REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
Lieknėjimas (nuotr. 123rf.com)

Šiuo metu visame pasaulyje vis garsiau ir dažniau kalbama apie kokosų aliejų ir jo naudą. Teigiama, jog šis tropinio skonio ir saldaus bei malonaus kvapo produktas padeda tirpdyti kilogramus.

34

Šiuo metu visame pasaulyje vis garsiau ir dažniau kalbama apie kokosų aliejų ir jo naudą. Teigiama, jog šis tropinio skonio ir saldaus bei malonaus kvapo produktas padeda tirpdyti kilogramus.

REKLAMA

Kadangi kokosų aliejaus kilmė – augalinė, daugelis tiki, jog šis produktas yra puikus sočiųjų riebalų šaltinis. Dėl to jis dažnai naudojamas vietoje sviesto, taukų, kepimo aliejaus, juo netgi gardinama kava ir vaisių kokteiliai.

Kai kurie, norėdami sumažinti savo apetitą, prieš valgį išgeria stiklinę karšto vandens, kuriame ištirpdytas šaukštas kokosų aliejaus.

Ar iš tiesų kokosų aliejus yra toks stebuklingas? Į šį klausimą atsakyti ryžosi keli ekspertai.

Kaip tai veikia?

Kokosų aliejuje yra didelė trigliceridų – riebalų rūgščių, kurias mūsų kūnai suskaido efektyviau, nei įprastuose maisto produktuose esančius riebalus – koncentracija, teigė mitybos specialistė Alyssa Cohen.

REKLAMA
REKLAMA

Įprasti riebalai skaidomi įprastu būdu, be to, šio proceso metu jie yra linkę kauptis riebaliniuose audiniuose. Trigliceridai, priešingai nei anksčiau minėtos medžiagos, į mūsų organizmus asimiliuojasi itin greitai ir yra naudojami vietoje energijos.

REKLAMA

Šiuo metu trūksta konkrečių įrodymų, kad kokosų aliejus iš tiesų padeda mesti svorį.

„Buvo atlikti keli nedidelės apimties moksliniai tyrimai, kurie atskleidė, jog kokosų aliejaus vartojimas labai nežymiai prisideda prie svorio kritimo“, - atskleidė dietistė Dafna Chazin. „Deja, tai, jog ši priemonė yra vienas iš būdų, galinčių padėti greičiau ir efektyviau atsikratyti kilogramų, nėra patvirtinta.“

Europos mitybos žurnale išspausdintame straipsnyje rašoma, kad kokosų aliejus, kaip ir alyvuogių, nepagerino antvorį turinčių moterų medžiagų apykaitos.

REKLAMA
REKLAMA

Riebalai yra labiausiai kaloringos maistinės medžiagos, kuriomis dažnai piktnaudžiaujame. Viename valgomajame šaukšte kokosų aliejaus aptinkama maždaug 120 kalorijų. Daugeliui žmonių šis skaičius - daugiau nei pusė rekomenduotinos dienos normos.

„Nusprendus atsikratyti kelių kilogramų, svarbiausia yra nepamiršti kalorijų, praktikuoti porcijų kontrolę ir paskirstyti riebalų suvartojimą“, - tęsė Dafna Chazin.

„Jei kokosų aliejumi pagardinsite kavą ar tirštą vaisių kokteilį, o likusią dienos dalį ir toliau vartosite riebalus, ne suteiksite sau naudos, o tik dar labiau pakenksite.“

Trumpai tariant, kokosų aliejus yra per daug giriamas produktas. Jis tikrai nepadės tirpdyti kilogramų, bet jo dėka, jei nekontroliuosite savo mitybos, dar labiau padidinsite suvartojamą dienos kalorijų normą. Dietos veikia, nes jos sukuria kalorijų deficitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valgykite riebalus – deginkite riebalus

Nors kokosų aliejaus vartojimas nepadės atsikratyti tų kelių kilogramų, jis gali paskatinti jus išsiugdyti kitus sveikos mitybos įpročius. Kasdienius patiekalus pagardinus sveikaisiais riebalais, ilgesnį laiką išliksite sotesni, neužkandžiausite ir nesinorės ko nors saldaus.

„Kokosų aliejus taip pat padės pakeisti požiūrį į patį maistą. Jei po vakarienės ar pietų jausitės tiek protiškai, tiek fiziškai nepatenkinti, didelė tikimybė, jog dienos eigoje imsite užkandžiauti ir taip, net patys to nesuvokdami, suvartosite daugiau kalorijų, nei rekomenduojama“, - sakė mitybos specialistė ir tinklaraštininkė Jennifer Kanikula.

REKLAMA

Tai koks tas geriausias būdas, kaip į savo mitybą įtraukti kokosų aliejų ir vis tiek atsikratyti kelių kilogramų? Juo pakeiskite kitus sočiuosius riebalus, tokius kaip sviestą, taukus, arba įtraukite jį į savo mitybą, tačiau nepamirškite apie kokosų aliejaus kaloringumą.

Mitybos specialistai rekomenduoja suvartoti ne daugiau nei 2 arbatinių šaukštelių kokosų aliejaus per dieną.

Kokosu aliejumi taip pat galite sustiprinti savo mėgstamiausių patiekalų skonį. Maistą ruoškite naudodami itin gryną ir mažai apdirbtą kokosų aliejų. Maždaug 1 šaukštelį kokosų aliejaus įdėkite į savo rytinį tirštą trintų vaisių kokteilį arba nedideliu jo kiekiu pagardinkite savo sausus pusryčius, keptą kiaušinį ar jogurtą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų