REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Gydymo paslaugos (nuotr. Organizatorių)

Burnos vėžio simptomų tarpe – opos ir neįprastas kraujavimas. Ar žinote visus požymius, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį?

9

Burnos vėžio simptomų tarpe – opos ir neįprastas kraujavimas. Ar žinote visus požymius, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį?

REKLAMA

Burnos vėžys yra šeštoji dažniausia vėžio atmaina visame pasaulyje, tačiau daugelis žmonių apie ją nieko nežino, rašoma dailystar.co.uk.

Šiuo metu burnos vėžio diagnozių skaičius Didžiojoje Britanijoje viršija 7 500 per metus – šis rodiklis per pastaruosius 20 metų padidėjo 68 procentais.

Ši nerimą kelianti statistika reiškia, kad burnos vėžys, dar vadinamas oraliniu vėžiu, yra viena greičiausiai plintančių vėžio formų.

Daugeliu atveju šia vėžio forma susergama 50-74 metų, tačiau liga ištikti gali bet kokio amžiaus žmones. Burnos vėžys nustatomas, kai auglys išsivysto burnoje, liaukose, kurios gamina seiles, burnos galinėje dalyje esančiose tonzilėse ar burną su trachėja jungiančioje gerklės dalyje.

Lapkritis Didžiojoje Britanijoje yra burnos vėžio prevencijos mėnuo – tai Burnos sveikatos asociacijos kampanija, kurios tikslas – didinti sąmoningumą ir prevencijos bei ankstyvo diagnozavimo būdu gelbėti žmonių gyvybes.

REKLAMA
REKLAMA

Kad įspėjamuosius požymius pastebėtumėte kuo anksčiau, odontologas, bakteriologas ir „The Breath Company“ įkūrėjas dr. Haroldas Katzas atskleidė dažniausius burnos vėžio simptomus ir papasakojo, kaip sumažinti šios galimai mirtinos ligos pavojų.

REKLAMA

Kas sukelia burnos vėžį?

Dr. H. Katzas sako: „Nors burnos vėžys yra tiesiogiai susijęs su sugedusiais dantimis ir dantenų ligomis (o abu šie dalykai yra sukeliami anaerobinių bakterijų augimo burnoje), pavojų susirgti šia liga smarkiai didina rūkymas ir alkoholis, kurie Didžiojoje Britanijoje laikomi dviem svarbiausiomis ligos priežastimis.

Tabakas ligi šiol laikomas pagrindine burnos vėžio priežastimi, o nesaikingas alkoholio vartojimas riziką padidina iki keturių kartų.“

Burnos vėžio asociacija teigia, kad „rūkantieji burnos vėžiu susirgti rizikuoja iki 30 kartų labiau“.

REKLAMA
REKLAMA

Dr. H. Katzas tęsia: „Mažiau žinomas pavojaus faktorius yra burnos skalavimo priemonės su alkoholiu, kurios naudojamos ilgą laiką gali prisidėti prie problemos.

Taigi, jei skalaudami burną savo pasirinkta priemone jaučiate graužimą, ne tik žūsta prasto burnos kvapo bakterijos, tačiau taip pat yra pažeidžiami jautrūs burnos audiniai ir taip didėja burnos žaizdelių ir burnos vėžio pavojus.“

Kokie yra burnos vėžio simptomai?

„Burnos vėžys gali išsivystyti ant liežuvio paviršiaus, gomuryje, skruostų vidinėse dalyse, ant lūpų ar dantenų.

Naujo Burnos vėžio asociacijos tyrimo metu buvo nustatyta, kad „nerimą keliantis britų skaičius negali įvardinti trijų tikėtiniausių ankstyvų galimai burnos vėžį reiškiančių simptomų“ – tai gumbeliai ir tinimas (41%), negyjančios burnos opos (44%) ir raudonos dėmelės burnoje (60%).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turint omenyje šią statistiką, labai svarbu reguliariai apsižiūrėti, ar nepasireiškia šie simptomai ir apsilankyti pas odontologą, jei žaizdelės šiose vietose negyja ilgiau nei tris savaites.

„Kaip ir daugelio kitų vėžio atmainų atveju, ankstyvas diagnozavimas yra labai svarbus ir gali nulemti ilgalaikę diagnozę.

Jei burnos vėžys yra aptinkamas anksti, tuomet prognozės greičiausiai bus pakankamai teigiamos, būtent todėl labai svarbu reguliariai lankytis pas odontologą, kadangi tik jis gali atidžiai apžiūrėti jūsų burnos ertmę ir pastebėti, ar kas nors kelia nerimą.“

Kiti burnos vėžio simptomai gali būti:

1. Skausmas ar sunkumas ryjant (disfagija) 2. Balso ar kalbėjimo pakitimai 3. Nepaaiškinamas svorio kritimas 4. Kraujavimas ar nejautrumas burnoje 5. Vienas ar keli be jokios akivaizdžios priežasties atsilaisvinę dantys arba negyjanti danties įduba. 6. Sunkumas judinant žandikaulį 7. Raudonos ar baltos dėmelės ant burnos audinių (jos pasitaiko dažnai ir tik labai retais atvejais yra vėžinės, tačiau kartais į vėžį gali išsivystyti, todėl jei jų pastebėjote, verta pasitikrinti pas gydytoją)

REKLAMA

Ką galiu padaryti, jei noriu sumažinti savo šansus susirgti burnos vėžiu?

Dr. H. Katzas atskleidžia tris efektyvius prevencijos metodus:

1. „Reguliariai lankykitės pas odontologą ir pasirodykite, jei pastebite kokių nors pakitimų burnoje arba kokių nors patinimų, gumbelių, raudonų dėmelių ar burnos opų ženklų, negyjančių per tris savaites.

Gydytojas galės patikrinti jūsų burną dėl visokių įspėjamųjų ženklų ir ankstyvų simptomų bei jums patars, ką reikia daryti.“

2. „Palaikykite burnos ir dantenų sveikatą, griežtai laikydamiesi burnos higienos reikalavimų. Reguliariai valykite dantis ir naudokitės dantų siūlu, bet venkite stipraus poveikio dantų pastų.

REKLAMA

„Dantų valymas padeda nuo dantų pašalinti bakterijas ir dantų akmenis, tačiau kai kurios dantų pastose yra natrio laurilo sulfato (SLS) – tai muilingas valiklis, kuris putoja, bet neturi jokio valomojo poveikio. Šis priedas neseniai buvo susietas su rimtu pašaliniu poveikiu, įskaitant vėžines žaizdas.

„Dantų siūlo naudojimas yra papildoma, bet labai svarbi priemonė – siūlas padeda išvalyti tas vietas, į kurias dantų šepetėlis kartais nepatenka.

Be to, reguliariai naudodamiesi nealkoholiniu burnos skalavimo skysčiu, pavyzdžiui, „The Breath Company Healthy gums Oral Rinse“ nuraminsite dantenas ir taip pat pašalinsite su dantenų ligomis siejamas bakterijas bei sulėtinsite bioplėvės formavimąsi, kuri sąlygoja dantų akmenų susidarymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labai svarbu vengti alkoholiu pagrįstų burnos skalavimo priemonių, kadangi jos gali tik paaštrinti problemą ir sukelti sausos burnos sindromą.“

3. „Gerai apgalvokite savo gyvenimo būdą ir imkitės reikiamų pokyčių, kad užtikrintumėte savo burnos ertmės sveikatą.

Metus rūkyti ar apribojus alkoholio vartojimą burnos vėžio rizika ženkliai sumažėja, o dantenų ir burnos ertmės sveikata – pagerėja. Laikykitės subalansuotos, sveikos mitybos principų ir per dieną valgykite mažiausiai penkias porcijas vaisių ir daržovių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų