REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
tv3.lt koliažas

Praėjusią savaitę praūžusiuose muzikos apdovanojimuose neapsieita be satyros – valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio veidas su klouniškais bruožais tapo G&G Sindikato dainos iliustracija. Pats Seimo narys tokį muzikantų gestą laiko patyčių kultūros skatinimu, bet politikai ir komunikacijos specialistai ramina – bloga reklama irgi reklama.

6

Praėjusią savaitę praūžusiuose muzikos apdovanojimuose neapsieita be satyros – valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio veidas su klouniškais bruožais tapo G&G Sindikato dainos iliustracija. Pats Seimo narys tokį muzikantų gestą laiko patyčių kultūros skatinimu, bet politikai ir komunikacijos specialistai ramina – bloga reklama irgi reklama.

REKLAMA

Penktadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje vykusiuose M.A.M.A 2017 muzikos apdovanojimuose grupė G&G Sindikatas vienai iš savo kūrinio iliustracijų panaudojo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko R. Karbauskio, paversto klounu, atvaizdą.

Kitą rytą Seimo narys netruko sureaguoti savo „Facebook“ paskyroje, sakydamas, kad toks atlikėjų žingsnis tik skatina patyčių kultūrą, nes vaikai ir paaugliai „mato, kaip rimti dėdės ant didelės scenos patyčių pagalba demonstruoja savo „kietumą“.

REKLAMA
REKLAMA

„Po 72 val. praeis“

Paklaustas, ar garsių atlikėjų pasirinktą vizualizaciją tikrai galima laikyti patyčių kultūros skatinimu, viešųjų ryšių specialistas Mindaugas Lapinskas pastebėjo, kad karikatūros turėtų pajuokti veiksmus, o ne tiesiog asmenį. Tačiau R. Karbauskio fotomontažą galbūt galima laikyti dainos teksto ekranizavimu.

REKLAMA

„Jeigu galbūt būtum klausęs tą dainą, aš jos, tiesą pasakius, negirdėjau, bet jeigu būtum klausęs, tai gal suprastum, kad ta nuotrauka buvo tam tikra iliustracija tekstui, bendram kūriniui. Iš to, kas buvo išplatinta, lieka tiktai nuotrauka. Tai čia yra panašu, kaip penktokas gali akis išbadyti kokiam nors J. Basanavičiui vadovėlyje ir galvoti, kad čia yra jo pilietinė pozicija“, - tv3.lt sakė M. Lapinskas.

Tačiau kalbėdamas apie R. Karbauskio reakciją į pasirodymą, M. Lapinskas teigė, kad politikas pasirinko aukos vaidmenį, kurį dažnai naudoja ir jo oponentai.

REKLAMA
REKLAMA

„Vietoj to, kad atsistoti kaip lygus su lygiu ir kautis, jis pabandė pavaizduoti auką arba prisiimti tam tikrą aukos rolę, kad iš jo štai tyčiojasi. Tai yra visai legitimus žaidimo elementas, nes lygiai tokį patį žaidimą naudoja ir R. Karbauskio oponentai labai dažnai. Galima pastebėti netgi tam tikrą kovą, kai abi pusės bando vaizduoti aukas“, - pastebėjo pašnekovas.

Vis dėlto, pasak viešųjų ryšių žinovo, po kilusio šurmulio sunkiausios R. Karbauskiui turėtų būti pirmosios trys dienos, o vėliau net ir ši bloga reklama pravers.

„Tokius dalykus pamatai, pradedi galvoti, kad iš manęs čia tyčiojasi ir pasaulio pabaiga. Jau po savaitės jis pradės justi pagerėjimą, nes bet kokiu atveju politikui bet kokia reklama, bet koks pasirodymas yra teigiamas. Ir niekas po metų nebeprisimins konteksto. Jeigu ir prisimins kontekstą, nebebus efekto, nes bus visi matę šitą dalyką. Aš suprantu, kad skauda, bet, ponas Ramūnai, už 72 valandų praeis“, - ramino M. Lapinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo karikatūras kaupia

Ne vienos karikatūros herojumi tapęs ir šiais kūriniais savo namų sienas puošiantis Seimo narys konservatorius Andrius Kubilius teigia, kad karikatūros neturėtų skaudinti, nebent jose eskaluojamas melas.

„Karikatūrų ar kažkokių tokių pasišaipymų niekada nepriėmiau labai skaudžiai. Skaudu būna, jeigu netiesą kažkas skelbia. O jeigu šaiposi ar paišo karikatūras, manęs tas niekada neįskaudindavo. Manau, būdamas politikoje, pats turi turėti humoro jausmą ir sugebėti iš kitų pasišaipyti, ir pats iš savęs pasišaipyti“, - tv3.lt kalbėjo A. Kubilius.

Seimo narys antrina M. Lapinskui, teigdamas, jog R. Karbauskis reaguoja visai ne jautriai, o rinkdamasis aukos vaidmenį, „bandydamas sukelti dalies žmonių gailestį ir simpatiją“.

REKLAMA

„Tai primityvus veiksmas. Tai šitoje vietoje, mano įsitikinimu, R. Karbauskis daro dar vieną klaidą, nes tokiu veiksmu jis dar labiau sustiprina kitoje dalyje visuomenės supratimą, kad R. Karbauskis tampa pašaipų objektu“, - sakė A. Kubilius.

Kitas žymus karikatūrų veidas – ekspremjeras Gediminas Vagnorius – jį pašiepiančias iliustracijas taip pat kabina ant savo namų sienų. Jo teigimu, karikatūros – natūralus viešų asmenų politinio gyvenimo elementas.

„Karikatūros tiesiog atspindi to meto nuotaikas. Aš jas vertinu taip pat, kaip ir bet kokį straipsnį, kaip ir bet kokį reportažą. Tai yra vienas iš būdų taikliai išreikšti mintis. <...> Kiekvienas žmogus jautriai tuo metu reaguoja tiek į straipsnį, tiek į reportažą, tiek į bet kokią kritinę poziciją. Aš pastebėjau [R. Karbauskio] jautrią reakciją, bet patarčiau jam taip jautriai nereaguoti, nes visokių karikatūrų dar bus“, - tv3.lt sakė G. Vagnorius.

REKLAMA

Tylus protestas

Žiniasklaidoje pasklidus naujienai apie atlikėjų pasirodymą ir R. Karbauskio reakciją į tai, du LVŽS nariai Robertas Šarknickas ir Aušra Papirtienė savo „Facebook“ profilių nuotraukose taip pat nusprendė tapti klounais.

„Deja, mes turime ne kokias statistikas, kai iš mažų patyčių pereina vaikas į savižudybę. Dėl to aš labai jautriai žiūriu į šituos dalykus, kaip pateikiama informaciją ir kokiu metu. Aš esu už karikatūras, bet, kadangi tendencija aiški ir dėl ko, tai čia jau tikrai vertinu kaip patyčias“, - tv3.lt kalbėjo R. Šarknickas.

Seimo narys pripažįsta pats ne visada sutinkantis su partijos lyderio mintimis ir idėjomis, tačiau vis tiek nesutinka, kad jis vertas viešų patyčių. Anot R. Šarknicko, atsakymas pykčiu į pyktį nepadės formuojant vaikų sąmoningumą ateityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų