimo, jų skaičiaus sumažėjimas tikriausiai sušvelnins politinį krūvį turinčius debatus dėl likusių kalinių perkėlimo į įstaigą JAV teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Priimti kalinius sutinka ne vien ES šalys. Anksčiau skelbta apie tai, kad keturis uigūrų tautybės žmones priėmė Bermudų salų vyriausybė, o Palau vyriausybė paskelbė galinti priimti visus 13 likusių uigūrų. Pozityviai vykstančios ir derybos su Australija bei Gruzija, toliau ketinama kalbėtis su virtine Pietų Amerikos, Persijos įlankos regiono, Balkanų ir buvusių sovietinių šalių.

Nors JAV visuomenė labai priešinasi tam, kad Gvantanamo kaliniai būtų perkelti į JAV teritoriją, dienraščio šaltiniai teigia, kad vidaus politika per derybas su kitomis šalimis, konkrečiai - ES narėmis, problemų nekėlė. "Obama turi didelį politinį kapitalą. Šalys nori ką nors dėl jo padaryti ir todėl mes galime sakyti: "Štai ko norime, kad padarytumėte. Viskas einasi daug geriau, nei būtume galėję pamanyti", - sakęs neįvardytas aukšto rango pareigūnas.

Teigiama, kad derybos su posovietinėmis šalimis turėtų suintensyvėti, kai paleisti kaliniai atvyks į didesnes Europos šalis, tokias kaip Ispanija ir Italija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų