REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atėnų „Panathinaikos“ simbolis Nickas Calathesas prieš tai buvo pataikęs vos vieną dvitaškį iš devynių, tačiau būtent jis atliko įspūdingą reidą per visą aikštelę ir pataikė lemiamą metimą iš po krepšio, nulėmusį jo ekipos pergalę 94:93 namuose prieš Kauno „Žalgirį“.

Atėnų „Panathinaikos“ simbolis Nickas Calathesas prieš tai buvo pataikęs vos vieną dvitaškį iš devynių, tačiau būtent jis atliko įspūdingą reidą per visą aikštelę ir pataikė lemiamą metimą iš po krepšio, nulėmusį jo ekipos pergalę 94:93 namuose prieš Kauno „Žalgirį“.

REKLAMA

Būtent taip pasibaigė paskutinė Eurolygos akistata Atėnuose tarp PAO ir kauniečių.

„Žalgirio“ krepšininkams tai buvo jau dešimtasis iš eilės pralaimėjimas „Panathinaikos“ aikštelėje, čia laikinosios sostinės klubas modernios Eurolygos istorijoje dar nėra laimėjęs nė karto.

Savo žiūrovų akivaizdoje kauniečiams yra keturis kartus pavykę nugalėti šiuos tituluotus varžovus iš Graikijos. Pernai žalgiriečiai namuose šventė pergalę 80:74.

Nors naujasis Eurolygos sezonas dar tik įsibėgėja, Kauno „Žalgirio“ krepšininkai negali sau leisti atsipalaiduoti nė akimirkos.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienio vakarą jų laukia dar viena akistata Atėnuose prieš „Panathinaikos“ komandą, kuri ir vėl savo vizijoje regi finalo ketvertą, o sezono pabaigoje turnyro lentelėje gali būti visai šalia „Žalgirio“.

REKLAMA

Praėjusiais metais 19 pergalių iškovoję Graikijos klubo atstovai po reguliaraus sezono finišo užėmė ketvirtą vietą, kuri ketvirtfinalio serijoje garantavo namų aikštelės pranašumą.

Tiesa, tai buvo vienintelė gera žinia, kurią suteikė ši pozicija. Xavi Pascualio auklėtiniai serijoje iki trijų pergalių susidūrė su būsimais lygos karaliais – Madrido „Real“ klubu.

Ir nors pirmąją akistatą Atėnuose užtikrintai laimėjo (95:67) aikštelės šeimininkai, vėliau karališkasis klubas laimėjo ne tik visas ketvirtfinalio akistatas, tačiau ir Belgrade vykusį finalo ketvertą.

REKLAMA
REKLAMA

Vis tik, X. Pascualio įgulai praėjusį sezoną pavyko užbaigti pergalinga gaida – „Panathinaikos“ rekordinį 36-ą kartą klubo istorijoje tapo Graikijos krepšinio lygos čempionais.

Vasarą klubo vadovybės atliktais darbais komandos gerbėjai turėjo likti patenkinti.

Visų pirma, Atėnų ekipa pavyko išsaugoti tokius svarbius žaidėjus kaip Nicką Calathesą, Jamesą Gistą, Nikosą Pappasą ar Mattą Lojeski.

Komandą papildė Europoje gerai žinomi amerikiečiai Keithas Langfordas ir Deshaunas Thomasas, taip pat iš Gabono kilęs Stephane‘as Lasme. Klube savo vietą taip pat rado perspektyvus graikų jaunimas – Ioannis Papapetrou ir Georgios Papagiannis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, komandoje neliko pernai po 16,2 taško Eurolygoje rinkusio Mike‘o Jameso, sėkmingai nuo suolo kilusio KC Riverso ir sezono pabaigoje su klubo vadovybe susipykusio Chriso Singletono.

Vasarą klubą papildę žaidėjai geba rinkti taškus, yra atletiški ir pasižymiu puikiu žaidimu vienas prieš vieną.

Nieko keisto, kad tokiais pavojingais ginklais puolime pasipildęs PAO šiame Eurolygos sezone vidutiniškai renka po 90 taškų.

Per pirmąsias tris akistatas net 11 klubo krepšininkų rinko bent po 6,7 taško ir toks įvairiapusiškas puolimas yra didelis galvos skausmas graikų varžovams.

Statistikos skaičiai kalba tiesą, kad PAO dažniau linkę pasikliauti metimais iš artimesnės distancijos.

REKLAMA

Kol kas jie pirmauja Eurolygoje pagal įmestų ir mestų dvitaškių skaičių – pataikė 89 iš 146 (60,96%). „Žalgiris“ dvitaškius meta taikliau, bet žymiai rečiau – 69/113 (61,06%).

Kur kas „droviau“ abi komandos jaučiasi prie trijų taškų linijos. Vos 14 metimų (iš 56) pataikę X. Pascualio auklėtiniai pagal šį rodiklį užima paskutinę vietą Eurolygoje.

Tuo metu žalgiriečiai yra rečiausiai tritaškius metanti komanda lygoje, nors pagal pataikymo procentą neturi sau lygių – 22/43 (51,16%).

Bet kuriuo atveju šia „pilka“ statistika nevertų pasikliauti visu 100% – „Panathinaikos“ gretose tikrai yra žmonių, kurie gali pataikyti iš tolimos distancijos ir tik laiko klausimas kada jie tą įrodys veiksmais.

REKLAMA

Prieš išvyką į Atėnus, „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Šarūnas Jasikevičius akcentavo, kad daug atletiškų žaidėjų turintis PAO klubas labai dažnai keičiasi ginamaisiais, gynyboje aktyviai juda net ir aukščiausi klubo krepšininkai.

Anot Šaro, būsimieji „Žalgirio“ varžovai yra pajėgūs kibiai gintis visas 40 žaidimo minučių, ką įrodo faktas, kad „Panathinaikos“ pirmauja Eurolygoje pagal išprovokuotas varžovų klaidas (16,67) ir užima antrą poziciją perimtų kamuolių (9,33) kategorijoje.

Atitinkamai kauniečiai pagal priešininkų išprovokuotas pražangas (12,67) ir perimtus kamuolius (6,67) yra aštunta geriausia komanda Eurolygoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atėnų klubas žalgiriečius taip pat užtikrintai lenkia pagal atkovotus kamuolius (31,7 – 24,7) ir atlieka šiek tiek daugiau rezultatyvių perdavimų (18,3 – 18).

Tačiau visa tai tik skaičiai, kuriuos prasidėjus akistatai reikės kuo greičiau pamiršti. Anot Š. Jasikevičiaus bus labai svarbu kaip įmanoma geriau pristabdyti PAO įžaidėją Nicką Calathesą.

Pernai Eurolygoje ryškiausiomis spalvomis žibėjęs graikas šiemet stringa atakuodamas krepšį iš žaidimo – pataikė vos 8/25 (32%) dvitaškius ir 1/8 tritaškius (12,5%).

Tiesa, viską atperka juvelyriniai aikštelės generolo perdavimai komandos draugams. Vidutiniškai po 10,33 rezultatyvaus perdavimo atliekantis graikų Mocartas pagal šį rodiklį užtikrintai pirmauja Eurolygoje.

REKLAMA

Milžiniška N. Calatheso įtaka „Panathinaikos“ žaidimui apriboja ir lietuvio Luko Lekavičiaus minutes ant parketo.

Dar visai neseniai „Žalgirio“ marškinėlius vilkėjęs krepšininkas šį Eurolygos sezoną pradėjo daugiau laiko leisdamas ant atsarginių žaidėjų suolelio, tačiau paskutiniame mače prieš „Gran Canaria“ pelnė 16 taškų ir buvo vienas pagrindinių pergalės herojų.

Šiemet lietuvio amplua nedaug skiriasi nuo praėjusio sezono. Kaip ir anksčiau, tai žaidėjas iš kurio X. Pascualis pirmiausia tikisi žaidimo pagyvinimo. Vis tik žemo ūgio lietuviui sunkiai sekasi žaisti gynyboje, kas išlieka viena didžiausių jo silpnybių.

REKLAMA

Tačiau nuo atsarginių žaidėjų suolelio pakilęs L. Lekavičius dažnai primena netikėtai užklupusį uraganą ir jau ne kartą sugebėjo pakreipti mačo eigą savo komandos naudai, todėl „Žalgiris“ turės būti pasiruošęs tokiam scenarijui.

Priešininkų gretose yra ne vienas krepšininkas mokantis greitai ir rezultatyviai užbaigti atakas, todėl tik šimtaprocentinė koncentracija visos dvikovos metu gali pakloti pamatus kauniečių pergalei.

Istorija mena, kad praeityje Atėnų tvirtovė jau ne kartą buvo užimta, tačiau ties šia eilute vis dar trūksta „Žalgirio“ vardo. Galbūt vienuoliktas kartas nemeluos?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų