REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Maskvą krečia protestai: sulaikytas Navalnas, vykdomi masiniai suėmimai (nuotr. SCANPIX)

Rusijoje šeštadienį vykstant protestams prieš ketvirtą kadenciją pradėsiantį prezidentą Vladimirą Putiną policija sulaikė daugiau kaip 1 000 žmonių, pranešė nepriklausomi stebėtojai.

24

Rusijoje šeštadienį vykstant protestams prieš ketvirtą kadenciją pradėsiantį prezidentą Vladimirą Putiną policija sulaikė daugiau kaip 1 000 žmonių, pranešė nepriklausomi stebėtojai.

REKLAMA

Nepriklausomas tinklalapis „OVD-Info“, renkantis informaciją apie politinius areštus, nurodė, kad visoje šalyje, 19 miestų, suimti mažiausiai 1 029 žmonės. Daugiau kaip 470 protestuotojų sulaikyti Maskvoje.

Šeštadienio protestus, kurių šūkis – „Jis mums ne caras“, organizuoja V. Putino kritikas ir Rusijos opozicijos lyderis A. Navalnas.

Protestai prasidėjo Rusijos Tolimųjų Rytų ir Sibiro regionuose, kur buvo suimti kelios dešimtys demonstrantų, sakė A. Navalno komanda ir nepriklausomi stebėtojai.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Sibiro Krasnojarsko mieste buvo suimti 15 žmonių, tarp jų vienas žurnalistas, sakė nepriklausoma stebėjimo grupė „OVD-Info“.

REKLAMA
REKLAMA

„Sulaikymai vyko grubiai“, – nurodė stebėtojai. Pasak jų, kai kurie sulaikytieji patyrė nesunkių sužeidimų.

Uralo Čeliabinsko mieste policija sulaikė tris asmenis dar prieš prasidedant protestui, socialiniame tinkle „Facebook“ parašė aktyvistas Borisas Zolotariovskis.

REKLAMA

Mažiausiai 10 protestuotojų buvo sulaikyti Sibiro Barnaulo mieste, informavo A. Navalno komanda.

Maskvoje ir Sankt Peterburge protestai prasidės 14 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, tačiau valdžia neišdavė leidimų rengti demonstracijas.

Šeštadienį Maskvos centrinėje aikštėje rinkosi ne tik A. Navalno šalininkai, bet ir kelios dešimtys V. Putiną palaikančių žmonių, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Proputiniški aktyvistai skandavo: „Mūsų šalis – mūsų taisyklės“ ir „Mes už Putiną“.

Protestų išvakarėse visoje šalyje buvo sulaikyta nemažai A. Navalno komandos aktyvistų.

„Bailus senis“

„Bailus senis Putinas mano esantis caras, – penktadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė A. Navalnas. – Bet jis mums ne caras.“

REKLAMA
REKLAMA

Stebėtojai būgštauja, kad šeštadienio protestai gali peraugti į susirėmimus su policija ir masinius areštus, kaip kad buvo po panašių protestų 2012-aisiais, kai valdžia pradėjo didžiulę susidorojimo kampaniją su tų demonstracijų dalyviais.

2012-ųjų kovą dešimtys tūkstančių rusų išėjo į gatves protestuoti prieš V. Putino sugrįžimą į prezidento postą trečiai kadencijai.

Tąkart neišvengta susirėmimų su policija, o šimtai protestuotojų buvo sulaikyti.

Maždaug 30 demonstrantų buvo iškeltos baudžiamosios bylos, ir daugeliui jų skirtos 2,5-4,5 metų laisvės atėmimo bausmės.

Rusiją beveik du dešimtmečius valdantis 65 metų V. Putinas ketvirtai prezidento kadencijai buvo išrinktas kovo 18-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis surinko rekordinį kiekį rinkėjų balsų – 76 procentus.

Opozicija ir nepriklausomi rinkimų stebėtojai pranešė, kad balsavimas buvo suklastotas, užfiksuota ir kitų galimo sukčiavimo atvejų. Kremlius siekė didelio rinkėjų aktyvumo, nes tai užtikrintų didesnį naujosios prezidento kadencijos legitimumą.

Santūri inauguracija

Šiemet V. Putino komanda planuoja gana santūrią inauguracijos ceremoniją. Stengiantis išvengti bet kokios potencialiai blogos reklamos bus atsisakyta ištaigingo priėmimo Kremliuje, penktadienį pranešė nepriklausomas kanalas „Dožd“, remdamasis šaltiniais.

Per 2012 metų inauguraciją juodas V. Putino kortežas lėkė ištuštėjusiomis Maskvos gatvėmis, nes pareigūnai šia proga buvo uždarę sostinės gatves. Daugelis tada palaikė tokį prezidento elgesį didžiule klaida.

REKLAMA

Šįkart V. Putinas susitiks su savanoriais, dalyvavusiais jo rinkimų kampanijoje, nurodė „Dožd“.

Žymus politologas Stanislavas Belkovskis vienam radijui sakė, kad surengti banketą elitui Kremliuje „dėl Vakarų sankcijų ir kontrsankcijų smarkiai augant skurstančių žmonių skaičiui“ dabar laikoma neįkandama prabanga.

V. Putino kelionę tuščiomis Maskvos gatvėmis per 2012 metų inauguracijos ceremoniją daugelis palaikė „okupanto kelione“, pridūrė S. Belkovskis.

Maskvoje per nesankcionuotą protestą sulaikytas Navalnas

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas šeštadienį buvo sulaikytas per nesankcionuotą protesto akciją Maskvoje, pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

Policijos pareigūnai sulaikė jį centrinėje Maskvos Puškino aikštėje.

Maskvoje ir Sankt Peterburge protestai prasidėjo 14 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, tačiau valdžia neišdavė leidimų rengti demonstracijas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų