REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
85
Mama atlydėjo dukrą į gimdymą – skaudžiai sukrečiantys kadrai

„Visą savo gyvenimą bijojau tik vieno – gimdyti. Girdėjau, kad tai pats skausmingiausias ir baisiausias įvykis. Būtent dėl tos priežasties pirmąjį savo vaikelį gimdžiau su epidūrine nejautra“, - savo pasakojimą pradeda Nasiba Adilova. „Deja, bet po gimdymo net 10 mėnesių turėjau problemų su nugara. Dėl to kaltinau būtent savo pasirinkimą gimdyti su nejautra.“

85

„Visą savo gyvenimą bijojau tik vieno – gimdyti. Girdėjau, kad tai pats skausmingiausias ir baisiausias įvykis. Būtent dėl tos priežasties pirmąjį savo vaikelį gimdžiau su epidūrine nejautra“, - savo pasakojimą pradeda Nasiba Adilova. „Deja, bet po gimdymo net 10 mėnesių turėjau problemų su nugara. Dėl to kaltinau būtent savo pasirinkimą gimdyti su nejautra.“

REKLAMA

Nasiba pasakojo, jog abiejų nėštumų metu ji itin stipriai tikėjo knyga „The Gentle Birth Method“. Šis leidinys pakeitė jos mąstymą apie gimdymą ir padėjo moteriai pajusti ryšį su abiem įsčiose esančiais kūdikiais.

„Pastojus antrą kartą pamaniau, kad gimdant atsisakysiu epidūrinės nejautros. Norėjau patirti, ką reiškia gimdyti be vaistų“, - savo pasirinkimą aiškino moteris.

Nėštumas truko ilgiau, nei tikėtasi

„Mano gimdymas vyko ne po 9 mėnesių, o po 9 mėnesių ir 1 savaitės. Paskutiniąją savaitę, nežinau kodėl, bet netekau 1,5 kg.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausiau patarimo ir, kad paskatinčiau vaikelio atėjimą, vakarienės metu išgėriau taurę vyno. Po kelių valandų man nubėgo vandenys, tačiau gimdyti iškart nepradėjau. Nejutau jokių sąrėmių, todėl šiek tiek aprimusi, priguliau ant sofos ir užsnūdau“, - sakė Nasiba.

REKLAMA

Maždaug 2 val. nakties moteris pajuto ir pirmuosius sąrėmius, tačiau jie buvo pakankamai silpni, todėl Nasiba į juos nekreipė dėmesio. Dar po poros valandų ji pakilo iš lovos, ieškodama patogios pozos atsirėmė į didelį pripučiamą kamuolį ir pranešė, jog gimdymas jau prasidėjo.

„Mano vyras sąrėmių metu prilaikė mano klubus ir nugarą. Taip buvo lengviau iškęsti skausmus. Ryto valandomis, maždaug 6.45 val., sąrėmiai kartojosi kas 3 minutes. Būtent šio ženklo laukėme, kad galėtume vykti į ligoninę“, - pasakojo moteris.

Vyro parama

Automobilyje išlikti ramiai buvo sudėtingiau, kadangi, kaip teigė pati Nasiba, sąrėmiai dar labiau sustiprėjo. Vos tik ji ir jos vyras atvyko į ligoninę, jos darbuotojams moteris pranešė nenorinti vykti į palatą, kurioje prieš tikrai prasidedant gimdymui laiką leidžia visos nėščiosios. Jie sutiko su tokiu Nasibos prašymu ir nuvežė moterį į gimdymo kambarį.

REKLAMA
REKLAMA

„Maždaug 7 val. ryto per sąrėmius aš jau nebekvėpavau, o šaukiau ir rėkiau. Prie manęs buvo prijungtos dujos ir oras. Nors jos skausmo nemalšina, dujos padėjo nusiraminti. Visą šį laiką mano vyras išliko ramus ir nuolatos mane skatino pačiais gražiausiais žodžiais“, - tęsė ji.

Galiausiai moteris, kaip pati sakė, perėjo į priešpaskutinę gimdymo stadiją. Kai jos gimdos kaklelis prasiplėtė 7 cm, iki akimirkos, kuomet jau bus galima gimdyti dar turi praeiti šiek tiek laiko. Kuomet Nasiba nusprendė gimdyti be nejautros, ji nesitikėjo, kad šioje stadijoje juntamas skausmas yra toks stiprus. Moteris susimąstė ar ji tikrai sugebės pagimdyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai ištvėrus, visa kita vyko kaip sviestu patepta. Visą dėmesį sutelkdavau sąrėmių iškentimui, o tarp jų bandydavau atsipalaiduoti.

Žinojau, kad jei įsitempsiu, sulėtinsiu visų reikalingų kūno angų atsivėrimą. Atėjus metui gimdyti, mano sąrėmiai pasikartodavo kas kelias minutes, todėl turėjau ilgiau laiko pailsėti. Staiga gydytojas pareiškė, jog metas stumti. Pasirodžius vaikelio galvytei, jausmas buvo toks, lyg mano makštis bus suplėšyta į milijonus mažylių gabalėlių. Tikėjau, jog iš jos jau nieko neliko“, - sakė Nasiba.

Gimus mažyliui, dingo ir visi skausmai. Staiga moterį užplūdo adrenalino jausmas.

„Atrodė, jog esu kosmose. Jaučiausi stipri, galėjau valdyti visą pasaulį. Dėkojau visiems esantiems palatoje. Akimirka po sūnelio gimimo buvo nepakartojama“, - tęsė moteris.

REKLAMA

Nasiba pripažįsta, kad gimdymas be nejautros buvo pats skausmingiausias įvykis jos gyvenime.

„Jei domitės gimdymu be nuskausminamųjų, žinokite, jog tai padaryti įmanoma. Skausmas – dalykas laikinas. Man šiek tiek padėjo ir namie atliekami makšties tempimo pratimai.

Taip atpalaiduojami makšties raumenys ir vaikelis greičiau bei lengviau atvykstą į šį pasaulį. Jei norite tai išbandyti, į makštį įkiškite pirštus ir pratampykite gimdymo kanalą. Skamba kiek baisiai, tačiau tik dėl to man niekas neplyšo“, - patarimais dalijosi Nasiba.

Pabaigai moteris nori pridurti, kad būsimos mamos nebijotų iš pradžių pagalvoti ir apie save. Jei jūs nenorite gimdyti su nejautra, to ir nedarykite. Jei norite, kad iš palatos išeitų tam tikras asmuo, garsiai jiems tai pasakykite. Juk gimdymas – jūsų ir vaikelio akimirka, todėl ji turi tapti kuo įsimintinesnė ir malonesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų