REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bangladeše dėl smurto, susijusio su šalyje vykstančiais rinkimais, sekmadienį žuvo mažiausiai dešimt žmonių: tris vyrus nušovė policija, o dar šeši žuvo per atskirus susirėmimus tarp valdančiosios „Liaudies lygos“ („Awami League”) ir pagrindinės opozicinės Bangladešo nacionalistų partijos (BNP) aktyvistų.

Bangladeše dėl smurto, susijusio su šalyje vykstančiais rinkimais, sekmadienį žuvo mažiausiai dešimt žmonių: tris vyrus nušovė policija, o dar šeši žuvo per atskirus susirėmimus tarp valdančiosios „Liaudies lygos“ („Awami League”) ir pagrindinės opozicinės Bangladešo nacionalistų partijos (BNP) aktyvistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat žuvo pagalbinis policijos darbuotojais, kurį puolė ginklais ir lazdomis apsiginklavę opozicijos aktyvistai. Bangladešo parlamento rinkimai vyksta po kampanijos, kurią aptemdė kruvini susirėmimai ir premjerės Sheikh Hasinos vyriausybės vajus prieš opoziciją.

REKLAMA

Balsavimas sustiprinto saugumo sąlygomis truks iki 16 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku. Prognozuojama, kad šie rinkimai Sh. Hasinai atneš istorinę, bet suterštą ketvirtą pergalę.

Bangladešo lyderė buvo giriama už tai, kad per savo valdymo dešimtmetį šioje neturtingoje Azijos valstybėje skatino ekonomikos augimą ir priėmė rohinjus, bėgusius nuo kariškių represijų kaimyniniame Mianmare.

Tačiau kritikai premjerę kaltina dėl jai siekiant išsilaikyti valdžioje didėjančio autoritariškumo ir opozicijos slopinimo, įskaitant nesutaikomos priešininkės Khaledos Zia įkalinimą 17-ai metų dėl kaltinimų kyšininkavimu, kuriuos ji vadina politiškai motyvuotais.

REKLAMA
REKLAMA

Savaites trukusią rinkimų kampaniją aptemdė smurtas tarp „Liaudies lygos“ ir Kh. Zia vadovaujamos BNP šalininkų. Įskaitant žuvusiuosius rinkimų dieną, nuo lapkričio 8-osios, kai buvo paskelbta apie balsavimą, žuvo jau keturiolika žmonių, rodo policijos patvirtinti duomenys.

11-ųjų nuo nepriklausomybės paskelbimo 1971 metais parlamento rinkimų dieną visoje šalyje budi 600 tūkst. saugumo struktūrų pareigūnų, dalis jų – prie 40 tūkst. balsaviečių.

Nutrūkusi transliacija

Pareigūnai taip pat nurodė šalies mobiliojo ryšio operatoriams iki sekmadienio vidurnakčio neteikti 3G ir 4G paslaugų, „kad nesklistų gandai“, galintys išprovokuoti neramumus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, pareigūnai sekmadienį pranešė, kad prieš rinkimų dieną buvo blokuotas svarbios naujienų televizijos transliavimas. Privati televizija „Jamuna“ nurodė, kad tokių veiksmų prieš ją buvo imtasi vėlai šeštadienį, nepateikus jokių paaiškinimų.

„Mes toliau transliuojame, bet dėl nutraukimo niekas Bangladeše negali matyti mūsų kanalo“, – sakė „Jamuna“ vyriausiasis naujienų redaktorius Fahimas Ahmedas. Nepriklausomais reportažais garsėjantį kanalą dar galima matyti internetu.

Grupės, kuriai priklauso ši televizija, savininkų šeimos narė Salma Islam sekmadienio rinkimuose kaip nepriklausoma kandidatė varžosi su vienu įtakingu verslininku iš valdančiosios partijos.

REKLAMA

Vienas svarbus operatorius Dakoje teigė, kad „Jamuna“ transliacijos nutrūko dėl techninių, o ne politinių priežasčių.

Laisvi ir teisingi?

Apklausos po taikytų griežtų priemonių rodo, kad Sh. Hasina pasieks užtikrintą pergalę ir pratęs savo, kaip ilgiausiai valdančios šalies lyderės, darbą. Jai po 2008-aisiais didele persvara pasiektos pergalės atėjus į valdžią, Bangladešo BVP augo po 6 proc. per metus.

Jai reikia 151 vietos 300 vietų parlamente, bet ekspertai sako, jog bet kokią pergalę temdys kaltinimai, kad ji trukdė savo oponentų kampanijai ir bauginimu privertė žmones už ją balsuoti.

REKLAMA

Opozicija teigia, kad per rinkimų kampaniją buvo sulaikyta daugiau kaip 15 tūkst. jos aktyvistų, todėl ji prarado galimybę mobilizuoti paprastų žmonių paramą.

„Gauname nerimą keliančių pranešimų, ... kad praėjusią naktį buvo nelegaliai atiduota (kažkiek) balsų“, – sakė opozicijos koalicijai vadovaujantis 82 metų Kamalas Hossainas, Bangladešo konstitucijos architektas.

Dakoje esančių rinkimų apylinkių pareigūnai pranešė, kad ryte rinkėjų aktyvumas buvo mažas.

„Human Rights Watch“ ir kitos tarptautinės organizacijos smerkė griežtas priemones prieš opoziciją ir sakė, jog tai sukūrė baimės atmosferą, galėjusią sutrukdyti opozicinių partijų šalininkams balsuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jungtinės Valstijos taip pat reiškė susirūpinimą dėl šios musulmoniškos valstybės rinkimų patikimumo, o Jungtinės Tautos ragino labiau pasistengti, kad balsavimas būtų teisingas.

Septyniolika opozicijos kandidatų buvo areštuoti dėl kaltinimų, kuriuos vadina sufabrikuotais, o dar 17-ai dalyvauti rinkimuose uždraudė teismai, kuriuos, kaip teigia Sh. Hasinos oponentai, premjerė kontroliuoja.

„Tai nėra laisvi ir teisingi rinkimai. Tai labiau kontroliuojama atranka“, – sakė vienas Vakarų diplomatas, prašęs neminėti jo pavardės.

REKLAMA

Studentų protestai

Pastaruosius tris dešimtmečius Bangladešą valdė tai Sh. Hasina, tai Kh. Zia – buvusios sąjungininkės, kurios vėliau tapo nesutaikomomis priešininkėmis.

Sh. Hasina atmeta kaltinimus stiprėjančiu autoritariškumu, bet analitikai sako, kad ji ėmėsi griežtų priemonių bijodama, kad jauni rinkėjai atiduos pergalę BNP.

Anksčiau šiais metais Sh. Hasinos vyriausybė buvo kritikuojama už griežtus veiksmus prieš savaites trukusius masinius studentų protestus, kuriuos išprovokavo darbo vietų kvotų panaikinimas ir prasti saugumo standartai šalies keliuose.

REKLAMA

Per 2014 metų rinkimus pergalė Sh. Hasinai – Bangladešo pirmojo prezidento Sheikho Mujiburo Rahmano (Šeicho Mudžiburo Rahmano) dukrai – atiteko BNP pareiškus, kad balsavimas nebus laisvas ir teisingas, ir nusprendus jį boikotuoti.

Nuo to laiko teisių gynimo grupės kaltina Sh. Hasinos administraciją žodžio laisvės slopinimu sugriežtinus prieš spaudą nukreiptą įstatymą. Be to, Sh. Hasinos vyriausybė kaltinama dėl disidentų dingimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų