REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liūtyse paskendę Lietuvos daržovių augintojai pranašauja kainų augimą. Esą nuimtas derlius per drėgnas, greitai pūva sandėliuose. todėl jo pavasarį pritrūks.

Liūtyse paskendę Lietuvos daržovių augintojai pranašauja kainų augimą. Esą nuimtas derlius per drėgnas, greitai pūva sandėliuose. todėl jo pavasarį pritrūks.

REKLAMA

O parduotuvėms bulves, morkas ir kitas daržoves teks vežtis iš užsienio. Nors prekybininkai kol kas nedrįsta prognozuoti kiek brangs konkrečios gėrybės, kainų ekspertai spėja, kad dalis kainų gali padvigubėti.

Daržovės skęsta

„Jeigu žiūrėti šių metų sezoną, tai jis iš ūkininko pozicijos buvo tragiškas, vandens turėjom nenormalius kiekius, skyrėsi kartais nuo daugiametės normos. Dalis derliaus liko, ūkyje apie 30 procentų bulvių palikom“, - sakė ūkininkas.

Taip Šakių rajone ūkininkaujančio Martyno Laukaičio laukose pernai atrodė derliaus nuėmimas.

Daržovės skęsta, žemė persunkta lietaus vandens, dėl to ūkio darbuotojams teko gerokai paplušėti, kol derlius atsidūrė sandėliuose. Nors Martynui didžiąją dalį burokėlių ir bulvių nuimti pavyko, vyras pasakoja, kad derliaus nuostolius jaučia tiek jis, tiek kiti ūkininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Sandėliuose pūva ne tik bulvės, bet ir kopūstai, morkos, burokėliai, svogūnai. Anot daržovių augintojų asociacijos, įsibėgėjant naujiems metams, vis labiau bus jaučiamas kone visų daržovių trūkumas, dėl to kils kainos.

REKLAMA

Skaudžiausiai klius 2 miestams

Šiuo metu palyginti su pernai metų sausiu kilogramas bulvių, burokėlių ir fasuotų morkų parduotuvėje kainuoja 5 euro centais daugiau.

„Praeitais metais buvo atvežamos bulvės iš Egipto, iš Meksikos. Bulvės atrodė kaip šviežios, bet jos iš tikro galbūt nėra tokios skanios kaip vietinės. Ir kainos buvo gan  skirtingos nuo lietuviškų. <...> 40, 50 euro centų, kas yra dvigubai brangiau negu dabartinės kainos“, - kalbėjo kainų tyrėjas.

Kaip toliau keisis kainos, prekybininkai kol kas vertinti nedrįsta. Esą kol kas dar neaišku, kada baigsis lietuviškos daržovės. Tik kai atsargos išseks, Lietuvos parduotuvių lentynose atsidurs brangesnės gėrybės iš užsienio valstybių. Anot kainų tyrėjų, jei Lietuvą pasieks bulvės, pavyzdžiui, iš Egipto ar kitų tolimų šalių, jos turėtų brangti kone dvigubai.

REKLAMA
REKLAMA

Sostinės Justiniškių turguje klausiame pirkėjų, kaip jie elgsis, jei pavasarį staiga pradės kilti daržovių kainos. Vieni aiškina, kad teks susitaikyti, kiti pirks mažiau, o treti priduria, kad jeigu moki taupyti, daržovėms visada atsiras pinigų.

Anot specialistų, dėl nesibaigiančių liūčių daugiausia nuostolių patyrė daržovių augintojai iš Širvintų ir Vilkaviškio rajonų.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže: 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų