REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
107
Gyvenimo sąlygos Marijampolės pataisos namuose Audriaus Bareišio nuotr.

Visiškai neseniai, vos prieš kiek daugiau kaip 10 metų, Marijampolės policijos komisariato Tardymo skyriuje kone kas savaitę būdavo pradedamas tirti naujas nusikaltimas, įvykdytas Marijampolės griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje.

107

Visiškai neseniai, vos prieš kiek daugiau kaip 10 metų, Marijampolės policijos komisariato Tardymo skyriuje kone kas savaitę būdavo pradedamas tirti naujas nusikaltimas, įvykdytas Marijampolės griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje.

REKLAMA

Nors įkalinimo įstaigos vadovai nebuvo linkę dramatizuoti situacijos ir aiškino, jog už grotų įvyksta tikrai mažiau nusikaltimų nei laisvėje (juk kolonija - visuomenės veidrodis), tačiau policijos pareigūnai mano kitaip: netvarkos „zonoje“ padaugėjo, kai tik įkalinimo įstaigose buvo panaikintas operatyvinių darbuotojų statusas.

Ši situacija bei jos pasekmės buvo aprašytos 2002-ųjų kriminalinių naujienų laikraščio „Akistata“ archyvuose. Pateikiame keletą pavyzdžių iš gyvenimo už grotų realijų.

Spėjo pabėgti

Slogi atmosfera devintajame kolonijos būryje vyravo jau nuo vakaro. Nuteistasis Vidas (27 m.), naktį nugirdęs konfliktu padvelkusio pokalbio nuotrupų ir nujausdamas artėjančią bėdą, apie trečią valandą pakilo iš lovos ir niekieno netrukdomas bei nestabdomas išėjo į laiptinę.

REKLAMA
REKLAMA

Vyras žinojo, kad jo nepaliks ramybėje kaliniai, kuriuos jo motina apkaltino vagyste. Laiptinėje Vidas vos ne kaktomuša susidūrė su laiptais besileidžiančia bene dešimties nuteistųjų grupe. Šie galvas slėpė po kaukėmis virtusiomis kepurėmis, rankose laikė pačių pasidirbtus metalinius strypus ir artėjo tyliai, kad neprisišauktų prižiūrėtojų.

REKLAMA

Realios grėsmės nuojauta Vidą nešte išnešė priešinga kryptimi. Koridoriais pasileidusį vyrą kaukėtųjų grupuotė puolė vytis. Strypais ginkluoti baudėjai rėkė bėgliui sustoti, įžeidinėjo jį „zonos“ žargonu, tačiau joks prižiūrėtojas nepasirodė. Grėsmingai nusiteikę nuteistieji sustojo tik tuomet, kai pasprukti nuo jų suspėjęs Vidas atsidūrė lauke ir pradėjo belsti į vartus.

Kilus panikai, netrukus Vidas sužinojo, kad smogikai tuokart neliko nepamiklinę rankų ir kojų - jie, sugrįžę į laiptinę, apdaužė taip pat devintajame būryje kalintį vilnietį Darių B. (31 m.). Kai į laiptinę atskubėjo prižiūrėtojai, Darius klūpojo be jėgų ir be sveikos nuovokos.

REKLAMA
REKLAMA

Šešis kartus už vagystes ir plėšimus teistas vyras, kuriam po pusmečio buvo numatyta galimybė išeiti į laisvę, kolonijos pareigūnus tikino nežinąs, kas ir už ką jį sumušė. Kruvinas nelaimėlio kūnas buvo išmargintas smūgių ir, manoma, metalinių strypų dūrių pėdsakais.

Vyras buvo įkurdintas „zonoje“ esančioje sveikatos priežiūros patalpoje - rimtesnės medikų pagalbos tuoj po įvykio jam neprireikė. Aplinkines patalpas, kur buvo daužomas Darius, apžiūrėję darbuotojai tualeto šiukšlių dėžėje rado numestas penkias kepurėles su iškirptomis skylėmis akims. Ar šis įvykis bus ištirtas ir ar bus nustatyti tikrieji smogikai bei išaiškintos muštynių priežastys, prognozuoti kol kas anksti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaukėtieji - ir dieną

Įvykį tiriantys pareigūnai turėjo duomenų, kad šis naktinis kaukėtų kalinių žygis gali būti prieš kurį laiką „zonoje“ kilusio panašaus incidento tęsinys. Tuokart bene penkiolika smogikų svetimame lokaliniame sektoriuje šeimininkavo net nesutemus - apie 18 valandą.

Niekieno netrukdoma agresyviai nusiteikusi grupė, kurios dalyviai vilkėjo juodais sportiniais kostiumais, o galvas taip pat slėpė po kaukėmis, pasidarytomis iš juodų žieminių kepurių, ir rankose turėjo bene metro ilgio metalinius strypus, barbariškai sulaužė pakabinamą spyną ir įsiveržė į kito - dvidešimtojo - būrio nuteistųjų teritoriją.

REKLAMA

Smogikų auka tuokart tapo keturis kartus už vagystes, chuliganizmą, plėšimą teistas vilnietis Olegas D. (30 m.). Sumuštą vyrą kolonijos darbuotojai aptiko koridoriuje. Įvairius kūno sužalojimus patyręs Olegas buvo išgabentas į Vilniuje esančią Laisvės atėmimo vietų ligoninę. Jis tikino nežinąs, kas ir kodėl jį nubaudė prieš pat išeinantį į laisvę.

Apklausus vos ne šimtą nuteistųjų, užčiuopti siūlo galą nepavyko, nes visi jie giedojo tą pačią giesmelę: „Nieko nežinau“, „Nieko nemačiau“. Dauguma kalinių, pamatę muštynes, išsilaksto, naktį slepia galvas po antklodėmis ir neišlenda tol, kol nenurimsta triukšmas, nes kiekvienas nori išvengti ne tik nukentėjusiojo, bet ir liudytojo likimo.

REKLAMA

Baisiausia, kad kalinių smurto auka tapusiam Olegui nieko negalėjo padėti smogikų išpuolį, galima sakyti, laiku pastebėję keli prižiūrėtojai. Šie vėliau prasitarė teišvydę kaukėtųjų rankų mostus, nurodančius tylėti, nepanikuoti, ir net dieną baiminęsi patys tapti smurto aukomis!

Prižiūrėtojas - menkas stabdys?

Kad kolonijos prižiūrėtojas - menkas autoritetas nuteistiesiems, įrodo ir dar vienas atvejis Marijampolės pataisos namuose, kai bausmę atliekantis marijampolietis Darius K. (24 m.) principingumą ir reiklumą pademonstravusį prižiūrėtoją Vidą L. (30 m.) paprasčiausiai stūmė į betoninę sieną.

Per susistumdymą darbuotojas susižalojo ranką. Konfliktas kilo nuteistajam atsisakius parodyti, ką jis slepia suspaustame delne. Neva paskambinti ėjęs kalinys, supratęs, kad prižiūrėtojas jį lydės iki pat telefono, staiga persigalvojo. Tai prižiūrėtojui sukėlė įtarimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dariui K. atsisakius ištiesti delną, Vidas L. per radijo stotelę pradėjo kviesti kolegas. Tai nepatiko nuteistajam ir jis prižiūrėtoją grubiai stūmė. Kol atbėgo pastiprinimas, Darius K. buvo išmetęs iš rankos keturis mažus popierinius paketėlius su baltos spalvos milteliais.

Vėliau Darius K. tikino nieko neturėjęs rankoje, o paketėlius jam prižiūrėtojas "pakišęs".

- Tikėtis didelės nuteistųjų pagarbos kolonijos darbuotojams turbūt neverta, - samprotavo senas "zonos" tradicijas išmanantys Marijampolės policijos pareigūnai, dažnai tiriantys kolonijoje įvykdytus nusikaltimus, - tačiau ar neatsitiks vieną dieną taip, kad prižiūrėtojai bus uždaryti į kokią nors patalpą, o "zonoje" drąsiai ir brutaliai šeimininkaus patys nuteistieji?..

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų