• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) penktadienį perėmė dar du įtartinus siuntinius, adresuotus Niujorko senatoriui Cory Bookeriui bei buvusiam nacionalinės žvalgybos direktoriui Jamesui Clapperiui, panašius į vamzdines bombas, neseniai išsiųstas kitiems įtakingiems demokratams.

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) penktadienį perėmė dar du įtartinus siuntinius, adresuotus Niujorko senatoriui Cory Bookeriui bei buvusiam nacionalinės žvalgybos direktoriui Jamesui Clapperiui, panašius į vamzdines bombas, neseniai išsiųstas kitiems įtakingiems demokratams.

REKLAMA

Tuo metu televizija CNN, remdamasis teisėsaugos šaltiniais, paskelbė areštavusi vieną asmenį, siejamą su šiuo keistu sąmokslu prieš prezidento Donaldo Trumpo kritikus.

Po šių radinių pastarosiomis dienomis Demokratų partijos nariams – tokiems kaip buvęs prezidentas Barackas Obamas buvęs viceprezidentas Joe Bidenas ir buvusi valstybės sekretorė Hillary Clinton – išsiųstų siuntinių padaugėjo iki 12.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Anot FTB, ant televizijai CNN adresuotos siuntos buvo nuoroda parduoti ją C. Bookeriui buvo perimta Floridoje, o kita, rasta viename Manhatano pašto centre – J. Clapperiui.

REKLAMA
REKLAMA

Ankstesnis siuntinys buvo išsiųstas B. Obamos paskirtam buvusiam Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriui Johnui Brennanui per CNN biurą Niujorke.

REKLAMA

Tyrėjai analizavo primityvių užtaisų vidų, siekdami nustatyti, ar juos buvo ruošiamasi detonuoti ar tiesiog mėginta pasėti paniką artėjant kadencijos vidurio rinkimams.

Kaip naujienų agentūrai AP sakė teisėsaugos atstovai, užtaisai su laikmačiais ir baterijomis nebuvo įrengti kaip užminuotos pašto bombos, kurios sprogsta siuntinius atidarant.

Jie nebuvo tikri, ar užtaisai buvo prastai pagaminti, ar jais tiesiog nebuvo ketinta padaryti materialinės žalos.

Po pašto duomenų bazių analizės paaiškėjo, kad mažiausiai viena siunta galėjo būti išsiųsta paštu iš Floridos, sakė vienas pareigūnas. Tyrėjai dabar nukreipė dėmesį į vieną pašto centrą Floridos Opa Lokos mieste, iš kur galimai buvo išsiųsti kai kurie siuntiniai, patikslino kitas valdžios atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes neturėjo leidimo viešai aptarinėti vykstantį tyrimą.

Krašto saugumo departamento sekretorė Kirstjen Nielsen ketvirtadienį interviu televizijai „Fox News“ pripažino, kad kai kurios siuntos buvo išsiųstos iš Floridos.

Naujos užtaisų detalės buvo paviešinti visą šalį per keturias dienas apėmus nerimui dėl potencialių sprogimų. Nustatyti bent vieną kaltininką mėgina dešimčių federalinių, valstijų ir rajonų agentūrų tyrėjai.

Be B. Obamos ir H. Clinton, piktadarių taikiniais tapo ir Atstovų rūmų narė iš Kalifornijos demokratė Maxine Waters bei CNN redakcija. Visus juos sieja vienas akivaizdus dalykas: jie dažnai apsikeičia su D. Trumpu aštria kritika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtariamasis – ne kartą teistas

Įtariamasis, penktadienį sulaikytas JAV teisėsaugos anksčiau Floridoje buvo teistas už vagystes ir eismo taisyklių pažeidimus, rodo teismo dokumentai ir kita viešai paskelbta informacija.

Be to, 56 metų Cesaris Alteri Sayocas Jr.  2002-aisiais grasino „sviesti, padėti, paleisti arba detonuoti niokojantį įtaisą“.

Niujorke gimęs C. A. Sayocas šiuo metu laikomas suimtas Floridoje dėl pašto paketuose išsiuntinėtų bombų iškiliems Demokratų partijos veikėjams.

2002 metų gruodį jis buvo nuteistas už grasinimą sviesti bombą per pokalbį su vienos Floridos komunalinių paslaugų įmonės atstovu, sakė šiam vyrui Majamyje atstovavęs advokatas Ronaldas Lowy.

REKLAMA

Deido apygardos teismo įrašai rodo, kad 2002 metų lapkritį teisėjui nurodžius C. A. Sayocą paleisti iš kalėjimo, jam buvo skirtas metų bandomasis laikotarpis.

R. Lowy sakė naujienų agentūrai AP, kad C. A. Sayocas „grasino žodžiu, nusivylęs, kad neteikiamos paslaugos“. Teisininkas pridūrė, kad tuo metu nebuvo nustatyta, kad vyras pajėgus pasigaminti sprogstamąjį užtaisą.

Pasak advokato, tuo matu C. A. Sayocas užsiėmė kultūrizmus ir nedemonstravo jokių politinių pažiūrų, tik buvo apklijavęs savo automobilį lipdukais su Amerikos indėnų simboliais.

Teismo medžiagoje taip pat sakoma, kad C. A. Sayocas 10-ame dešimtmetyje buvo nuteistas Brauardo apygardoje už stambią vagystę. 2004 metais jis pripažintas kaltu dėl apgaulingu būdu gautų kompensacijų ir fizinių įkalčių klastojimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų