REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs JAV pajėgų Europoje vadas trečiadienį labai tikėtinu pavadino scenarijų, kad per artimiausius 15 metų kils Jungtinių Valstijų ir Kinijos karas.

Buvęs JAV pajėgų Europoje vadas trečiadienį labai tikėtinu pavadino scenarijų, kad per artimiausius 15 metų kils Jungtinių Valstijų ir Kinijos karas.

REKLAMA

Anot atsargos generolo leitenanto Beno Hodgeso, sąjungininkams europiečiams patiems teks labiau rūpintis savo saugumu, kuriam grėsmę kelia vis ryžtingiau veikianti Rusija, nes Amerika bus priversta daugiau dėmesio skirti savo interesų gynimui Ramiojo vandenyno regione.

„Jungtinėms Valstijoms reikalingas labai tvirtas europinis ramstis. Manau, kad per 15 metų – tai nėra neišvengiama, bet labai tikėtina – kariausime su Kinija“, – per Varšuvos saugumo forumą, dviejų dienų Centrinės Europos lyderių ir karinių bei politinių ekspertų susitikimą, didelei auditorijai sakė B. Hodgesas.

„Atsakydamos į Kinijos keliamą grėsmę, Jungtinės Valstijos nepajėgios daryti visų būtinų dalykų tiek Europoje, tiek Ramiajame vandenyne“, – pareiškė dimisijos generolas.

REKLAMA
REKLAMA

B. Hodgesas vadovavo JAV sausumos pajėgoms Europoje nuo 2014-ųjų iki praėjusių metų. Dabar jis dirba strategijos ekspertu Europos politikos analizės centre – Vašingtone įsikūrusiame tyrimų institute.

REKLAMA

Tačiau net kintant Vašingtono geopolitiniams prioritetams amerikiečių įsipareigojimas NATO tebelieka „nepalaužiamas“, patikino B. Hodgesas. Jis pridūrė esąs įsitikinęs, jog dabartinė JAV administracija laiko Europos saugumą svarbiu savo interesu, nors prezidentas Donaldas Trumpas kartais ir reikšdavo abejones šio Vakarų valstybių karinio aljanso nauda.

„Taigi, pamatysite, kad mes toliau investuosime į Europą, toliau rengsime rotacines pajėgas, taip pat dislokuosime nuolatinių pajėgų, ruošdamiesi galimam scenarijui, kad per 10 ar 15 metų turėsime kariauti Ramiojo vandenyno (regione)", – nurodė B. Hodgesas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip naujienų agentūrai AP sakė buvęs JAV pajėgų Europoje vadas, neseniai įvykęs incidentas, per kurį Kinijos karo laivas vos nesmogė JAV eskadriniam minininkui ginčytinoje Pietų Kinijos jūros akvatorijoje, yra vienas iš daugybės ženklų, liudijančių apie „nuolat aštrėjančius santykius ir didėjančią konkurenciją visose įvairiose srityse“.

Susirūpinimą B. Hodgesui kelia ir tai, kad Pekinas „nuolat vagia technologijas“ ir perima tarptautinės infrastruktūros kontrolę, finansuodamas projektus

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų