REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Varnos (nuotr. TV3)

Vilniečius pradėjo pulti varnos. Didžiuliams varnų ir kovarnių pulkams pradėjus atakuoti, vieno rajono gyventojai prakalbo net apie sparnuočių šaudymą. Mat paukščiai ne tik kelia triukšmą, teršia aplinką, bet esą kelia ir pavojų. Tiesa, gamtininkai grūmoja – ne apie šaudymą reikia galvoti, o apie netvarką šalia daugiabučių.

20

Vilniečius pradėjo pulti varnos. Didžiuliams varnų ir kovarnių pulkams pradėjus atakuoti, vieno rajono gyventojai prakalbo net apie sparnuočių šaudymą. Mat paukščiai ne tik kelia triukšmą, teršia aplinką, bet esą kelia ir pavojų. Tiesa, gamtininkai grūmoja – ne apie šaudymą reikia galvoti, o apie netvarką šalia daugiabučių.

REKLAMA

„Man tai šokas išvis buvo, kaip siaubo filme rodo… Išlipi, čia toks pulkas, dangus juodas, nieko nesimato. Galvojom, gal čia poravimosi metas. Ar jos pagavo kažką“, – patirtais įspūdžiais dalijasi ir telefone varninių krankimą išsaugojęs rodo Šeškinės gyventojas Dainius.

Netrukus Dainiui antrina ir kiti aplinkinių daugiabučių gyventojai – čia varnų, kovų ar kranklių tikrai gerokai daugiau nei būdavę anksčiau. Ir jau ne vien triukšmas perpildo žmonių kantrybės taurę.

REKLAMA
REKLAMA

„Triukšmas ir šiaip ant mašinų pridirba. Čia vieną kartą aš jų mūšį labai gražų mačiau, kai čia mušėsi jos. Ir vos man į galvą nekirto… Toks jų buvo riksmas, toks jų buvo… taip jau jos čia triukšmavo, tarp savęs labai mušėsi“, – skundžiasi vilniečiai.

REKLAMA

Sparnuočiai suka lizdus ir čia pat esančio darželio-lopšelio „Sveikuolis“ teritorijoje bei prieigose. Įstaigos direktorė sako, kad kol kas į varnas žiūrinti ramiai. Nors buvęs atvejis, kai išsiritusius varniukus sparnuočiai saugojo tiek, kad neprileido prie medžio su lizdu nieko.

Šalia žaidusių darželinukų – taip pat. Direktorė sako, kad auklėtojos atidžiai stebėjo, kad varnos nepultų vaikų. Ir tikina jau buvo pasiruošusi nedelsiant prašyti savivaldybės pagalbos, kad paukščius nubaidytų.

„Jie nebent puls, jeigu kažkas puls jų jaunikį. Mažiuką vaikelį ir tik tada gali taip saugoti. Ir jeigu jų bus daug, ir mes čia nesugyvensim, tai kas žino“, – pasakojo darželio vadovė Božena Šikšnienė. 

REKLAMA
REKLAMA

O štai aplinkinių namų gyventojai visai rimtai ima diskutuoti apie varnų naikinimą net ir pačiais drastiškiausiais būdais – jas šaudant. Tačiau gamtininkai atkerta, ne varnas ir jų giminaičius šaudyti reikia, o žmones mokyti sanitarinės kultūros. Mat kai kur rajonai virtę sąvartynais, tad varnos renkasi būtent tokias vietas.

„Iš tikro varninių paukščių gausa, tai iš tikro yra mūsų buitinės netvarkos rodiklis. Kuo labiau mes šiukšliname, kuo daugiau išmetame maisto, tai žiemą kuo daugiau čia susirenka kovų, šiek tiek pilkųjų varnų, kuosų, bet daugiausia čia būna kovų“, – kalbėjo Šeškinės gyventojai.

Vilniaus savivaldybės atstovai sako, esą kol kas gyventojų prašymų dėl varnų naikinimo nesulaukę. Bet su šia bėda jau yra susidūrė ir anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes tada atitinkamai kreiptumėmės į aplinkos ministeriją, klausdami jų leidimo. Bent jau tada Aplinkos ministerija išduodavo leidimą varnų lizdų ardymui“, – teigė savivaldybės atstovas Gintautas Runovičius.

Pasak Lietuvos ornitologų draugijos projektų koordinatoriaus Gedimino Petkaus, moksliniai tyrimai esą parodė, kad varnos intelektas siekia net trejų metų vaikų protą, tad jos bent jau civilizuotame pasaulyje laikomi vieni protingiausių paukščių.

„Varniniai yra intelektualūs paukščiai. Tai vienas protingiausių paukščių ne tik pasaulyje, bet sakykim, miestų paukščių. Pasinaudoja įrankiais, sugeba net ir su vaikų žaislais žaisti. Pats esu matęs, kaip kamuolėlius spardė, atsimena puikiai vaikų veidus. Turi didelį motinišką instinktą. Varniukus išsiritusius gina“, – paaiškino projektų koordinatorius.

REKLAMA

O kone kasmet pasirodantys pranešimai, kad varniniai užpuola žmones, prakerta, pavyzdžiui, galvą iki kraujo, pasak ornitologo – nieko stebėtino. Tai dažnas atvejis, bet taip sparnuočiai elgiasi tik tada, kai turi mažylių, ir kai jiems pasirodo, kad žmogus varniukams kelia pavojų. Pamačius įtartiną sparnuotį, gamtininkai rekomenduoja nesiartinti, o tiesiog apeiti jį.

Prieš trisdešimt metų skaičiuota, kad vien Vilniuje buvo iki pusantro šimto tūkstančių varninių. Visoje šalyje – iki pusės milijono priskaičiuota. Šie skaičiai, pasak gamtininkų, labai neturėtų skirtis ir šiandien.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų