REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Gabono kariuomenė pirmadienį per televiziją pranešė įvykdžiusi perversmą šioje Vakarų Afrikos valstybėje.

 Gabono kariuomenė pirmadienį per televiziją pranešė įvykdžiusi perversmą šioje Vakarų Afrikos valstybėje.

REKLAMA

Anksti pirmadienį vienas kariškis, kuriam iš šonų stovėjo dar du ginkluoti vyrai, perskaitė pareiškimą pabrėždamas, jog armija perėmė vyriausybės kontrolę siekdama „atkurti demokratiją“ šalyje.

Sostinės Libervilio gyventojai praneša, kad gatvėje patruliuoja kariuomenės tankai ir šarvuotos transporto priemonės.

Gabono kariai pirmadienį anksti ryte per valstybinį radiją paragino žmones „pakilti“ ir paskelbė, jog bus suformuota „nacionalinė atkūrimo taryba“, pasiligojusiam prezidentui Ali Bongo pernai rudenį išvykus gydytis į užsienį. Šiuo metu jis yra privačioje rezidencijoje Maroko sostinėje Rabate.

Kai 6 val. 30 min. (7 val. 30 min. Lietuvos laiku) buvo skaitomas šis pareiškimas, prie valstybinės televizijos būstinės sostinės centre aidėjo šūviai.

REKLAMA
REKLAMA

Karinės mašinos blokavo prieigą prie prospekto, kur įsikūrusi televizija, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Pranešimą per valstybinį radiją perskaitė asmuo, prisistatęs Respublikos gvardijos vado pavaduotoju ir grupės, pasivadinusios Gabono gynybos ir saugumo pajėgų Patriotinio jaunimo judėjimu, vadovu.

REKLAMA

Socialiniuose tinkluose pasirodžiusiame kalbos vaizdo įraše, kurio autentiškumą patikrino AFP, matomi trys kariai su žaliomis Respublikos gvardijos narių beretėmis.

Judėjimas „ragina visus jaunus žmones iš gynybos ir saugumo pajėgų bei visą Gabono jaunimą jungtis prie mūsų“, sakė karininkas ir paskelbė, kad bus suformuota „nacionalinė atkūrimo taryba“.

„Negalime apleisti savo tėvynės“, – kalbėjo jis.

„Nekantriai laukta diena išaušo, kai armija priėmė sprendimą stoti į žmonių pusę, kad išgelbėtų Gaboną nuo chaoso“, – sakė kariškis.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei valgote – liaukitės, jei geriate – liaukitės, jei miegate – pabuskite. Prižadinkite kaimynus... Pakilkite kaip vienas ir užimkite gatves“, – kalbėjo jis ir paragino žmones visoje šalyje užimti valstybinius pastatus bei oro uostus.

Nuo 2009-ųjų prezidento pareigas einantis 59 metų A. Bongo spalį patyrė insultą ir nuo tada gydosi užsienyje. Jis neseniai kreipėsi į tautiečius su naujametine kalba gulėdamas ligoninės lovoje Maroke ir pareiškė, kad išgyvena „sudėtingą laikotarpį“.

Bongo šeima šią naftos turtingą Afrikos valstybę valdo penkis dešimtmečius.

A. Bongo valstybės vadovu buvo išrinktas, kai 2009 metais mirė jo tėvas. 2016 metais jis užsitikrino naują kadenciją per rinkimus, aptemdytus kruvinų susirėmimų ir kaltinimų balsų klastojimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų