REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nauji Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinės Karalystės (JK) santykiai prasidėjo po Naujųjų metų. JK vyriausybė perspėjo, kad tam tikrų prekybos sutrikimų bus. Tačiau kai kurie pastarųjų dienų įvykiai nustebino žmones.

Nauji Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinės Karalystės (JK) santykiai prasidėjo po Naujųjų metų. JK vyriausybė perspėjo, kad tam tikrų prekybos sutrikimų bus. Tačiau kai kurie pastarųjų dienų įvykiai nustebino žmones.

REKLAMA

Konfiskuoti kumpio sumuštiniai

Olandijos pasienyje nufilmuoti JK sunkvežimių vairuotojai pasirodė nustebę, kai iš jų buvo konfiskuoti sumuštiniai. Pasirodo, apribojimai apima ne tik sunkvežimio gale esančius daiktus. JK vyriausybės nurodymuose sakoma: „Vairuotojai, keliaujantys į ES, turėtų žinoti apie papildomus asmeninio importo apribojimus.

Jūs negalite į ES įvežti gyvūninės kilmės produktų, tokių kaip mėsos ar pieno (pvz., Sumuštinis su kumpiu ir sūriu). Jei keliaujate iš ES į Angliją, Škotiją ir Velsą, galite tęsti savo supakuotus pietus iki liepos, kai bus pradėta keleivių kontrolė.“

Siuntų pristatymas į Šiaurės Airiją sustabdytas

Kilo painiava dėl muitinės deklaracijų siuntoms, kurios gabenamos iš Didžiosios Britanijos į Šiaurės Airiją. Kai kurie mažmenininkai išvis sustabdė pristatymą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiek verslininkai, tiek vartotojai labai susirūpino“, – laiške JK vyriausybei rašė Šiaurės Airijos ekonomikos ministrė Diane Dodds.

Už prekes, gabenamas iš Didžiosios Britanijos į Šiaurės Airiją, kurios galėtų atsidurti Airijos Respublikoje, gali tekti mokėti muito mokesčius. Bet kuriuo atveju gali prireikti muitinės deklaracijos, nurodančios, kokia yra galutinė paskirties vieta.

REKLAMA

Naujųjų metų išvakarėse JK vyriausybė paskelbė lengvatinį laikotarpį, kuris reiškė, kad siuntiniams, kurių vertė mažesnė nei 135 svarai, iš Didžiosios Britanijos į Šiaurės Airiją, nereikės muitinės deklaracijų bent jau iki balandžio. Tačiau painiava jau kilo dabar.

Ganos bananams taikomi tarifai

Nors JK vyriausybei pavyko panaikinti didžiąją dalį trečiųjų šalių prekybos sandorių, kuriuos ji turėjo kaip ES dalis, Ganos sandoriai nebuvo įtraukti.

Leiboristų parlamentaras Garethas Thomas pirmadienį pareiškė: „Ypač stebina baisus vyriausybės elgesys su Gana, pagrindiniu Sandraugos sąjungininku“. Jis pridūrė, jog derybininkams nepavyko susitarti, kad kakavai, tunui ir bananams, atvežtiems į JK, nebūtų taikomi dideli importo mokesčiai. Tai jau nutiko dviem siuntoms.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji iš šių siuntų buvo paminėta Lordų rūmuose, kai paaiškėjo, kad buvo imamas 17 500 svarų tarifas bananams iš Ganos.

Kanapių aliejaus receptai nepripažįstami

Vaikų, sergančių sunkia epilepsijos forma, tėvai teigė, kad nebegalėjo iš Nyderlandų įsigyti vaistinio kanapių aliejaus, nes receptai po Brexit, staiga, nebegalioja.

Aliejai Nyderlanduose buvo išleidžiami pagal JK receptus. Tačiau Hannah Deacon, kurios kampanija dėl aliejaus išrašymo jos sūnui padėjo legalizuoti vaistines kanapes JK, dabar teigė, kad Nyderlandų valdžios institucijos jos recepto „nepripažino“ po Brexit.

JK sveikatos sekretorius sako, kad ieškodamas sprendimo, dirbo su Nyderlandų vyriausybe ir Vidaus reikalų ministerija. Tačiau D. Deacon sukritikavo JK vyriausybę, kad ji anksčiau apie tai nepagalvojo.

Škotijos jūros gėrybės laikomos pasienyje

Škotijos jūros gėrybių eksportuotojai teigia, kad tiek Škotijoje, tiek Prancūzijoje jų siuntos į ES yra ribojamos. Škotijos jūros gėrybių asociacija teigė, kad vėlavimai atsirado dėl poreikio tikrinti ne tik mėginius, o visas priekabas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų