REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Kristinos Stasės Mažukaitienės kurti margučiai (nuotr. asm. archyvo)

Internete galima rasti daugybę patarimų, kaip originaliai nudažyti kiaušinius. Tačiau ar kada susimąstėte, kad kiaušinių marginimui galima naudoti ir šiaudus?

10

Internete galima rasti daugybę patarimų, kaip originaliai nudažyti kiaušinius. Tačiau ar kada susimąstėte, kad kiaušinių marginimui galima naudoti ir šiaudus?

REKLAMA

Tautodailininkė iš Klaipėdos Kristina Stasė Mažukaitienė jau 10 metų taip puošia kiaušinius.

Netikėtai kilusi idėja

Kaip pasakojo K. Mažukaitienė, daug susidomėjimo susilaukė vos tik socialiniame tinkle ,,Facebook“ pasirodė jos margučių nuotraukos.

Tačiau ne margučiai yra tikroji tautodailininkės aistra. Tai – karpiniai, kuriuos tautodailininkė įamžino autorinėje karpinių knygoje ,,Snaigių fantazija – Iškirpkite ir Jūs“.

Moteris idėją apie šiaudus rado internete. ,,Pamačiau, kad ne kiaušiniai, o paveikslai yra daromi su šiaudais. Paskui pradėjau ieškoti, ir atradau, kad ypač Lenkijoje, yra su šiaudais kuriami margučiai. Atradau būdą, kaip juos ten paruošti. Pabandžiau ir pradėjau daryti“, – apie pradžią pasakoja K. Mažukaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tautodailininkė pasakoja, kad su kiekvienais metais jos kuriami margučiai tobulėja. Šiaudas yra jautri medžiaga, todėl tenka daug padirbėti, iki kol paruoši medžiagą.

REKLAMA

Malonus hobis

Moteris yra medicinos darbuotoja, todėl kiaušinių marginimas yra jos hobis, teikiantis malonumą. Kaip pasakoja pati K. Mažukaitienė, nors po darbo grįžta pavargusi, tačiau jai patinka kažką daryti ir taip atsipalaiduoti: ,,Bet man patinka, aš atsipalaiduoju. Vieną kiaušinį darau 3–4 vakarus. Viskas priklauso pagal nuotaiką. Jeigu yra, galiu ir iki 2 ar 4 nakties tai daryti“.

K. Mažukaitienė pasakojo, kad savo kurtų margučių mažai ir teturi. Dažniausiai margučius kažkas paima, nuperka, taip pat dovanoja pati. Taip pat susilaukia daugybės užklausų apie margučių su šiaudais pirkimą, tačiau moteris stengiasi neimti jokių papildomų užsakymų.

REKLAMA
REKLAMA

Toks hobis reikalauja daug kantrybės. ,,Dabar sėdžiu vakarais. Vieną margutį padaryti yra gana sudėtinga ir reikalauja daug laiko. Vienam mažam vištos kiaušiniui reikia apie 300 detalių. Jei didesnis – 500 dalelyčių. Reikia viską suklijuoti, nuvalyti, kad jie nenusiluptų. Yra gana sudėtingas procesas. Čia yra mano kantrybės išbandymas. Jei neturėsi kantrybės ir susikaupimo, niekas neišeis“, – pasakoja K. Mažukaitienė.

Velykų puošmena

Moters kurti netradiciniai kiaušiniai yra velykinė dekoracija. Žmonės jais puošia šventinį stalą ar deda ant velykinių puokščių. ,,Jie gali tarnauti kaip kalėdiniai žaisliukai, jei juos išsaugosi, nesudaužysi“, – pridūrė tautodailininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K. Mažukaitienė pasakojo, kad tokiems margučiams renkasi anties arba žąsies kiaušinius, nes jie turi storesnius lukštus. Prieš pradėdama kurti margučius, moteris kiaušinius išpučia, juos aptepa įvairiausiais dažais, tam tinka ir nagų lakai. Po to apklijuoja šiaudais.

Margučiai su šiaudais

Jeigu turite kantrybės, noro ir laiko, siūlome išbandyti K. Mažukaitienės marginimo būdą.

Pirmiausia, pasiruoškite kiaušinius, kokius turite: stručio, žąsų, ančių, vištų.

Reikia pradurti jų galus ir ištraukti kiaušinio masę, paskui išplauti ir nudažyti kaip tik norite – dažais, nagų laku ar svogūnų lukštais. Kitus galite palikti baltus.

Po to prasideda kūryba su paruoštais šiaudų popieriaus lakštais.

Kaip paruošti šiaudus?

Sukarpykite turimus šiaudus nuo narelio iki narelio ir pamerkite į vandenį. Idealu, jei paliksite nakčiai. Šiaudus galite rinktis būti keletą rūšių: avižų, rugių, miežių. Kiekvienas iš jų suteiks skirtingą spalvą.

REKLAMA

Ryte išmirkusius šiaudus perskelkite pusiau. Padėję ant popieriaus, išlyginkite lygintuvu.

Gautą plokščią šiaudo juostelę ištepkite teptuku su „Lipalo'' klijais. Klijuokite ant popieriaus vieną šalia kitos.

Kai popieriaus lakštai su šiaudais išdžiūs, galite pradėti kurti aplikacijas.

Popieriaus pusėje nusipieškite įvairias sugalvotas detales, jas iškirpkite su žirklutėmis ir priklijuokite ant kiaušinio. Nuvalykite drėgna servetėle.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų