REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Pražūtinga elektros srovė glemžiasi žmonių gyvybes (nuotr. Fotodiena.lt)

Kriminaliniuose archyvuose galima aptikti 20 metų senumo istoriją, kurios atgarsiai, tam tikra forma, girdimi iki šiol. Nors skaudžiausia, kai žūsta vaikai, bet pasitaiko ir kitokių atvejų, kai lieka tik konstatuoti – pražudė godumas.

14

Kriminaliniuose archyvuose galima aptikti 20 metų senumo istoriją, kurios atgarsiai, tam tikra forma, girdimi iki šiol. Nors skaudžiausia, kai žūsta vaikai, bet pasitaiko ir kitokių atvejų, kai lieka tik konstatuoti – pražudė godumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Incidentai elektros transformatorinėse ištinka toli gražu ne kasdien, bet jų pasekmės, įprastai, būna itin skaudžios. Štai viena istorija, kai žuvo vaikas nutiko dar 1998-siais, panaši nelaimė pasikartojo po 10 metų – 2008-siais. Šiandien prabėgo vėl 10 metų, tad ar visuomenė jau pakankamai subrendo, kad tokios nelaimės pagaliau pasibaigtų?

REKLAMA

Norėjo žaidimų kompiuterio

1998 metais nutikusi nelaimė aprašyta kriminalinių naujienų laikraštyje „Akistata“. Itin aštriu pavadinimu – „Ar mirties bausmę Lietuvoje vykdo elektros tinklai?“. Aprašyta nelaimė nutiko Šilutės rajone Rezgių kaime.

13-metis Darius su metais vyresniu draugu tąkart išsiruošė į žvejybą, bet netrukus draugai meškeres numetė į šoną. Tuomet trūko tik kelių litų, kad vaikai galėtų nusipirkti žaidimų kompiuterį. Tad meškerės buvo numesto į šoną.

REKLAMA
REKLAMA

Vos puskilometris nuo namų, vidury laukų, stovėjo transformatorinė. Seniai išplėšta, bet laidų joje dar buvo. 13-metis Darius ėjo pirmas, bet vaikas net nespėjo prisiliesti prie laidų, kai aukšta įtampa bloškė jį atgal.

Išsigandęs jo draugas už batų ištempė 13-metį iš transformatorinės ir nuskubėjo kviesti pagalbos. Atskubėjęs 13-mečio tėvas išvydo tik paskutinę sūnaus agoniją, išgirdo kelis jo žodžius ir pamatė, kaip miršta jo berniukas.

Vėliau paaiškėjo, kad nereikalinga tapusioje transformatorinėje įtampa turėjo būti atjungta. Tad, kas ir kodėl įjungė elektros srovę taip ir liko mįsle. Nors vietos gyventojai netrukus išsiaiškino, kad elektros srovė buvo įjungta tyčia, kad atbaidytų vagis. Tik niekas, matyt, nesitikėjo, kad smulkiu vagimi užsimanys tapti vos 13 metų vaikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mirtinas smalsumas

Antroji itin skaudi nelaimė įvyko 2008-siais. Šįkart Kalvarijos seniūnijoje esančiame Jonų kaime. Į jį 14-metis Kęstutis su draugu iš Marijampolės atvyko aplankyti pažįstamos merginos.

Berniukai tąkart sėdėjo Jonų kaimo prieigose esančio ežero pakrantėje. Kai staiga jų žvilgsnį patraukė netoliese esanti elektros transformatorinė. Vaikai norėjo sužinoti, kas yra transformatorinės viduje. Jie tikrai nenorėjo nieko pavogti. Žuvęs berniukas užlipo ir prisilietė prie laidų.

Per keletą minučių ant transformatorinės atsidūrusio 14-mečio berniuko kūnas virto mirtinu fakelu. Kaimo žmonės pastebėjo, kad pradingo elektra. Susirūpinę gyventojai nuėjo apžiūrėti transformatorinės. Priartėję arčiau pamatė degantį žmogų.

REKLAMA

Gyventojai skubiai iškvietė ugniagesius ir policiją. Gelbėtojai 14-metį rado dar tebedegantį. Elektros tinklų darbuotojai į nelaimės vietą pastebėję linijos gedimą išvyko iškart – apie vaiko žūtį jie sužinojo jau važiuodami į Jonų kaimą.

Specialistai teigė, kad žūstama net ir neprisilietus prie aukštos įtampos laidų – elektros iškrova gali užmušti žmogų ir per pusmetrį. Vaikas sudegė iki pusės. Anot policijos pareigūnų, veidas ir viršutinė kūno dalis apanglėjo neatpažįstamai – faktiškai jos neliko. Vaiko tapatybę pavyko nustatyti pagal kelnių kišenėje rastą moksleivio pažymėjimą. Po šio įvykio dar kartą susirūpinta saugumo priemonėmis, kurios neleistų prisiartinti bent jau smalsiems vaikams. Mat ilgapirščių įspėjamieji ženklai neatgraso iki šiol.

REKLAMA

Žūsta ir vyresni

2013-siais transformatorinėje žuvo dar vienas nepilnametis. Šįkart elektra mirtinai nutrenkė 17-metį. Ši nelaimė įvyko pasienyje su Baltarusija esančiame Geibulių kaime.

Tąkart du vaikinai užėjo į transformatorinę greta buvusios fermos pastato. Jiems esant viduje, pasigirdo trenksmas, pasklido dūmai. Paaiškėjo, kad žuvo vienas vaikinas. Jam buvo vos 17 metų. Mirtis jį ištiko nuo elektros smūgio, kažkaip užkritus ant aukštos įtampos laidų. Jo draugas patyrė šoką ir negalėjo adekvačiai paaiškinti nelaimės aplinkybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu 2017-ųjų gegužę užregistruota dar viena panaši nelaimė. Tik šįkart užregistruotas įsilaužimas į transformatorinę. Tokie veiksmai gyvybę kainavo 42 metų Jonavos rajono gyventojui.

42 metų vyras buvo mirtinai traumuotas elektros srovės, kai įsilaužęs į Laikiškių kaime esančią transformatorinę ir bandydamas išleisti alyvą prisilietė prie įtampą turinčių įrenginių. Elektros tinklų darbuotojai vietoje rado išlaužtas duris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų