REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Renkantis filmą peržiūrai, kartais norisi nusikelti į kitą pasaulį. Šiandien žiūrovus kviečiame apsilankyti ten, kur savo valia nė vienas nenorėtų atsirasti.

Paklaidžiosime ypač žiaurioje kalėjimo realybėje, kurioje galioja savos taisyklės, įstatymai ir hierarchija. Patekusiems čia belieka palinkėti stiprybės ir noro keistis į gerąją pusę, o likusiems – kalėjimo grotas matyti tik ekrane.

„Mirtinas šūvis“

Menku atrodęs atsitiktinumas, mirtimi pasibaigusi tragedija ir per akimirką į šipulius dužęs gyvenimas – taip atrodo „TV1000 Premium” ir vaizdo transliacijų internetu platformoje viaplay.lt rodomo filmo „Mirtinas šūvis“ (angl. „Shot Caller“, 2017) herojaus Džeikobo (akt. Nikolaj Coster - Waldau) gyvenimas. Atsidūręs kalėjime, jaunas vyras priverstas mokytis gyventi iš naujo, įsisavindamas už grotų galiojančias taisykles. Čia privalai tapti kovotoju, autoritetu arba auka. Kokia išlikimo kaina pragare, iš kurio nėra kelio atgal? Pagrindinis filmo veikėjas priverčiamas patirti eilę fizinių ir psichologinių išbandymų, pakeisti savo paties asmenybę ir bet kokia kaina apsaugoti kitapus grotų likusią šeimą.

Rašydamas scenarijų, filmo režisierius Ric Roman Waugh ėmėsi tirti kalėjimo grupuotes, apsimesdamas po priedanga dirbančiu policijos pareigūnu. Dvejus metus trukęs tyrimas padėjo jam surinkti pakankamai informacijos apie kalėjimo realybę, apsaugos darbuotojų ir kalinių kasdienybę.

REKLAMA
REKLAMA

„Į šį žiaurų pasaulį atėjau vaidindamas policijos naujoką. Niekas nežinojo, jog esu režisierius, tad patyriau patyčias ir gąsdinimus, niekas nebuvo cenzūruojama. Greitai sužinojau, jog kalėjimo prižiūrėtojai gali valdyti duris ir vartus, tačiau kalėjimą valdo grupuotės, daugumos kurių nariai – šaltakraujiški žudikai...“, - apie pasiruošimą filmavimams pasakojo R. R. Waugh.

REKLAMA

Kino kritikai „Mirtiną šūvį“ pakrikštijo vyrišku filmu, dėmesį ir įtampą išlaikančiu iki pat paskutinės akimirkos bei negailėjo liaupsių įtaigiai pagrindinio herojaus virsmą atskleidusiai serialo „Sostų karai“ (angl. „Game of Thrones“) žvaigždei, aktoriui Nikolaj Coster – Waldau.

„Žalioji mylia“

Kaltinamas žiauriu nusikaltimu, Džonas (akt. Michael Clarke Duncan) patenka į mirčiai pasmerktų nusikaltėlių kalėjimo bloką. Čia vadovauja pareigūnas Polas (akt. Tom Hanks), per savo ilgą karjerą matęs įvairaus plauko nusikaltėlių ir įvykdęs šimtus kelionių myriop. Nepaisant ilgametės patirties, akinama ramybe apdovanotas Džonas pasirodo esąs pačiu netikėčiausiu kaliniu...

REKLAMA
REKLAMA

Į visų laikų geriausių filmų topus patenkanti ir keturiems Oskarams nominuota drama „Žalioji mylia“ (angl. „The Green Mile“, 1999) sukurta remiantis to paties pavadinimo Stepheno Kingo romanu. Priešingai negu dauguma kalėjimo temomis kabančių filmų, „Žalioji mylia“ nesiūlo veiksmo scenų ar įspūdingų susišaudymų – filmo kūrėjai pasitelkia pagrindinių veikėjų portretų analizę, sugebėdami stulbinamai išlaikyti įtampą iki paskutinio filmo akordo. Norėdami sukrečiančio ir gilaus filmo, priversiančio galvoti apie jį mažiausiai keletą dienų, rinkitės būtent „Žaliąją mylią“.

„211 kamera“

Chuanas (akt. Alberto Ammann) – naujasis kalėjimo prižiūrėtojas. Pirmas jo darbovietės vizitas tampa lemiamu – atsidūręs kalinių perversmo epicentre, norėdamas išgyventi, jaunas vyras priverstas apsimesti kaliniu, rizikuodamas būti atskleistu bet kurią akimirką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dokumentinį filmą primenančiu stiliumi nufilmuotas psichologinis trileris „211 kamera“ (isp. „Celda 211“, 2009) 2009-aisiais gimtojoje Ispanijoje tapo metų filmu, ilgą laiką karaliavusiu kino teatrų repertuare. Juosta nagrinėja žmogaus asmenybės virsmą ekstremaliose situacijose bei, kaip ir „Mirtinas šūvis“, kalba apie atsitiktinumo kainą žmogaus likimui. Francisco Perez Gandul romano motyvais sukurtas filmas šešiolika kartų buvo nominuotas aukščiausiam Ispanijos kino apdovanojimui, Goya statulėlei, iš kurių aštuonias išsivežė namo.

„Pabėgimas iš Šoušenko“

Sėkmingu bankininku buvęs Endis (akt. Tim Robbins) kaltinamas nužudęs žmoną ir jos meilužį. Atsidūręs Šoušenko kalėjime jaunas vyras priverstas stoti akistaton su kalėjimo hierarchija ir tapti jos vergu iki paskutinio atodūsio, tačiau geraširdis, inteligentiškas Endis nė neketina susitaikyti su čia tvyrančia neteisybe ir, drauge su naujuoju draugu, juodaodžiu Redu (akt. Morgan Freeman), ryžtasi imtis pabėgimo plano.

REKLAMA

Kaip ir Frank Darabont „Žalioji mylia“, to paties režisieriaus sukurta ir viaplay.lt platformoje rodoma drama „Pabėgimas iš Šoušenko“ (angl. „The Shawshank Redemption“, 1994) patenka į visų laikų geriausių filmų topus bei remiasi Stephen‘o King‘o novele. Septyniems Oskarams nominuotą dramą aktorius Morgan Freeman vadina mėgstamiausiu savo filmu!

„Badas“

Debiutinis režisieriaus ir scenarijaus autoriaus Steve McQueen filmas „Badas“ (angl. „Hunger“, 2008) už geriausią debiutą Kanų kino festivalyje buvo apdovanotas auksine kamera.

Filmas remiasi tikra istorija, įvykusia 1981-aisiais. Belfasto kalėjime kalinami IRA aktyvistai siekia būti pripažinti politiniais kaliniais. Atsisakę praustis, tvarkytis ir dėvėti kalėjimo drabužius, įkalintieji nepasiekia tikslo, todėl ryžtasi radikaliems metodams – paskelbia bado streiką, vadovaujamą 27-erių Bobby Sands (akt. Michael Fassbender).

Pasauliui atskleidusi Steve McQueen talentą, biografinė drama „Badas“ žavi įtaigiai kuriama ir stabiliai išlaikoma atmosfera bei stipria aktorių vaidyba. Vienas jų, pagrindinį vaidmenį filme atlikęs M. Fassbender, ruošdamasis filmavimams numetė net 12 kilogramų svorio ir tikino, jog „Badas“ – vienas didžiausių iššūkių jo karjeroje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų