REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jūratė Anilionytė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Beveik 70 užsienyje gyvenančių jaunuolių baigė intensyvius lietuvių kalbos kursus, kuriuos 15-tus metus rengia Vytauto Didžiojo universitetas. Kursų koordinatorė sako, kad norinčiųjų mokytis mūsų kalbos vis daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Po mėnesio mokslų ir išlaikyto egzamino kursų lankytojams įteikti diplomai. Šįmet intensyvius lietuvių kalbos kursus Vytauto Didžiojo universitete lankė studentai ir dėstytojai ne tik iš kaimyninių šalių, Europos, bet ir Kinijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Uzbekistano. Mūsų kalba kiekvienas susidomėjo savaip – pavyzdžiui, Carlosas iš Meksikos pramokti lietuviškai ryžosi po pažinties su lietuve.

REKLAMA

„Kalbu ispaniškai, vokiškai, prancūziškai, angliškai, kiniškai, tačiau lietuvių kalba – kitokia: joje nedaug kitų kalbų žodžių ir ji yra nuostabi. Grįžęs namo mokysiuos toliau“, – sakė meksikietis Carlosas Gotierrezas.

„Man patinka svetimos kalbos, todėl ir mokausi. Taip pat todėl, kad yra dvi baltų kalbos – latvių ir lietuvių. Aš taip jaučiu, kad reikia mokytis“, – kalbėjo studentė iš Latvijos Laura Bicane.

REKLAMA
REKLAMA

Kursų lankytojai mokėsi lietuvių kalbos, klausė paskaitų apie mūsų istoriją, meną, kultūrą, politiką, rengė vakarones, keliavo po Lietuvą.

„Aš ne tik išmokau savo gimtosios kalbos, bet nemažai sužinau ir apie jų kalbas, kas jų kalbose yra neįprasta, kas galbūt lietuviškai jiems skamba labai keistai, nes jie savo kalbose to nežino. Todėl manau, kad mokant kalbos, mokant kultūros yra toks abipusis ryšys“, – teigia VDU lektorė Aurelija Tamošiūnaitė.

Šįmet lietuvių kalbos mokėsi maždaug 70 užsieniečių – dukart daugiau nei pernai. Kai kurie iš jų kursus lanko ne pirmus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ypatingai šiais metais stebina Gruzijos studentai, nes jie jau atvažiavo mokėdami kalbėti lietuviškai. Ten yra mūsų žmonių, nuostabiai pritraukiančių tuos vaikus, studijuojančius Gruzijos universitetuose, ir jie atvyko jau kalbėdami lietuviškai“, – pasakoja kursų koordinatorė Jurgita Pilipaitytė.

Per 15 metų intensyvius lietuvių kalbos kursus Vytauto Didžiojo universitete lankė 500 užsieniečių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų