REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
103
Prezidento rinkimuose lietuviai nori balsuoti už S. Skvernelį, G. Nausėdą ir V. Matijošaitį

Iki prezidento rinkimų liko kiek daugiau nei metai, bet kalbos apie juos netyla nuo pat 2016-ųjų. Toks neapsakomas susidomėjimas rinkimais stebina, atrodytų, ir visko mačiusį, ir visus rinkimus atidžiai sekusį Vladą Gaidį. Jo teigimu, artėjantys rinkimai – kaip niekada išskirtiniai.

103

Iki prezidento rinkimų liko kiek daugiau nei metai, bet kalbos apie juos netyla nuo pat 2016-ųjų. Toks neapsakomas susidomėjimas rinkimais stebina, atrodytų, ir visko mačiusį, ir visus rinkimus atidžiai sekusį Vladą Gaidį. Jo teigimu, artėjantys rinkimai – kaip niekada išskirtiniai.

REKLAMA

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius V. Gaidys Lietuvos ekonomikos konferencijoje pristatė tyrimą apie populiariausius kandidatus į šalies prezidentus.

2019 m. rinkimai – išskirtiniai

„Likus daugiau nei metams iki rinkimų sunku ką nors gudraus pasakyti, kai nėra aiškių kandidatų. Man pačiam, kaip tyrinėtojui visuomenės nuomonės, šitie rinkimai išskirtiniai – nėra buvę, kad pirmi išklausimai pasirodytų 2016 m. pabaigoje. Praeiti metai jau buvo labai intensyvūs tyrinėjimais įvairių kandidatų, didžiulis yra susidomėjimas“, - konferencijoje kalbėjo V. Gaidys.

Artėjančius prezidento rinkimus jis siūlė palyginti su jau praėjusiais. Pavyzdžiui, 2002 m. rinkimuose buvo 17 kandidatų, dauguma jų – solidūs žmonės, kaip sako V. Gaidys.

REKLAMA
REKLAMA

„Tie rinkimai svarbūs tuo, kad eilinį kartą paneigiama iliuzija, kad visuomenės nuomonė veikia tolimesnį rezultatą. Atrodytų, kad taip yra, bet tyrimais tai nepagrįsta“, - sakė pranešėjas.

REKLAMA

2004 m. rinkimuose kandidatų buvo tik penki, o 2009 m. rinkimai išsiskyrė tuo, kad Dalia Grybauskaitė laimėjo po pirmojo turo. V. Gaidys juokiasi, kad šie rinkimai buvo kaip niekada neįdomūs ir jo įmonė nesulaukė užsakymo vykdyti tyrimus, nes viskas visiems ir taip buvo aišku. Didelio visuomenės susidomėjimo V. Gaidys sako nepajutęs ir 2014 m. vykusiuose rinkimuose.

Kol kas neaišku, tiek kandidatų sulauksime artėjančiuose rinkimuose, bet V. Gaidys prognozuoja, kad jų nebus daugiau nei 17, nes itin sunku surinkti 20 tūkst. palaikymo parašų.

„Ar mes galime iš savo apklausų vertinti, keik tų kandidatų gali būti? Tikrai negalime. Nuo rugsėjo mes pateikiame atvirą kausimą, kas galėtų kandidatuoti. 2018 m. vasarį sakė, kad 47 žmonės. Tų kandidatų yra tiek daug, tiek viskas neaišku kol kas... Tiek per anksti apie tai kalbėti“, - teigė V. Gaidys.

REKLAMA
REKLAMA

Atskleidė, kas už ką balsuotų

Nepaisant to, kad oficialūs kandidatai dar neaiškus, visuomenės nuomonė apie galimus pretendentus jau išsigrynino. Apklausose kurį laiką pirmauja premjeras Saulius Skvernelis, SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

V. Gaidys juokiasi, kad paprašyti nurodyti, už ką balsuotų prezidento rinkimuose, respondentai mini ir atlikėją Egidijų Dragūną.

„Jei balsuotų ne už savo kandidatą, o už kitą, tai G. Nausėdos rėmėjai balsuotų už Vygaudą Ušacką, Ingridą Šimonytę, V. Matijošaitį. S. Skvernelio – už V. Matijošaitį, G. Nausėdą, V. Ušacką ir Viliją Blinkevičiūtę. V. Matijošaičio – už S. Skvernelį, G. Nausėdą, Aušrą Maldeikienę ir V. Blinkevičiūtę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Gaidys išsamiai apžvelgė, kurie iš populiariausių pretendentų, kokį elektoratą žavi labiausiai. Štai už Gitaną Nausėdą pasiryžę balsuoti specialistai su aukštuoju išsilavinimu, palaikantys Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus, uždirbantys aukštas pajams virš 600 eurų.

Už S. Skvernelį balsuotų vidurinio išsilavinimo neturintys žmonės, bedarbiai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos palaikytojai, žmonės, uždirbantys iki 200 eurų, studentai.

O V. Matijošaitis labiausiai traukia jaunimą iki 29 m., bet ne studentus, jį palaiko kauniečiai, asmenys, uždirbantys 301-400 eurų, Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos palaikytojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų