REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavasaris kam džiaugsmas, o kam – ašarų pakalnė ir upeliais varvanti nosis: tokius nemalonius pojūčius kenčia alergiški žiedadulkėms žmonės. Medikai sako, kad visame pasaulyje alergiškų žmonių sparčiai daugėja, o labiau kenčia miestiečiai.

Pavasaris kam džiaugsmas, o kam – ašarų pakalnė ir upeliais varvanti nosis: tokius nemalonius pojūčius kenčia alergiški žiedadulkėms žmonės. Medikai sako, kad visame pasaulyje alergiškų žmonių sparčiai daugėja, o labiau kenčia miestiečiai.

REKLAMA

Šviečiant pavasarinei saulei vaikštinėti botanikos sode – vienas malonumas, čia jau žydi lazdynai, krokai, snieguolės, tačiau alergiškiems žmonėms šis metų laikas – kančia.

„Didžiausias alergenas, kaip rašoma, yra juodalksnis, beržas, lazdynas, vėlgi, aišku, priklauso nuo žmogaus imuniteto, kiek jis reaguoja, bet tie yra didžiausi, ryškiausiai žydintys ir labiausiai skleidžiantys žiedadulkes augalai, bent jau ankstyvą pavasarį, būtent kovo pabaigoje – balandžio pradžioje“, – patikino Klaipėdos universiteto botanikos sodo skyriaus kuratorė Laura Normantė.

Dažnas besprogstančią šakelę mėgsta pasimerkti į vazą namuose, o tada netikėtai užpuola čiaudulys.

„Kambaryje oras sausas, tai jis labiausiai prasiskleidžia ir matosi netgi aplink vazelę pribyrėjusių geltonų žiedadulkių. Būtent jos ir yra tie alergijos sukėlėjai, tos žiedadulkės. Sakoma, miesto žmonės galbūt jautriausi žiedadulkėms, kadangi miesto oras labiau užterštas, tai, manau, gydytojai tikrai jums pasakys, kad būtent miestiečiai labiau alergiški“, – sakė L. Normantė.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja pulmonologė-alergologė Indrė Plėšytė-Būtienė netrukus paaiškina išsamiau.

„Mieste didesnė tarša, žmonės dažniau serga, nes, be abejo, jų kvėpavimo takai nėra tokie švarūs kaip kaime gyvenančiųjų, bet kartu yra įrodyta, kad ir pati žiedadulkė  žymiai agresyvesnė mieste, todėl kad kietosios dalelės kartu su ta žiedadulke veikia mūsų kvėpavimo takus dvigubai“, – kalbėjo gydytoja.

REKLAMA

Visame pasaulyje alergiškų žmonių daugėja: gerėja diagnostika, tad ligos dažniau išaiškinamos, tačiau įtaką daro ir genetika, ir oro tarša.

„Pagrindiniai simptomai tai yra sloga, čiaudulys, nosies niežėjimas, akių niežėjimas, ašarojimas, sunkesniais atvejais gali būti ir bronchų astmos paūmėjimas“, – priūdrė I. Plėšytė-Būtienė.

Ne visi augalai kankina tik žiedadulkėmis, kai kurie nutvilko juos palietus. Tokių augalų Lietuvoje – ne vienas.

„Tos pačios rūtos, kur galbūt labai daug kam žinoma, kadagiai, kadangi šiek tiek jie ir duria, ir pažeidžia odą, tai ne tik žiedadulkės, bet ir prisilietimai kai kuriems augalams“, – kalbėjo L. Normantė.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja nepataria alergiškiems užsiimti savigyda – ji gali baigtis liūdnai, medikai skirs preparatus, kuriuos kartais tenka vartoti ir visą žydėjimo laiką. Nesigydant gali baigtis dusulio priepuoliu ar astma.

„Ypač tuo gražiausiu metų laiku, kai saulė šviečia, kai sausas oras, kai nelyja, bet, deja, žiedadulkėm irgi tas oras labai patinka ir jų yra itin gausiai. Tai patariama išeiti į lauką anksti ryte, po lietaus, tada, kada žiedadulkių ore mažiausiai“, – paaiškino I. Plėšytė-Būtienė.

Beje, alergiškiems žmonėms yra ir gera žinia. Šį pavasarį alerginės reakcijos – įprastos: alerginės slogos, alerginiai akių uždegimai.

Nepalyginsi su pernai, kai pavasario beveik nebuvo, o po žiemos iškart atėjo vasara – sunkių reakcijų buvo itin daug, nes visi augalai sužydėjo vienu metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų