REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maždaug 7 tūkstančiai Lietuvos ugniagesių penktadienį švęs savo globėjo šv.Florijono dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Šia proga Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente tądien bus pagerbti ir apdovanoti ugniagesiai gelbėtojai, kurie pasiaukojamai ir nuoširdžiai dirbo, gelbėdami žmonių gyvybes ir jų turtą.

REKLAMA

Per šiemet kilusius gaisrus ugniagesiai išgelbėjo 153 žmonių gyvybes, 590 pastatų, 86 transporto priemones ir 322 gyvūnus.

Pasveikinti ugniagesių šventės proga atvyks premjeras Gediminas Kirkilas, vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys, aukšti ministerijų pareigūnai. Departamento darbuotojams bei svečiams koncertuos VRM reprezentacinis pučiamųjų orkestras.

13 val. Vilniaus arkikatedroje bazilikoje bus aukojamos šv.Mišios už ugniagesius.

Nuo 11 val. iki 14 val. Katedros aikštėje Vilniaus miesto priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai gelbėtojai bendraus su vilniečiais ir miesto svečiais. Jie galės apžiūrėti čia atvykusius keturis gaisrinius automobilius, bus dalijami lankstinukai priešgaisrine tematika, pasakojama apie ugniagesių darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Ugniagesių globėjo diena bus minima ir kituose miestuose. Kaune Įgulos bažnyčioje už ugniagesius bus aukojamos šv.Mišios, vyks žuvusių ugniagesių pagerbimo ceremonija, iškilminga rikiuotė bei iškilminga ugniagesių gelbėtojų eitynės Laisvės alėja. Šventės metu bus bendraujama su gyventojais, jiems dalijamos atmintinės kaip išvengti gaisro.

Klaipėdiečiai šv.Florijono dienos proga Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos 1-ojoje komandoje,

surengs iškilmingą rikiuotę, kurios metu ugniagesius gelbėtojus pasveikins tarnybos viršininkas, labiausiai pasižymėjusiems ugniagesiams bus įteikti apdovanojimai. Tą dieną taip pat bus apdovanoti vaikai, piešinių konkurso nugalėtojai. Šiso tarnybos patalpose bus surengta jų darbų paroda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gegužės 4-ąją Šiaulių miesto priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos kieme vyks pareigūnų šventinė rikiuotė, į kurią atvyks apskrities ir miesto vadovai bei kiti garbingi svečiai.

Šios rikiuotės metu bus paskatinti labiausiai tarnybai nusipelnę pareigūnai, pagerbti priešgaisrinės apsaugos veteranai.

Šeštadienį Šiaulių miesto vasaros parko estradoje bus surengta šventė gyventojams. Jos metu parke gros VRM reprezentacinis pučiamųjų orkestras, miesto bendruomenei Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai pristatys gaisrinę ir gelbėjimo techniką bei įrangą, demonstruos jos technines galimybes. Ugniagesių dienos šventėje koncertuos žinomi dainininkai, žiūrovai stebės ugnies ir gesinimo putų šou, dangų nušvies šventinis fejerverkas.

REKLAMA

Panevėžyje šv.Florijono šventė prasidės iškilmingu vėliavos pakėlimu Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos 2-ojoje komandoje, Ramygalos g. 14. 11.00 val. už ugniagesius bus aukojamos šv.Mišios Švenčiausios Trejybės bažnyčioje. Vėliau bus surengta iškilminga ugniagesių eisena miesto gatvėmis, atvirų durų diena 2-ojoje komandoje ir iškilmingas šventinis minėjimas Juozo Miltinio dramos teatre.

Kituose šalies miestuose šv.Florijono dienos proga taip pat bus aukojamos šv.Mišios, rengiami iškilmingi minėjimai, ugniagesių eisenos ir rikiuotės, gaisrinių automobilių paradai ir parodomosios ugniagesių gelbėtojų pratybos.

REKLAMA

Šv.Florijonas yra 3-4 amžių sandūroje gyvenęs krikščionis kankinys.

Pagal padavimą, Florijonas buvęs romėnų karo valdininkas, imperatoriaus Diokletiano laikais už Kristaus mokslo išpažinimą kankintas ir nuskandintas Enco upėje, Austrijoje. Jo kapo vietoje prie Linco yra pastatytas vienuolynas.

Liaudies tikėjime Florijonas laikomas gelbėtoju nuo gaisro.

Skulptūroje ir tapyboje Florijonas vaizduojamas kaip šarvuotas riteris su ietimi ir iš kubilo liejantis vandenį ant liepsnojančio pastato.

Žemaitijoje yra drožiamos medinės Florijono skulptūrėlės ir statomos prie sodybų ar kaimo aikštėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šv.Florijono diena buvo švenčiama tarpukario Lietuvoje, o atgaivinta jinai jau atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę. Pagerbdami savo globėją, šalies ugniagesiai pastaraisiais metais prie daugelio senų ir naujų gaisrinių pastatė šv.Florijono skulptūras. Čia ir renkasi kolegos, jų draugai bei giminaičiai pažymėti svarbiausios metų šventės.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų