REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Vilniuje kilo gaisras: sudegė pagalbinis pastatas nuotr. Broniaus Jablonsko

Tragiškas gaisras Kaune, kai žuvo užrakintuose namuose palikti du mažamečiai, sukrėtė visą Lietuvą. Taip pat priminė apie tai, kaip atidžiai turime saugoti tuos, kurie patys, kartais, yra bejėgiai apsisaugoti patys.

8

Tragiškas gaisras Kaune, kai žuvo užrakintuose namuose palikti du mažamečiai, sukrėtė visą Lietuvą. Taip pat priminė apie tai, kaip atidžiai turime saugoti tuos, kurie patys, kartais, yra bejėgiai apsisaugoti patys.

REKLAMA

Lietuvoje 2018-siais tokio pobūdžio tragedija buvo pirmoji. Bet peržiūrėjus gaisruose žuvusių vaikų statistiką – net pašiurpsta oda. Itin skaudus Lietuvai laikotarpis tęsėsi nuo 2004-ųjų iki 2007-ųjų.

Šokiruojanti statistika

Peržvelgus pastarųjų 15 metų gaisrų, kuriuose žuvo vaikai, statistiką, iš tiesų tampa baisu. Itin tragiškas buvo 2004-2007 metų laikotarpis. Per ketverius metus gaisrai tąkart pasiglemžė net 46 vaikų gyvybes (2004 – 13, 2005 – 10, 2006 – 12, 2007 – 11 žuvusių vaikų).

Situacija pradėjo taisytis tik nuo 2008-ųjų. Nors tais metais dar žuvo 7 vaikai, bet jau 2009-siais šis skaičius sumažėjo iki 3, o 2010 metais apskritai išvengta vaikų aukų.

REKLAMA
REKLAMA

Per laikotarpį nuo 2011 iki 2014 metų oficialioje ugniagesių pateiktoje statistikoje matyti bendras 3 per gaisrus žuvusių vaikų skaičius. Deja, bet šis, sąlyginai ramesnis periodas baigėsi 2015-siais.

REKLAMA

Siaubingi įvykiai

Būtent 2015-siais gaisruose vėl žuvo net 6 vaikai. Tais metais išsiskyrė gaisras Alytaus rajone, Miroslavo seniūnijoje, Mančiūnų kaime. Tąkart ugnis pasiglemžė jaunos moters ir trijų jos vaikų gyvybes.

Atvykę ugniagesiai iš degančio namo išnešė keturis žmones, tačiau medikams jų gyvybių išgelbėti nepavyko. Kai kilo gaisras vaikai su motina namuose buvo likę vieni, tėvas buvo išvykęs.

Apie gaisrą vyriškiui pranešė kaimynai, tačiau parvykęs namo vyras išvydo baisų vaizdą ir išgirdo skaudžią naujieną, žuvo visa jo šeima: 28-erių žmona, devynerių ir penkerių dukros, aštuonerių sūnus.

REKLAMA
REKLAMA

2016-siais vaikų aukų skaičius sumažėjo tik iki 5. Ir šis baisus skaičius statistikos grafoje atsirado vos po dviejų itin tragiškų gaisrų.

Pirmoji kraupi nelaimė sausio mėnesį įvyko Šiauliuose, kai gaisre žuvo trys mažametės mergaitės. Panaši tragedija 2016-ųjų žiemą pasikartojo Panevėžio rajone, Vadoklių seniūnijoje, Mikėnų kaime.

Ryte, 8.30 val., buvo gautas pranešimas, kad atvira liepsna dega vieno aukšto medinis gyvenamasis namas, o jo viduje gali būti du vaikai. Į įvykio vietą skubiai buvo išsiųstos ugniagesių pajėgos. Deja, gaisravietėje ugniagesiai rado dvejų ir trejų metų žuvusius mažylius. Netrukus rastas ir vyro, gimusio 1988 m., kūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2017 metais gaisruose žuvo 3 vaikai. Kaip jau minėta, 2018 metais tokių aukų jau yra 2. O metai dar tik skaičiuoja trečią mėnesį.

Gyvybiškai svarbūs patarimai

Jeigu dega jūsų butas privalu pranešti priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai (tel. 112). Antra – negelbėkite savo turto, o išeikite iš buto. Uždarykite duris, bet neužrakinkite jo. Taip pat nesinaudokite liftu, leiskitės laiptais ir pasitikite atvykstančius ugniagesius.

Jeigu patalpoje daug dūmų užsidenkite burną ir nosį drėgnu audiniu, eikite pasilenkę arba šliaužkite, nesiveržkite per liepsną. Jeigu negalite išeiti į laiptinę, eikite į balkoną ir šaukitės pagalbos.

Jeigu dega kaimynų butas: praneškite priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai, jeigu laiptinėje kaupiasi dūmai, pasilikite savo bute, uždenkite drėgnais skudurais durų ir ventiliacijos angas, prieikite prie lango ar išeikite į balkoną, kad atvykę ugniagesiai matytų jus.

REKLAMA

Jeigu užsidegė drabužiai: griūkite ant žemės, raičiokitės, kad ugnis užgestų, užsidenkite veidą rankomis, jeigu dega kitas žmogus, pargriaukite jį, ugnį slopinkite (nuo galvos kojų link) tuo, kas po ranka, nudegimo vietą aušinkite vandeniu, sniegu (15 min.), uždėkite rankšluostį, kvieskite medikus.

Jeigu užsidegė televizorius ar kitas elektros prietaisas: ištraukite kištuką iš elektros tinklo, užmeskite ant elektros prietaiso audeklą, gesinkite gesintuvu ar vandeniu.

Jeigu užsidegė riebalai ar aliejus: indą uždenkite dangčiu, išjunkite viryklę. Atminkite: įkaitusių riebalų negalima gesinti vandeniu.

Jeigu užsidegė automobilis: išjunkite variklį, šiek tiek praverkite variklio dangtį ir gesinkite gesintuvu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų