REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išaiškinta Rusijos kibernetinė ataka: taikėsi į cheminio ginklo organizaciją

Papildyta 13.38

Nyderlandų gynybos ministerija pareiškė, kad užkirto kelią Rusijos organizuojamai kibernetinei atakai prieš Cheminio ginklo draudimo organizaciją, rašo BBC. 

Nyderlandų gynybos ministerija pareiškė, kad užkirto kelią Rusijos organizuojamai kibernetinei atakai prieš Cheminio ginklo draudimo organizaciją, rašo BBC. 

REKLAMA

Pranešama, kad Rusija surengė ataką prieš uždrausto cheminio ginklo organizaciją. 

 Atnaujinta 13.38

Pranešama, kad 2017 m. balandį Nyderlandų karinės žvalgybos ir saugumo pajėgos užkardė Rusijos žvalgybos (GRU) kibernetinę ataką, nutaikytą į Cheminio ginklo draudimo organizaciją Hagoje, pareiškė Nyderlandų Karalystės gynybos ministrė Ank Bijleveld-Schouten.

Tą pačią dieną iš šalies buvo išsiųsti keturi Rusijos piliečiai, kurie, kaip mano Nyderlandų pareigūnai, bendradarbiavo su GRU.

Kaltinimus pateikė ir kitos Vakarų valstybės

Britanijos nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NCSC) nustatė keletą veikėjų, dirbančių GRU padalinyje, siejamame su įvairiomis didelio atgarsio sulaukusiomis kompiuterinėmis atakomis, įskaitant nukreiptas prieš Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministeriją.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis jų anksčiau buvo siejamos su Maskva, įskaitant 2017 metais įvykdytą išpirkos reikalaujančio viruso „BadRabbit“ paskleidimą, smogusį vienam Ukrainos tarptautiniam oro uostui ir Rusijos žiniasklaidos kanalams, taip pat pernykštį mėginimą įsilaužti į Šveicarijoje įsikūrusios Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) sistemas.

REKLAMA

Jungtinės Karalystė pareigūnai taip pat kaltina GRU dėl kovą Anglijos pietiniame Solsberio mieste įvykusio incidento, kai buvęs rusų dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo duktė buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Tačiau Maskva tvirtino nesanti kaip nors susijusi su šiuo įvykiu.

JAV, Britanija ir Nyderlandai ketvirtadienį planuoja pasiūlyti NATO aljansui naudoti jų puolamuosius kibernetinius pajėgumus priešiškų valstybių atakoms atremti.

„Mes nenuolaidžiausime. Iš tikrųjų ketiname aiškiai parodyti, kad ten, kur Rusija veikia, mes demaskuosime šią veiklą, ir manome, kad tai veiks kaip stabdys būsimiems tokiems veiksmams“, – ketvirtadienį sakė Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Gavinas Williamsonas.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas, Nyderlandams pranešus apie Maskvos šnipinėjimą, pareiškė, kad Rusijos atžvilgiu gali būti įvesta naujų sankcijų.

„Svarstysime su savo sąjungininkais, kokios tolesnės sankcijos (Rusijai) turi būti įvestos“, – sakė J. Huntas žurnalistams.

Be to, jis pasakė, kad Britanija „svarstys, kaip turėtume bendradarbiauti su savo draugais ir sąjungininkais, kad pasipriešintume virtinei kibernetinių atakų – naujo tipo atakų“.

„Nenorime eskalacijos (santykiuose) su Rusija. Norime sureguliuoti nesutarimus taip, kad Rusija suprastų: jei panašūs dalykai kartosis, ji susidurs su pasekmėmis, o jų kaina bus pernelyg didelė“, – pareiškė J. Huntas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai nėra didžios galybės veiksmai, tai valstybės parijo veiksmai ir mes toliau dirbsime su sąjungininkais, kad izoliuotume, priverstume juos suprasti, kad jie daugiau nebegali taip elgtis“, – žurnalistams sakė G. Williamsonas, turėdamas omenyje NCSC pranešimą apie numanomas GRU kibernetines atakas.

Australijos premjeras Scottas Morrisonas ir užsienio reikalų ministrė Marise Payne anksčiau paskelbė bendrą pranešimą, kuriame sakoma, jog šalies žvalgybos agentūros padarė išvadą, kad GRU „atsakinga už šį kenkėjiškos kibernetinės veiklos modelį“. Pasak jų, šie veiksmai Australiją mažai paveikė, bet kitose šalyse šios kibernetinės atakos padarė didelės žalos ekonomikai ir sutrikdė civilinės infrastruktūros veiklą.

REKLAMA

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį perspėjo Rusiją liautis elgusis „beatodairiškai“, Nyderlandams atskleidus, kad balandžio mėnesį sutrukdė rusų kibernetinei atakai prieš pasaulinę cheminių ginklų priežiūros organizaciją ir deportavo keturis rusų agentus.

„Rusija privalo sustabdyti savo beatodairiško elgesio modelį, įskaitant jėgos prieš savo kaimynes panaudojimą, bandymą kištis į rinkimų procesus bei plataus masto dezinformacijos kampanijas“, – sakė jis.

J. Stoltenbergas, kalbėdamas po to, kai Didžioji Britanija ir Australija apkaltino Rusijos karinę žvalgybą dėl kibernetinių atakų, pridūrė, kad NATO visiškai remia pastangas viešinti Rusijos vykdomą elektroninį karą ir sugėdinti ją dėl to.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų