REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukščiausiojo Teismo ir Teisėjų tarybos pirmininkas Vytautas Greičius nežada prisiimti asmeninės atsakomybės už padėtį teismų sistemoje.

REKLAMA
REKLAMA

Po skandalo, kilusio dėl trijų apylinkių teismų pirmininkų, įtariamų korupcija ir pagalba stambiems kontrabandininkams, prisiimti asmeninę atsakomybę už padėtį teismų sistemoje ir atsistatydinti V. Greičiui pasiūlė Tėvynės sąjungos ir Liberalų demokratų partijos lyderiai.

REKLAMA

Antradienį (07.22) prezidentas Rolandas Paksas su Aukščiausiojo, Apeliacinio ir Vyriausiojo administracinio teismų vadovais Vytautu Greičiumi, Vytautu Miliumi ir Virgilijumi Valančiumi aptarė padėtį teismų sistemoje ir priemones padėčiai gerinti. Susitikimo su teisėjų korpuso vadovais pradžioje prezidentas pasirašė dekretą dėl susikompromitavusių ir pažeminusių teisėjo vardą Biržų, Lazdijų rajonų ir Panevėžio miesto apylinkių teismų pirmininkų Palmiros Linkevičienės, Arvydo Gudo ir Dariaus Japerto atleidimo.

REKLAMA
REKLAMA

Po susitikimo V. Greičius sakė, kad šalies vadovas jam nepateikęs siūlymo atsistatydinti.

Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininkas kai kurių politikų pareiškimus vertino kaip neapgalvotus.

"Tie pareiškimai mane liūdina dėl to, kad kitų valdžių atstovai taip nepagarbiai vertina kitą konstitucinę valdžią, neįsigilinę į esmę", - sakė V. Greičius. Pasak jo, "vienetiniai atvejai" nerodo, kad visi teisėjai ir visi teismai dirba blogai.

Žiniasklaida mini, kad Generalinei prokuratūrai tiriant Lazdijų, Biržų rajonų ir Panevėžio miesto buvusių apylinkių teismų pirmininkų veiksmus gali atsirasti ir daugiau - 5 ar 6 korupcija įtariami teisėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Greičius atsisakė patikslinti šį skaičių, pasakyti, ant kelių teisėjų korpuso atstovų dar krinta įtarimo šešėlis. “Eltos” žiniomis, žiniasklaidos minimas skaičius yra kiek perdėtas.

Neketindamas prisiimti asmeninės atsakomybės už padėtį teismų sistemoje, V. Greičius pabrėžė kiekvieno teisėjo nepriklausomumą ir asmeninę atsakomybę už priimtus sprendimus.

"Teisėjai, priimdami sprendimus, yra visiškai autonomiški, visiškai savarankiški, tą autonomiškumą, savarankiškumą jiems garantuoja įstatymai. Todėl teisėjai turi atsakyti už savo veiksmus, padarytas pražangas", - sakė V. Greičius.

REKLAMA

Anot AT pirmininko, jei politikai padiskutuotų, aptartų problemas, matyt, tokių siūlymų ir nebūtų.

"Mane stebina kai kurių politikų priekaištai teismų sistemai, kaip visiškai sugedusiai", - sakė V. Greičius. Užuot abstrakčiai kalbėjus apie teismų uždarumą ir kitas problemas, AT pirmininkas siūlė politikams teikti konkrečius projektus sistemai gerinti.

"Tokių projektų nėra, yra tik kalbos", - sakė V. Greičius.

Po susitikimo su prezidentu Aukščiausiojo, Apeliacinio ir Vyriausiojo administracinio teismo vadovai taip pat kalbėjo apie priemones, kurių bus imtasi teisėjų darbui gerinti, žadėjo nesitaikstyti su negerovėmis, principingai su jomis kovoti.

REKLAMA

Pasak V. Greičiaus, bus siekiama, kad kiekvienoje byloje procesas vyktų kultūringai, kiekvienas teisėjas demonstruotų žmogui pagarbą, gilintų savo žinias.

"Tik kokybiškas visų grandžių teisėjų darbas gali sugrąžinti žmonių pasitikėjimą teismais", - pabrėžė AT ir Teisėjų tarybos pirmininkas V. Greičius.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų