REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Atšilus orams smagu pakeisti įprastą virtuvės aplinką ir išėjus laukan užsikurti grilį. Juk sutiksite, kad gryname ore paruoštas maistas savo skoniu pranoksta net prašmatniausius viduje gamintus patiekalus. Vis dėlto, ruošiant mėsą gali iškilti tam tikrų sunkumų. Drauge su prekybos tinklu „Maxima“ atrinkome keletą gudrybių, kurios garantuos, kad grilyje kepta mėsa bus kaip niekad skani ir sultinga.

Atšilus orams smagu pakeisti įprastą virtuvės aplinką ir išėjus laukan užsikurti grilį. Juk sutiksite, kad gryname ore paruoštas maistas savo skoniu pranoksta net prašmatniausius viduje gamintus patiekalus. Vis dėlto, ruošiant mėsą gali iškilti tam tikrų sunkumų. Drauge su prekybos tinklu „Maxima“ atrinkome keletą gudrybių, kurios garantuos, kad grilyje kepta mėsa bus kaip niekad skani ir sultinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išsirinkite tinkamą mėsą

Jeigu nusprendėte grilyje išsikepti vištienos krūtinėlės kepsnių, greičiausiai nusivilsite – tokia liesa mėsa greitai praranda drėgmę ir skaniai paruošti šio tipo išpjovas gali tik įgudęs griliaus entuziastas. Geriausia pradėti nuo riebesnės, minkštesnės mėsos, pavyzdžiui, kepant jautieną, geriausia naudoti nugarinę arba papilvę, kalbant apie kiaulieną, geriausiai tiks nugarinė su kaulu arba file, na, o mėgstantiems vištieną geriausia rinktis nukaulintą blauzdelių mėsą.

REKLAMA

Svarbiausia – nevengti mėsos su riebaliniu sluoksniu, nes tokia mėsa ne taip greitai praranda drėgmę. Atkreipkite dėmesį į riebalinio sluoksnio spalvą – balti riebalai rodo, kad tai jauno gyvulio mėsa, o tuo tarpu gelsvas atspalvis išduoda, kad tai seno gyvulio mėsa, todėl ji bus kietesnė ir sunkiau sukramtoma. Jei norite būti tikri dėl mėsos kokybės ir skonio, rinkitės ją „Maxima“ parduotuvėse, kur ekspertai atrenka tik šviežiausius gaminius.

REKLAMA
REKLAMA

Nepamirškite marinato

Dažniausiai išskiriamos dvi marinato rūšys – sausas ir skystas marinatas. Didžiausias sauso marinato pranašumas tas, kad šiuo būdu marinuotą mėsą galima kepti trumpiau, dėl ko mėsa nepraranda drėgmės, išlieka sultingesnė ir minkštesnė.

Tuo tarpu mėsą marinuojant skystame marinate reikės daugiau pasiruošimo, be to, kepti bus sudėtingiau, nes marinatas varvės. Štai, pavyzdžiui, ruošiant jautieną, mėsą marinate palikti derėtų ne ilgiau kaip 20 minučių. Ta pati taisyklė galioja ir vištienai, na, o kiaulieną galima marinuoti ir ilgiau. Svarbu nepamiršti, kad marinuojama mėsa turėtų būti laikoma šaldytuve, o prieš pat kepant rekomenduojama ją šiek tiek palaikyti kambario temperatūroje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepersistenkite

Iki šiol mėsą grilyje čirškinate tol, kol ji gerokai paruduoja? Ką gi, pats metas sustoti tai darius ir įsigyti termometrą. Per ilgai kepama mėsa išdžiūsta, praranda minkštumą ir tampa kieta. Norint tinkamai iškepti mėsą geriausia naudoti maisto gamybai skirtą termometrą ir taip patikrinti kepsnio vidaus temperatūrą.

Pavyzdžiui, jautienos kepsnio vidaus temperatūra gali svyruoti nuo 48 iki 92°C, priklausomai nuo pageidaujamo rezultato ir mėsos storumo. Mėgstantiems kepti kiaulieną, geriausia pasiekti bent 60-70 °C temperatūrą. Na, o kepant vištieną geriausia pasiekti 70–72°C temperatūrą. Tuomet paukštiena bus visiškai iškepusi, tačiau nepraradusi minkštumo ir sultingumo.

REKLAMA

Išbandykite mėsą minkštinančius ingredientus

Jei įsigijote labai liesos arba seno gyvulio mėsos ir įtariate, kad iškepusi ji bus kieta bei sprangi, į pagalbą pasitelkite mėsą minkštinančius ingredientus.

· Juodoji arbata: šiame gėrime yra taninų, kurie yra natūrali minkštinamoji medžiaga. Atvėsintoje arbatoje palaikykite mėsą 24 valandas ir ji suminkštės.

· Kava: kava, kaip ir arbata, veiksmingai minkština mėsą, be to suteikia jai išskirtinio aromato.

· Ananasai ir kiviai: šie abu vaisiai turi papaino – fermento, kuris labai greitai minkština net kiečiausią mėsą. Šis fermentas, kaip ir rūgštys bei druska, skaido kietas raumenų skaidulas. Vaisių sultyse mėsa derėtų laikyti ne ilgiau kaip 4 valandas, o palaikius per ilgai mėsa gali pavirsti į košę.

REKLAMA

· Imbieras: imbiero šaknis dažnai naudojama įvairiausiuose mėsos marinatuose. Šio prieskonio sudėtyje yra proteolitinio fermento, kuris natūraliai skaido mėsos baltymus ir suteikia mėsai minkštumo.

· Actas: rūgštis, esanti acte, skaido mėsos skaidulas, todėl mėsa tampa minkštesnė ir aromatingesnė.

Visus šiuos mėsą minkštinančius ingredientus rasite visose „Maxima“ parduotuvėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų