REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Papilomos - pavojingos

"Jau kelinti metai negaliu atsikratyti tokių mažų, smulkių karpučių (gal apgamėliai ar, kaip medikai vadina - papilomos), - rašo skaitytojas Kęstas iš Šakių. - Buvau pas gydytoją, tai per porą kartų man juos "nuėmė", nes buvo ant kūno tarsi prisėta... Praėjo 2 metai, ir vėl ėmė jų daugėti. Kodėl? Gal galite patarti, ką daryti, kad jų neatsirastų, nes, įtariu, "nuims", kurį laiką bus gerai, o po to - ir vėl. O tas "nuėmimas" skaudus".

REKLAMA
REKLAMA

Papilomos, arba odos išaugėlės, kabančios ant plonos kojelės, nusėjusios kaklo, krūtinės, pilvo, pažastų, akių vokų odą, taip pat galinčios atsirasti po krūtimis ar ant lytinių organų, atrodo labai neestetiškai. Tai dažnai šiandien pasitaikanti virusinė odos liga arba kosmetinis trūkumas, kurį patariama kuo greičiau šalinti, nors papilomų spalva panaši į odos ir iš toliau jos beveik nepastebimos.

REKLAMA

Kas sukelia papilomas ir kaip jos plinta?

Sukėlėjas yra žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekcija, kuri pasireiškia epitelinio audinių sluoksnio pažeidimu. Papilomos virusas paplitęs įvairiose amžiaus grupėse. Jį užsikrėtęs žmogus platina kontaktiniu, lytiniu būdu. Užsikrėtusi nėščioji gali perduoti virusą vaisiui gimdymo metu. Tik nedidelei daliai visų užkrėstųjų šiuo virusu infekcija pasireiškia. Virusu galima apsikrėsti ir naudojantis bendra vonia arba rankšluosčiu, matuojantis parduotuvėje apatinį trikotažą ar maudymosi kostiumėlį, pirtyje, netgi atliekant bikinio zonos depiliaciją. Vidutinis sergančiųjų amžius - 20-40 metų. Vaikai ir pagyvenę žmonės serga rečiau. Skirtumų tarp vyrų bei moterų nėra - užsikrėtusiųjų santykis yra panašus. Dauguma makroskopiškai matomų karpų būna sukeltos mažos vėžio rizikos ŽPV. Beveik trečdaliui žmonių papilomos pranyksta savaime, be gydymo. Tačiau tai nereiškia, kad žmogus pasveiko, - virusas niekur neišnyksta.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip gydyti?

Šį virusą sunaikinančių vaistų kol kas nėra, iš organizmo jo pašalinti neįmanoma. Todėl svarbiausia yra sunaikinti klinikinius šio viruso požymius - atsiradusias papilomas. Vieniems jas reikia naikinti kas mėnesį, kitiems - užtenka kelių kartų. Drabužis, papuošalai ar rankšluostis papilomas gali kliudyti ar net nutraukti. Dažnai jos pažeidžiamos atliekant pečių ar sprando masažą ar nudega kaitinantis pirtyje. Dėl to juntamas ne tik skausmas ar nemalonus perštėjimas. Po tokių nors ir nedidelių traumų papilomos parausta, paburksta, tampa skausmingos, gali net patamsėti ir tapti panašios į apgamus. Tuomet tik patyręs specialistas atskiria jas nuo apgamų. Kuo mažesnė papiloma, tuo lengviau ją pašalinti, nepažeidžiant odos. Kuo silpnesnė imuninė sistema, tuo oda yra jautresnė ir lengviau pažeidžiama papilomų. Jos šalinamos lazeriu, šalčiu, vaistais. Šių gydymo metodų efektyvumas siekia 50-90 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip apsisaugoti nuo žmogaus papilomos viruso?

Šios ligos profilaktika - saugūs lytiniai santykiai, asmens higiena.

Neseniai atsirado ir vakcina, sauganti nuo žmogaus papilomos 6-o, 11-o, 16-o, 18-o tipų viruso, tik vienintelis jos trūkumas - labai brangi. Dažniausiai rekomenduojama skiepytis moterims, nes joms šis virusas sukelia daugiau ligų ir neigiamų jų padarinių, bet gali skiepytis ir vyrai. Pasiskiepiję įgyja imunitetą visam gyvenimui. Jei žmogus jau yra užsikrėtęs, pirmiausia reikėtų nustatyti, kokio tipo virusu. Skiepytis nebėra prasmės, jeigu ligonio organizme yra visų 4 tipų virusų. Jeigu nors vieno jų nėra, skiepytis verta. Svarbiausia - stiprinti imunitetą.

Paruošė Sandra PUTRUNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų