• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
100
Tuščia areštinės kamera (nuotr. 123rf.com)

Ši kraupi istorija sugrąžina mus daugiau kaip 15 metų atgal. Žiaurus nusikaltimas įvykdytas Klaipėdos krašte, dar 2001-ųjų spalio mėnesį.

100

Ši kraupi istorija sugrąžina mus daugiau kaip 15 metų atgal. Žiaurus nusikaltimas įvykdytas Klaipėdos krašte, dar 2001-ųjų spalio mėnesį.

REKLAMA

Vienas iš žudikų bausmės sulaukė po metų, tačiau jis nenorėjo pripažinti, kad yra vertas už grotų praleisti 13 metų.

Todėl 2003-siais apskundė teismo nuosprendį. Jo pastangos ištrūkti į laisvę aprašomos kriminalinių naujienų laikraščio „Akistata“ archyvuose.

Apskundė nuosprendį

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija išnagrinėjo Vasilijaus Č. kasacinį skundą. Vyriškį Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija už tyčinį itin žiaurų nužudymą 2002-siais spalio 2-ąją nuteisė trylikos metų laisvės atėmimo bausme.

Tuo pačiu nuosprendžiu už tyčinį itin žiaurų nužudymą bei vagystę nuteisti Antanas B., Žygintas S. ir Audrius M. (jis dar ir už tyčinį lengvą kūno sužalojimą).

REKLAMA
REKLAMA

Teisme priminta, kad 2001 metų spalio 14-ąją ketvertukas sutarė nužudyti R. Š., tad vakare iš Klaipėdos nusivežė jį į Vasilijui Č. priklausantį sodo sklypą Klaipėdos rajono Vaitelių kaime.

REKLAMA

Čia du jo bendrai tyčia po kartą smogė akmeniu R. Š. į galvą. Po to, trečiojo nusikaltimo bendrininko padedami, nelaimėlį surakino antrankiais ir pririšo prie namelio atraminio stulpo.

Užpuolikai spardė ir mušė R. Š. Iš viso nukentėjusiajam buvo suduota ne mažiau kaip dvidešimt smūgių į galvą ir bemaž tiek pat kartų į kitas kūno vietas.

Bet tai tebuvo pradžia. Kankintojai nutarė dar gyvą R. Š. užkasti. Iškasė sode duobę, tyčiodamiesi išrengė auką nuogai. Vėliau žudikai surišo nukentėjusiajam rankas ir lipniąja juosta užveržė burną ir kaklą.

REKLAMA
REKLAMA

R. Š. buvo nuvestas prie duobės ir paklupdytas. Čia Žygintas S. kūju smogė R. Š. į galvą. Kai auka nukrito į duobę, tas pats vyras kūju smogė dar du kartus.

Prašė atnaujinti tyrimą

Savo kasaciniame skunde vienas iš žiauriojo kvarteto Vasilijus Č. prašė bylą grąžinti tirti iš naujo arba visai nutraukti. Skunde žudikas teigė kartu su nukentėjusiuoju buvęs apsvaigintas raminamuoju vaistu nitrozapamu, nes nuvykęs į sodą labai keistai jautęsis, dar išgėręs alkoholio ir užmigęs.

Nužudyme nedalyvavęs, o nuteistas vien remiantis neteisingais kito teisiamojo parodymais. Esą pastarasis jį pažadinęs pasiklausyti R. Š. prisipažinimo apie vagystę bei atnešti šieno uždengti purią žemę. Šie faktai neįrodą jo dalyvavimo nužudyme, be to, jis neturėjęs jokio motyvo to daryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Byloje visiškai neįvertinta ir jo psichinė būklė nusikaltimo metu, neatlikta teismo psichiatrinė ekspertizė, ar jis tuo metu galėjęs suvokti savo veiksmus. Neatliktos jo bei kitų nuteistųjų akistatos, neišaiškintos jų tarpusavio pažinties aplinkybės ir t. t.

Malonės nesuteikė

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija savo nutartyje konstatavo, jog pats Vasilijus Č. spalio 19 dieną, iškart po sulaikymo, dalyvaujant gynėjui pripažino sudeginęs nukentėjusiojo drabužius, užkasęs R. Š. duobėje, o nužudymo vietą užmaskavęs šienu.

Kitas nuteistasis ikiteisminio tyrimo ir teisminio nagrinėjimo metu parodė, ką Vasilijus Č. kartu su kitais nuteistaisiais darė aukai. Kiti du patvirtino šias aplinkybes ir dar papildė. Priimdamas nuosprendį Klaipėdos apygardos teismas rėmėsi visų nuteistųjų parodymais tiek, kiek jie neprieštarauja vieni kitiems ir byloje esantiems objektyviems duomenims.

REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo metu buvo paskirta teismo psichiatrinė ekspertizė. Iš jos akto matyti, jog nusikaltimo vykdymo metu Vasilijus Č. nesirgo psichine liga, nebuvo laikinos psichinės veiklos sutrikimo būsenos, galėjo suprasti savo veiksmus ir juos valdyti. O atlikti akistatas yra bylą tiriančio pareigūno teisė, bet ne pareiga.

Be to, Vasilijus Č. buvo suvestas akistaton su kitu nuteistuoju. Todėl Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija nuteistojo kasacinį skundą atmetė. Tiesa, jei nepadarė daugiau nusikaltimų, minėtas asmuo jau prieš keletą metų turėjo atsidurti laisvėje...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų