REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eurolygos uždanga pakils jau vos už keturių dienų. Šiemet užsienio komandoms atstovaus ne tik ne vienas krepšininkas lietuvis, bet ir matysime vieną puikiai pažįstamą pavardę tarp vyriausiųjų trenerių.

Eurolygos uždanga pakils jau vos už keturių dienų. Šiemet užsienio komandoms atstovaus ne tik ne vienas krepšininkas lietuvis, bet ir matysime vieną puikiai pažįstamą pavardę tarp vyriausiųjų trenerių.

REKLAMA

Šarūnas Jasikevičius po daugiau nei ketverių metų praleistų Kauno „Žalgiryje“ paliko komandą ir priėmė naują iššūkį. Lietuvis tapo garsiosios Barselonos „Barcelona“ vyriausiuoju treneriu. Milžiniška sporto organizacija su lietuviu priešaky sieks vėl sugrįžti į trofėjų kelią.

Nuo paskutinio Eurolygos titulo praėjo dešimt metų. Ispanijos krepšinio čempionate paskuti kartą triumfuota irgi tik 2013/2014 metų sezone. Su Stambulo „Fenerbahče“ vasarą kurį laiką sietas Š. Jasikevičius galiausiai sutiko priimti katalonų pasiūlymą.

Įvairiuose žiniasklaidos priemonėse ir patys krepšinio ekspertai iškart ėmė kalbėti, kaip jam seksis susitvarkyti visai kitokioje aplinkoje. Kaune jis buvo dievinamas, Barselonoje buvusį auklėtinį žiūrovai taip pat mėgsta, bet čia spaudimas ir klaidos kaina yra dar didesnė.

REKLAMA
REKLAMA

Katalonai vasarą neblogai padirbėjo ir žaidėjų perimo rinkoje. Sudėtis ir taip buvo gana pajėgi, o į klubą atvyko Atėnų „Panathinaikos“ lyderis ir įžaidėjas Nickas Calathesas. Vienas geriausių Europos įžaidėjų Š. Jasikevičius komandą daro dar stipresne. Bet, žinoma, didžiausias klaustukas kaip tą sudėties potencialą pavyks demonstruoti rungtynių metu.

REKLAMA

Oficialiai sezoną „Barcelona“ pradėjo Ispanijos krepšinio čempionate, kur jau spėjo iškovoti tris pergales iš tiek pat galimų.

Prieš tai dalyvavo šalies Supertaurės turnyre, kur finale 67:72 nusileido amžinam varžovui Madrido „Real“.

„Manau, kad Š. Jasikevičiui niekas nėra per didelis autoritetas ir kas jau kas, o jis sugeba susitvarkyti su autoritetu, – pokalbio metu su tv3.lt sakė krepšinio ekspertas Rūtenis Paulauskas. – Na, o kad ir pasiekti rezultatų jis moka, tą mes irgi matėme. Geresnio žmogaus, kuris tikrai moka tvarkytis su spaudimu tikrai nematau".

REKLAMA
REKLAMA

Didelis spaudimas ir nacionalinis čempionatas 

Š. Jasikevičius visada garsėjo savo reiklumu. Būdamas žaidėju jis buvo itin emocionalus, tapęs treneriu išliko toks pats. Emocijos kunkuliavo ir karjeros metu Kaune. Neretas vaizdas, kaip jis mokydavo klaidas darančius auklėtinius, atkreipdamas dėmesį net į mažiausias detales.

„Negalima sakyti, kad ir Kaune nebuvo spaudimo. Ten ir reikėdavo laimėti, žiūrovų daug, reikėjo kažką sukurti, buvo ir iš vidaus spaudimo, ir iš išorės ir jis puikiai susitvarkė“, – tikino R. Paulauskas.

O kauniečių kovas Eurolygoje komentuojantis „3Sport“ komentatorius Rytis Vyšniauskas teigė, kad dar neaišku, ar patys žaidėjai atlaikys spaudimą iš trenerio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Geresnis klausimas, ar žaidėjai tiek atlaikys, nes Šaras reikalaus iš jų labai daug. Tos klubo žvaigždės nėra susidūrusios su tokiu treneriu. Stevislavas Pesičius gal kažkiek bandė savo serbišką krepšinį įdiegti komandoje ir tai jau tai kėlė kai kuriems žaidėjams šypseną. O čia bus dar griežčiau, nes atėjo žmogus ne tik su išskirtiniu krepšinio intelektu, bet ir tvirtu charakteriu ir tvirta ranka. Jei Kaune ant Luko Lekavičiaus šaukdavo dėl klaidų, tai ir N. Calathesas sulauks tokių pastabų, nors jis absoliučiai elitinis Europos žaidėjas“, – sakė R. Vyšniauskas.

Nors tokio lygio klubuose kaip „Barcelona reikalavimai keliami dideli ir jų norima greit, anot R. Vyšniausko, veikiausiai kažkoks susitarimas tarp abiejų pusių yra.

REKLAMA

„Manau, kad jis ėjo į klubą žinodamas, kad bent jau iš sportinės pusės gaus visišką laisvę. Kurti savo komandą, kviesti tuos žaidėjus, kurių nori. Tai turbūt yra ilgesnis projektas nei tik keletos metų. Aišku, toks klubas visada kelia aukščiausius tikslus, bet, manau, jeigu ką, jie bus kantrūs. Mano nuomone, pastaruosius dešimt metų Madrido „Real yra stipriausia krepšinio organizacija Europos krepšinyje. Tai juos aplenkti nebus lengva, reikės laiko ir tai pačiai „Barcelona“. Vargiai matysime iškart kažkokias revoliucijas“, –  sakė komentatorius.

Dar vienas didelis skirtumas tarp „Žalgirio ir „Barcelona klubų tas, kad Š. Jasikevičius Lietuvos krepšinio lygoje kartais galėdavo pailsinti žaidėjus ar net taip detaliai nesiruošti kai kuriems mačams. Ispanijoje bus visiškai kitaip. Stipriausia nacionalinė lyga Europoje pilna gerų komandų, aukštos klasės žaidėjų ir ten reikia visada žaisti aukščiausiu lygiu.

REKLAMA

„Tas tiesa, nes LKL tu kartais galėjai ne tiek ruoštis, o Ispanijoje viskas bus kitaip,– sakė krepšinio ekspertas R. Paulauskas. – Ten aukšto lygio mačai, didelis tempas, geri varžovai net kas savaitgalį. Tai čia klausimas, kiek pats treneris ruošis ir kaip skirstys jėgas ir ar sudėties užteks gylio žaidimo keliais frontais".

Jam pritarė ir R. Vyšniauskas.

„Ten reikės pavargti norint ir „Real įveikti. Aišku skirtumas tas, kad klube ir 11 ar 12 žaidėjas yra pakankamai aukšto lygio, tai tas suteikia opcijų tam tikrų. Aš apskritai manau, kad katalonams sezonas jau geras būtų jeigu bent pavyktų susigrąžinti pagaliau titulą Ispanijos čempionate, pavyzdžiui, serijoje įveikiant „Real. Tai jau būtų toks geras laimėjimas visomis prasmėmis", – mintis dėstė komentatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klubo žvaigždės ir strategija

Kaip emocingam ir griežtos rankos šalininkui Š. Jasikevičiui seksis dirbti su klubo žvaigždėmis? Nikola Mirotičius, N. Calathesas, Corry Higginsas, Alexas Abrinesas ir kt. Sudėtyje pilna aukščiausio lygio žvaigždžių, bet kaip jie reaguos į lietuvio pastabas?

„Manau, kad žmogus dirba visur vienodai. Jis tikrai neskirstys žvaigždė ar ne. Blogai, kai treneris pyksta ant jaunų, bet nepyksta ant patyrusių krepšininkų. Manau, kad Šaro privalumas yra tas, kad jis visiems vienodas. Tas, kas gauna daug pamokų, turi suprasti, kad tai daroma dėl krepšinio ir geresnio žaidimo", – sakė R. Paulauskas.

Š. Jasikevičiaus griežta ranka ir įdirbis Kaune itin buvo matomas. Komandos sudėčiai nusileidus daugumai Eurolygos klubų strategas daug dirbdavo ties detalėmis. Nuolat ieškodavo silpnų varžovų vietų. Kuris žaidėjas galbūt silpniau ginasi, kas prasčiau meta iš toli, kas fiziškai silpnesnis. 

REKLAMA

Tačiau ar tokią pat strategiją galima bus taikyti ir „Barcelona“ klube, kur žaidėjai individualiai stipresni, galbūt jiems tik užteks suteikti daugiau laisvės?

„Visur turi būti derinių, nepaisant kokia komanda, – tikino R. Paulauskas. – Yra silpnos, stiprios vietos, pagal kurias tu ir renkiesi, kam duoti kamuolį, kam suteikti lemiamą metimą. Čia jau trenerių štabo darbas sužiūrėti tą hierarchiją. Tikrai neturi būti taip, kad viskas bus N. Mirotičiaus rankose ir tik jam netrukdykite. Šarui tikrai užtenka išradingumo, bet kitas klausimas, kiek klausys ir užduotis vykdys patys žaidėjai. Ar nebus didelio ego, tai čia bus įdomu stebėti“.

REKLAMA

„Kai Šaras pasirašė sutartį su katalonais, iš pradžių pamaniau, kad ten jį matysime bent šiek tiek kitokį. Turėdamas tokius gerus žaidėjus jis gal žais paprastesnį krepšinį, nes tiesiog krepšininkų talentas tą diktuoja. Nes „Žalgiris“ buvo visiškas trenerio kūrinys. Aišku, tos detalės bus ir čia, bet stebėdamas šiek tiek Ispanijos Supertaurės mačą nemaniau, kad viskas bus iki tokių mažu detalių kitaip, nei galvojau iš pradžių", – įžvalgomis dalijosi  R. Vyšniauskas.

Silpnosios vietos ir Eurolygos favoritai

Pajėgi sudėtis ir aukščiausio lygio treneris tarsi suponuoja, kad katalonai tikrai bus naujojo Eurolygos sezono favoritai. Tačiau ten kova laukia itin arši. Maskvos CSKA visada kelia sau kartelę aukštai, yra sustiprėjusi Milano „Ax Armani“, praėjusių metų lyderiai ir mažai šiemet pasikeitusi Stambulo „Anadolu Efes“. O kur dar principinis varžovas Madrido „Real“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Š. Jasikevičiaus laukia itin sunki užduotis Europoje. Kaip tikino R. Vyšniauskas, bet ir patys katalonai turi silpnų vietų.

„Silpnų vietų turi visi, ne išimtis ir „Barcelona“. Pavyzdžiui, N. Calathesas yra aukščiausio lygio įžaidėjas. Perdavimų kultūra, krepšinio mąstymas, įspūdingas žaidėjas, bet tritaškių procentas prastas. Tą varžovai žino ir bando tuo pasinaudoti. Ypač kai įvelia į pozicinį, lėtą žaidimą ir provokuoja jį meti. Yra atletiški centrai, bet galbūt dar reiktų vieno ketvirto numerio, nežinau, ar jis ieškomas. Per anksti daryti konkrečias išvadas, bet  „Barcelona“ turi pranašumą, kurio Kaune Š. Jasikevičius neturėjo. Tai yra jis sezono eigoje negalėjo taisyti kažkokių komplektavimo klaidų, nes tam tiesiog nebūdavo finansų. Čia jis tikrai galės, jei bus reikalas, stiprinti sudėtį ar pakeisti vieną kitą žaidėją", – sakė komentatorius.

REKLAMA

„Kalbant apie favoritus Eurolygoje, tai yra slidus reikalas. Realiai yra kokios šešios komandos. Apskritai, reikia suprasti, kad reguliarusis sezonas dar nieko nereiškia. Nes paskui prasideda lemiamas kovos, vienas prastas mačas finaliniame ketverte ir viskas, nes ten vos vienerios tarpusavio rungtynės", – pridūrė jis.

O krepšinio ekspertas R. Paulauskas tikino, kad apskritai dabartiniame kontekste reikėtų džiaugtis, jei galėsime išvysti aukščiausio lygio krepšinį.

REKLAMA

„Reikės laiko aišku susižaisti. Bet manau, kad nuo pat pradžių katalonai užsikurs. Vienas dalykas, jiems niekas neleis įsižaisti, o antras tai kad apskritai tokia situacija, kad džiaugsimės kiekvienu įvykusiu turu. Pats Šaras labai nemėgsta pasiteisinimų, niekada jų neieško, tai turėtų iškart bandyti sustyguoti komandą. Slidus apskritai gana sezonas dėl visos koronaviruso situacijos. Manau, pasiseks jei nieko nenutrauks, bus galima kažkaip užbaigti sezoną. Tokią nežinomybę aišku ir komandos jaučia, mes žiūrovai tik sėdime ir žiūrime, o situacija apskritai nėra tolia lengva. Bet bus tikrai įdomu", – mintis dėstė krepšinio ekspertas.

Š. Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“ Eurolygos sezoną pradės spalio 1-ąją rungtynėmis namuose su Maskvos CSKA.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų