REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aštuoniais iš dešimties atvejų nuo smurto artimoje aplinkoje nukenčia moterys, kas šeštas nukentėjęs – vaikas, rodo Statistikos departamento skelbiami duomenys.

Aštuoniais iš dešimties atvejų nuo smurto artimoje aplinkoje nukenčia moterys, kas šeštas nukentėjęs – vaikas, rodo Statistikos departamento skelbiami duomenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso pernai užregistruota beveik 11 tūkst. smurto šeimose atvejų, devyni iš dešimties smurtautojų buvo vyrai.

REKLAMA

Statistikos departamentas, pateikęs pirmą kartą surinktus Informatikos ir ryšių departamento duomenis dėl šio pobūdžio nusikaltimų, nurodo, jog iš viso nuo smurto šeimose pernai nukentėjo beveik 8,2 tūkst. asmenų, 5,6 tūkst. jų, arba aštuonios iš dešimties suaugusių nukentėjusiųjų buvo moterys. Apie 80 proc. smurtą patyrusių moterų nukentėjo nuo savo partnerio.

Kas šeštas nukentėjęs – nepilnametis vaikas, daugiausia patyręs įtėvių ar tėvų smurtą.

Iš viso teisėsauga nustatė per 6,1 tūkst. smurtu artimoje aplinkoje įtariamų asmenų, devyni iš dešimties jų buvo vyrai, daugiau nei pusė visų įtariamųjų – 30-49 metų amžiaus. 3 tūkstančiams, arba pusei visų įtariamųjų buvo paskirtos kardomosios priemonės, didžiajai daliai skirta intensyvi priežiūra – kontrolė elektroninėmis stebėjimo priemonėmis. Penktadalis buvo įpareigoti nesiartinti prie nukentėjusiojo. Šimtas asmenų buvo suimti, dar 130 įpareigoti registruotis policijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Departamentas nurodo, kad šio pobūdžio nusikaltimai sudarė kiek daugiau nei pusę smurtinių nusikaltimų bei apie penktadalį visų registruotų nusikaltimų. Smurtas artimoje aplinkoje labiau paplitęs kaimiškose vietovėse – čia jis sudarė beveik 30 proc. visų nusikaltimų, kai mieste – mažiau nei 20 procentų.

Devyniais iš dešimties smurto šeimoje atvejų registruoti nesunkūs sveikatos sutrikdymai, dešimtadalį sudarė nusikaltimai, susiję su grasinimu, pusę procento – su seksualinės prievartos nusikaltimais. 35 atvejais registruoti sunkūs sveikatos sutrikdymai, 25 nužudymai ir 6 pasikėsinimai nužudyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Statistiniai duomenys leidžia sudaryti ir smurtautojų socialinį portretą: daugiau kaip pusė įtariamųjų ar kaltinamųjų turėjo vidurinį ar profesinį išsilavinimą, beveik ketvirtadalis – pagrindinį, kiek per dešimtadalį buvo įgiję aukštąjį ar aukštesnįjį išsilavinimą, dar dešimtadalis – pradinį. Pusė asmenų nusikaltimo padarymo metu niekur nedirbo ir nesimokė, o 60 proc. asmenų nusikaltimo padarymo metu buvo apsvaigę nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų. 95 proc. atvejų asmenys buvo įtariami ar kaltinami fiziniu smurtu.

Policijos duomenimis, pernai iš viso registruota 48 tūkst. pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų