REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Indrė Trusovė (nuotr. Instagram)

Žinoma tinklaraštininkė bei sveikos mitybos specialistė Indrė Trusovė kartu su kita socialinių tinklų žvaigžde Inga Žuolyte karantiną pradėjo savaitę anksčiau. Tąkart dvi žinomos moterys nusprendė paskelbti iššūkį „#karantinuojuosnamie“, kuriuo skatino žmones kuo mažiau eiti iš namų ir savo virtuvėje eksperimentuoti su jau turimais maisto produktais.

14

Žinoma tinklaraštininkė bei sveikos mitybos specialistė Indrė Trusovė kartu su kita socialinių tinklų žvaigžde Inga Žuolyte karantiną pradėjo savaitę anksčiau. Tąkart dvi žinomos moterys nusprendė paskelbti iššūkį „#karantinuojuosnamie“, kuriuo skatino žmones kuo mažiau eiti iš namų ir savo virtuvėje eksperimentuoti su jau turimais maisto produktais.

REKLAMA

Todėl ir net ir oficialiai paskelbus karantiną, netrukus antrojo vaikelio kartu su mylimuoju Ryčiu sulauksianti Indrė išliko pozityviai nusiteikusi – žinoma moteris neslėpė, kad parduotuvių vengimas ją taip pat kai ko išmokė.

Naujienų portalui tv3.lt Indrė atvirai papasakojo apie savo atradimus bei pasidalijo sveikos mitybos įpročiais, kurių būtina laikytis karantino metu.

REKLAMA
REKLAMA

Su Inga iššūkį „karantinuojuosi namie“ paskelbėte dar prieš tikrąjį karantiną – kaip tam kilo idėja?

Aš visuomet stengiuosi gaminti iš to, kas yra namuose, bet tikrai praktiškai kasdien papildomai nusiperku po vieną kitą produktą. Vieną dieną pamačiau, kad Inga sugalvojo tiesiog gaminti tik iš to, kas yra namuose, nieko papildomai neperkant. Taip ir spinteles bei šaldytuvą galima prasivalyti, ir pinigų sutaupyti. Juk ne paslaptis, kad dauguma išmetame kažkiek maisto, nes jis sugenda nespėjus suvartoti. Tad mane ši idėja labai „užkabino. 

REKLAMA

Sugalvojome, kad reikia tokius receptus/idėjas žymėti grotažyme #karantinuojuosnamie. Tai pradžioje gimė kaip žaidimas/iššūkis, skatinantis sąmoningumą. Na, o šiai dienai, manau, tai ypatingai aktualu. Norime tikėti, kad su Inga įkvėpsime daugybę žmonių gaminti iš to, ką turi namuose, ir mažiau eiti į maisto parduotuves, kai šalyje tokia situacija. O gal šis įprotis liks kažkam ir visam gyvenimui, ko pasekoje, bus mažiau švaistoma maisto produktų. 

Kaip sekėsi pirmąją savaitę?

Tikrai buvo momentų, kai atrodė, kad va, visko turiu tam tikram patiekalui, bet trūksta kažkokio ingrediento – parduotuvė šalia, gal nubėgsiu greit (šypsosi). Bet tada vis imdavau ieškoti kitokio sprendimo – juk toks susitarimas. Ir kažkaip prireikė vos keletos dienų, kad pradėčiau matyti ir gaminti tik iš to, kas yra namuose. Berods, 5-tą dieną, nukeliavau į parduotuvę papildomai nusipirkti vaisių ir daržovių. Bet gera žinia ta, jog nuo tos dienos, kai pradėjome šį iššūkį, neišmečiau nė vieno produkto. 

REKLAMA
REKLAMA

Indre, pati esi puiki kulinarė, vis dėlto gal net ir pati nustebai, kiek visko galima rasti namuose? Gal iš pavyko pačiai save pradžiuginti?

Aš tiesiog suvokiu, kad būtina kuo stipriau apgalvoti kada ir ką valgysime – kitu atveju nuklysti nuo sveikos mitybos ir išmesti daug produktų yra labai paprasta.

Kokius apsipirkimo maisto parduotuvėje įpročius turėjai iki karantino?

Dar nuo tada, kai gyvenome Airijoje ir Amerikoje, esu įpratusi visada apsipirkinėti didesniais kiekiais. Savaitės eigoje tik papildomai nusiperkame daržovių, vaisių, ir jei dar ko pritrūksta, nes mano darbas susijęs su maisto gaminimu. Neneigsiu – tikrai būdavo, jog prisiperku per daug daržovių, jų nespėju ar pamirštu sunaudoti ir tenka išmesti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar susidūrei su ta problema, kad šiuo metu parduotuvėje niekaip nepavyktų rasti kokio  reikiamo produkto?

Ne, stengiuosi ten nesilankyti. Buvome šeštadienį, apsipirkome ir verčiuosi su tuo, ką turiu. Pasiėmiau daugiau šaldytų daržovių – nesinori dabar lankytis ten, kur daug žmonių. 

Paskelbei sąrašą taisyklių, kurios padėtų žmonėms išlikti sveikiems ir neprarasti formų karantino metu. Į ką dar reikėtų atkreipti dėmesį?

Visos sveikos mitybos taisyklės išlieka tokios pat visais periodais, tačiau šiuo momentu ypatingai svarbu maitintis gerai ir būti fiziškai aktyviems. Sėdint namuose, nejudant ir valgant bet ką, nuo viruso gal ir apsisaugosime, bet rizikuojame susirgti depresija, priaugti nereikalingo svorio ir susilpninti savo imunitetą, o tada kibs ir visokios kitos ligos. Todėl mankšta namuose ar kažkur saugioje, atokioje vietoje lauke yra privaloma kasdien. 

REKLAMA

Gerkite daug vandens, kasdien stenkitės suvalgyti bent 300g daržovių, darykite pertraukas tarp valgymų, per jas neužkandžiaukite. Gaminkite sveikus saldumynus. Apskritai, dabar puikus metas pradėti keisti mitybos įpročius ir išvandyti naujus patiekalus. Juk tokie produktai, kurie yra patys geriausi, gali ir ilgai „stovėti“. Tai – paukštiena, žuvis, kruopos, sėklos, kiaušiniai. 

Turi nemažai sekėjų, kurie dažnai gamina pagal tavo receptus, vis dėlto galbūt šiomis, karantino dienomis, jų suaktyvėjimas ir susidomėjimas receptais dar labiau išaugo?

Visada, kai daug gaminu, rodau tai viešai – sekėjai irgi labai stipriai įsitraukia. Tai tik dar kartą įrodo, kad mums visada reikia žmonių, kurie motyvuotų ir įkvėptų. 

REKLAMA

Gal teko pastebėti, koks tavo gaminamas patiekalas tarp sekėjų yra populiariausias?

Labiausiai mano sekėjai mėgsta sveikus desertus – šiuo metu ypač populiarūs morkų ir rikotos keksiukai. O štai vegetariški ir žuvies patiekalai susilaukia mažiausiai dėmesio. 

Taip pat labai mėgiami tokie, kur atkartoju kažkokį nenaudingą patiekalą pakeisdama ingredientus ir padarydama jį sveikatai palankiu, pavyzdžiui, vištienos piršteliai su bulvytėmis ir padažu. 

 Kaip pačiai sekasi išgyventi pirmąsias karantino dienas?

Kadangi laukiuosi ir liko vos kelios savaitės, aš ir taip daug laiko praleisdavau namuose. Dirbti esant šalia dukrai taip pat esu įpratusi – darau tai nuo tada, kai jai buvo 2 mėnesiai. Su vyru irgi esame įpratę praleisti daug laiko kartu, nes tiek krtu dirbame, tiek pramogaujame ir sportuojame. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek keisčiau dabar laikyti egzaminus nuotoliniu būdu ir ruošti diplominį darbą. Tačiau kartu – ir patogu, nes, kaip minėjau, laukiuosi. Yra dalykų, kurie stipriai koreguojasi ir neramina dėl esamos situacijos, bet tikiu, kad viskas bus gerai. 

Ne vienas ėmė užsisakinėti maistą ir per įvairias programėles – ar pati ketini tuo pasilepinti? O gal šeima ragaus tik tavo patiekalus?

Deja, gyvename toli nuo centro, tad pas mus į namus jokia programėlė neveža. Bet dabar nė nežinau, ar ir norėčiau užsakinėti maistą iš kažkur. Tikrai maksimaliai stengiamės saugotis. 

Gal ketini išbandyti ir pagaminti tai, ką visada norėjai, tačiau vis neprisiruošdavai?

Kadangi mano darbas – receptų kūryba – neseniai pabaigiau savo pirmąją receptų knygą, kurios išleidimą, beje, taip pat pakoregavo esama situacija šalyje. Tačiau jei aš tik sugalvoju kažką – iškart imuosi to gaminti. O dabar jau liko vos 4 savaitės iki gimdymo, tad ilgai stovėti virtuvėje neleidžia skaudanti nugara. Viskas dabar kuo paprasčiau ir greičiau (šypsosi).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų