REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Du didžiausi Didžiosios Britanijos mobiliojo ryšio operatoriai nesiūlys pirkėjams įsigyti „Huawei“ telefonų, pranešta per trečiadienį įvykusį 5G ryšio pristatymą. Prekybos naujais „Huawei“ telefonais atsisako ir didieji Japonijos ryšio tiekėjai. Bendradarbiavimą taip pat nutraukia ir procesorių gamintojai ARM.

Du didžiausi Didžiosios Britanijos mobiliojo ryšio operatoriai nesiūlys pirkėjams įsigyti „Huawei“ telefonų, pranešta per trečiadienį įvykusį 5G ryšio pristatymą. Prekybos naujais „Huawei“ telefonais atsisako ir didieji Japonijos ryšio tiekėjai. Bendradarbiavimą taip pat nutraukia ir procesorių gamintojai ARM.

REKLAMA

Tokių veiksmų bendrovės ėmėsi reaguodamos į JAV sankcijas Kinijai, dėl kurių ir „Google“ paskelbė atšauksianti licenciją kinų gamintojams naudotis „Android“ operacine sistema.

Telekomunikacijų bendrovės turi abejonių dėl tinkamo paslaugų teikimo

Mobiliojo ryšio tinklų operatoriai EE ir „Vodafone“ neįtraukė į siūlomų įsigyti 5G įrenginių sąrašą „Huawei" telefonų, rašoma „Financial Times“. 5G ryšį trečiadienį pristatę Didžiosios Britanijos telekomunikacijos rinkos lyderiai buvo numatę vietą ir „Huawei“ įrenginiams, tačiau dabar vienas po kito skelbia laikinai stabdantys siūlymus.

Dėl JAV pritaikytų sankcijų kinų gamintojams „Google“ paskelbė atšaukianti savo licencijos „Android“ operacinei sistemai teikimą. Oficialiai yra pranešta, kad dabartinės paslaugos „Huawei“ bus teikiamos iki rugpjūčio vidurio. Taip pat jau beveik aišku, kad nauji „Huawei“ įrenginiai neturės „Android“ sistemos.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl neapibrėžtos „Huawei“ ateities sunerimusios britų telekomunikacijų bendrovės nusprendė nerizikuoti ir „išimti“ šios bendrovės telefonus iš 5G prekybos siūlymų. „Vodafone“ taip pat paskelbė, kad vasarą turintis pasirodyti „Huawei Mate X“ yra išimtas iš jų siūlomo įsigyti 5G įrenginių sąrašo.

REKLAMA

„Huawei“ atsisakymo reiškinys tampa pasauliniu – dvi didžiosios Japonijos telekomunikacijų bendrovės taip pat paskelbė, kad stabdo susitarimus dėl naujų „Huawei“ įrenginių pardavimų, rašoma „The Financial Times“.

Japonų mobiliojo ryšio tiekėjai „SoftBank“ ir KDDI sprendimas paveiks ir „Huawei P30 Lite“ pardavimus. Įrenginys turėjo patekti į specialių pasiūlymų sąrašą Japonijoje penktadienį. Didžiausias tinklas Japonijoje NTT DoCoMo paskelbė, kad taip pat svarsto atšaukti išankstinius „Huawei“ įrenginių užsakymus.

Bendrovės EE vadovas Marcas Allera tvirtina, kad jie nusprendė „įšaldyti“ „Huawei“ 5G įrenginių pardavimus kol „nebus aiškumo dėl paslaugų teikimo“, kuris yra būtinas pasirašant ilgalaikius kontraktus.

REKLAMA
REKLAMA

Smūgis ir procesorių gamybai

Jeigu „Google“ pasitraukimas dar reiškia, kad „Huawei“ turi išeitį – nors ir itin sudėtingą – pristatyti alternatyvią „Android“ operacinę sistemą, tai ARM sprendimas nutraukti bendradarbiavimą reiškia, kad kinai nebeturės būtinų dalių telefono procesorių „Kirin“ gamybai.

Procesorių architektūros gamintojai iš Didžiosios Britanijos ARM stabdo savo bendradarbiavimą su „Huawei“, teigiama BBC tyrime. Pasak naujienų agentūros, ARM darbuotojams buvo liepta „įšaldyti visus aktyvius kontraktus, gamybinį palaikymą, ir bet kokius ateities susitarimus“ su „Huawei“ dėl JAV prekybos sankcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ARM procesorių dalis tiekia daugeliui telefonų gamintojų. Ne išimtis ir „Huawei“ „Kirin“ procesorius, kuriam dabar teks ieškoti kitų techninių sprendimų. „Huawei“ tvirtina, kad turi savo atsargose užsipirkę dalių mažiausiai 3 mėnesiams, tačiau kas bendrovės lauks vėliau – neaišku.

Nepaisant to, kad ARM yra Didžiojoje Britanijoje veikianti ir Japonijos „SoftBank“ priklausanti bendrovė, dalis jos produkcijos licencijų priklauso JAV, o tai reiškia, kad joms galioja JAV taikomos sankcijos Kinijai.

„Huawei“ savo komentare „The Verge“ tikino, kad „vertina savo gerus ryšius su partneriais, bet supranta, kad jų patiriamas spaudimas yra politiškai motyvuotų veiksmų rezultatas“. „Huawei“ atstovų tikinimu, jie vis dar tikisi, kad ši „nemaloni situacija“ gali būti išspręsta ir bendrovė „toliau galės teikti pasaulinio lygio technologijas ir produkciją savo klientams visame pasaulyje“.

REKLAMA

Lietuvos telekomunikacijų bendrovės antradienį žiniasklaidai tvirtino kol kas stebinčios situaciją dėl „Huawei“ produkcijos ateities. „Tele 2“ atstovas Andrius Baranauskas savo feisbuko įraše teigė: „Čia viskas labai netgi aišku – jei su Google susitarti nepavyks, Lietuvoje – ir ES, ir JAV, ir daug kur – Huawei nebeliks“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų