REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2008 metai pasaulinei ekonomikai bus vieni sunkiausių. Apie tai bendrame analitiniame darbe „Globalios rizikos 2008“ pranešė „Pasaulio ekonomikos forumo“ bei kelių įtakingų JAV bei Europos finansinių institucijų ekspertai, praneša „Lenta.ru“.

REKLAMA
REKLAMA

Prognozės, kurias be kita ko rengė tokios įtakingos finansinės bendrovės kaip amerikiečių „Citigroup“ ar šveicarų „Zurich Financial Service“, buvo paviešintos sausio 9 dieną. Jose užsimenama apie galimą ekonominę krizę JAV bei tolimesnį naftos kainų augimą.

REKLAMA

Rizikos suskirstytos į kategorijas: politines, ekonomines, technologines ir socialines. Kiekviena rizika įvertinta balų skalėje nuo 1 iki 5. Penketas reiškia, kad krizės galimybė yra didesnė nei 20 proc., tuo tarpu vienetas skelbia, kad tokios krizės galimybė tėra mažesnė nei 1 proc. Didžiausiu balu, 4,5, įvertinta finansinės krizės galimybė ekonomiškai išsivysčiusiose rinkose.

Manoma, kad JAV ekonomika gali susidurti su didele recesija, o tai įtakotų kainų kritimą akcijų biržose bei tolesnį JAV dolerio kurso smukimą. JAV ekonomikai patiriant recesiją, iškiltų klausimas dėl tolimesnių Azijos šalių, ypač Kinijos, ekonomikos augimo tempų. Jei toks scenarijus išsipildytų, manoma, kad pasauliniai ekonomikos nuostoliai gali siekti 1 trilijoną dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Antras itin svarbus galimos pasaulinės rizikos faktorius yra spartus naftos kainų augimas. Ekonominiai nuostoliai dėl „juodojo aukso“ brangimo taipogi gali siekti šimtus milijonų dolerių. Be to, mažėjant pardavime esančių naftos produktų atsargoms, tarptautinė sistema gali išgyventi nestabilumo laikotarpį, o trečiojo pasaulio valstybes netgi gali nusiaubti pilietinių neramumų.

Pasaulinės ekonominės prognozės 2008 metams išplatintos likus vos porai savaičių iki pasaulinio ekonomikos forumo Davose, kur susirinks pasaulinis ekonomikos bei politikos elitas, svarstysiantis svarbiausius globalinius ekonomikos klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų