REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
49
Žirniai  (nuotr. 123rf.com)

Patyrę daržininkai žino, kad, tinkamai susodinus augalus, galima mažiau naudoti augalų apsaugos priemonių, nes kai kurios daržovės geba ginti kaimynus nuo kenkėjų ir ligų. Nepataikius jos lėtins greta augančių augalų vystymąsi.

49

Patyrę daržininkai žino, kad, tinkamai susodinus augalus, galima mažiau naudoti augalų apsaugos priemonių, nes kai kurios daržovės geba ginti kaimynus nuo kenkėjų ir ligų. Nepataikius jos lėtins greta augančių augalų vystymąsi.

REKLAMA

Kai kurie augalų deriniai padeda apsiginti nuo ligų ir kenkėjų. Pavyzdžiui, garstyčios žirnius apsaugos nuo žirninių vaisėdžių ir skatins augimą. Gerai jie augs tada, jei greta bus salierų, svogūnų, bulvių, kmynų.

Braškes ir žemuoges nuo pilkojo puvinio apsaugos tarp jų pasodinti česnakai, svogūnai, o vaistinės medetkos, trūkažolės – nuo kenkėjų.

„Braškyne pasodintos petražolės atbaidys sraiges. Braškės gerai derės, jei gretimoje lysvėje augs pupelės, salotos, burokėliai, ridikėliai, tačiau joms nepatiks kopūstų ir aviečių kaimynystė. Bulvėms patinka kopūstų, pupų, pupelių, kukurūzų kaimynystė, tačiau jos prastai auga, jei netoliese yra morkos, agurkai, moliūgai, pomidorai, žirniai“, – atkreipė dėmesį pašnekovė. Pasak jos, greta augantys krienai sustiprins bulvių atsparumą įvairioms ligoms. Česnakai, nasturtės, medetkos, trūkažolės atbaidys kolorado vabalus. Juos atbaidys ir po bulvėmis išmėtyti supuvę svogūnų lukštai. Daržoves puolantys kenkėjai nepakenčia aštrių ir specifinių serenčių, nasturčių, citrininių melisų, rozmarinų, salierų, morkų, pastarnokų aromatų. Kai kvapai susimaišo, kenkėjai praranda orientaciją ir negali rasti augalų, kuriuos įprastai puola.

REKLAMA
REKLAMA

Padės vienas kitam

Pasak agronomės Joanos Giedraitytės, seniai pastebėta, kad kaimynystėje augančios daržovės gali skatinti viena kitos augimą, apsaugoti nuo ligų ar atbaidyti kenkėjus.

REKLAMA

„Priežastis paprasta: kiekvienas augalas išskiria į aplinką specifinius junginius – fitoncidus, kurie gali veikti šalia augantįjį – reguliuoti jo sėklos dygimą, daigo vystymąsi, augimą, atbaidyti ar traukti kenkėjus, padėti apsisaugoti nuo ligų ar susargdinti. Morkas stenkitės auginti toliau nuo bulvių ir burokėlių, šalia žirnių, česnakų, svogūnų, porų, salotų ir prieskoninių daržovių: mairūnų, rozmarinų, šalavijų, pastarnokų, gelteklių“, – vardijo pašnekovė.

Porai, pasak jos, atbaidys morkines muses, o svogūnai apsaugos morkas nuo morkinių musių, blakučių, amarų. Morkos taip pat neliks skolingos ir saugos svogūnus nuo svogūninių musių, kandžių ar svogūninių paslėptastraublių.

REKLAMA
REKLAMA

Kenkia kaimynui

Svogūnai ir česnakai nemėgsta pupelių ir žirnių kaimynystės, o pastarųjų augimą stabdo šių aštrų kvapą turinčių daržovių fitoncidinės medžiagos. Augdami šalia ridikėlių ir ridikų, svogūnai sumažina netikrosios miltligės ir kekerinio puvinio grėsmę. Nematodus nuo svogūnų ir česnakų veja šalia augančios medetkos ar trūkažolės.

„Nors svogūnai ir česnakai nemėgsta pupelių, bet pupeles, augančias šalia česnakų, mažiau puola bakteriozė. Pupelės gerai auga šalia salotų, burokėlių, morkų, agurkų, bet turi būti sėjamos atokiau nuo svogūnų. Vijoklinės pupelės puikiai jausis prie agurkų ir pomidorų. Žemaūgės pupelės mėgsta burokėlių, porų, kaliaropių, žirnių, salotų, salierų, agurkų, ridikėlių kaimynystę. Porai gerai auga šalia salotų, salierų, morkų, puikiai jaučiasi tarp braškių, šalia serbentų krūmų“, – aiškino specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apgins kopūstus

Ji priminė, kad kopūstai gerai auga šalia krapų, salierų, salotų, ankstyvųjų bulvių, burokėlių, svogūnų ir česnakų, pastarnokų bei kai kurių vaistažolių (vaistinių medetkų, nasturčių, trūkažolių, juozažolių ir kt.). „Svogūnai saugos kopūstus nuo vabzdžių kenkėjų, krapai – nuo drugelių bei vikšrų, šalavijai – nuo muselių; salierai atbaidys baltukus ir kopūstines sprages (ypač nuo daigų), o porai – kopūstinius pelėdgalvius; pastarnokai vilios naudinguosius vabzdžius. Tarp kopūstų naudinga sėti pelynus, šalavijus, pankolius, anyžius, agurkles. Medetkos saugos kopūstinių daržovių šaknis nuo puvinio ir fuzariozės, pomidorai – kopūstus nuo amarų, ridikėliai ir česnakai – nuo vabzdžių kenkėjų“, – aiškino agronomė.

REKLAMA

Pasak jos, šalia žiedinių kopūstų tarpsta salierai, pupelės, šalia baltagūžių kopūstų – burokėliai, svogūnai, agurkai, morkos, salotos, žirniai, salierai, pupelės, ankstyvosios bulvės.

Ne vien prieskoniai

Agurkai, augdami tarp krapų, puikiai derės, bet tik tada, kai krapų bus nedaug. Agurkai nemėgsta bulvių, pomidorų, salierų, žemuogių ir aromatinių žolių kaimynystės, bet vešliai auga šalia salotų, žirnių, pupelių, petražolių. Svogūnai ir česnakai saugo juos nuo grybinių ligų, ypač agurkus nuo miltligės, ridikėliai ir ridikai – nuo erkių ir lapgraužių.

Šalia auginami bazilikai saugo agurkus nuo miltligės ir dvisparnių vabalų. „Pomidorams patinka petražolių, šparagų, lapinių salierų, salotų ir ankstyvųjų kopūstų kaimynystė. Prie jų sėkite morkas, špinatus. Šalia pomidorų auginami svogūnai, česnakai ar medetkos ir dilgėlės saugos juos nuo grybinių ligų, ridikai atbaidys erkutes. Prastai pomidorai augs šalia bulvių (tos pačios ligos ir kenkėjai), pupų, žirnių, pankolių. Puikus derinys – pomidorai ir bazilikai, kurie, auginami šalia kopūstų, bus apsaugoti nuo amarų ir kitų kenkėjų“, – pabrėžė J.Giedraitytė.

Ji priminė, kad serenčiai, medetkos, trūkažolės saugo pomidorus nuo ligų ir nematodų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų