REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Vaikai (nuotr. Fotodiena.lt)

Visuomenės sveikatos specialistai tėvams primena: dabar yra pats tinkamiausias laikas pasirūpinti Vaiko sveikatos pažymėjimu.

9

Visuomenės sveikatos specialistai tėvams primena: dabar yra pats tinkamiausias laikas pasirūpinti Vaiko sveikatos pažymėjimu.

REKLAMA

„Kasmetinis profilaktinis vaiko sveikatos patikrinimas yra labai svarbus tam, kad būtų tinkamai įvertinta vaiko sveikata ir raida, laiku pastebėti ir išgydyti negalavimai ar sveikatos sutrikimai“, – sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Ingrida Skridailienė.

Jos teigimu, apžiūros metu tikrinama viskas: matuojama, kiek per metus vaikas ūgtelėjo (išmatuojamas svoris ir ūgis), vertinamas raidos atitikimas amžiui.

Taip pat nustatoma, ar nėra regos, klausos, kraujotakos, kvėpavimo, nervų, virškinimo, urogenitalinės, endokrininės, skeleto-raumenų sistemų, kraujo, odos ir jos priedų, dantų ir žandikaulio sveikatos sutrikimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Norint patikrinti vaiko sveikatą ir gauti vaiko sveikatos pažymą, pirmiausia reikia iš anksto užsiregistruoti ir laiku atvykti pas šeimos gydytoją bei gydytoją odontologą.

REKLAMA

Vaiką iki 16 metų turi lydėti vienas iš tėvų arba globėjų, kitaip gydytojas negalės patikrinti vaiko sveikatos būklės, nes nebus raštiško tėvų arba globėjų sutikimo“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Vaida Momkuvienė.

Vaiko sveikatos pažymėjimas – tai ne formalus dokumentas, bet svarbus informacijos šaltinis ligų prevencijai ar gydymui. Sveikatos pažymėjime gydytojas pateikia išvadas ir rekomendacijas pedagogams dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje, įskaitant ir kūno kultūros pamokas.

REKLAMA
REKLAMA

Jame taip pat nurodomos pirmosios pagalbos priemonės, jei vaikui prireiktų skubios pagalbos mokykloje dėl jo turimų sveikatos sutrikimų (alergijos, lėtinių ligų ir kt.).

Specialistai atkreipia dėmesį, kad Vaiko sveikatos pažymėjimas:

išduodamas metams laiko; yra privalomas visiems vaikams iki 18 metų lankantiems mokyklas, darželius, lopšelius, formalųjį švietimą papildančio ir neformaliojo vaikų švietimo mokyklas; ugdymo įstaigai pateikiamas kiekvienais metais iki rugsėjo 15 d. privalomas vaikams priimamiems į poilsio stovyklą. VLK primena, kad nei profilaktinė apžiūra, nei gydytojo išduotas Vaiko sveikatos pažymėjimas vaiko šeimai nekainuoja: šios išlaidos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų