REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kažkas čia kužda, kad šios paslapties atskleidimas gali užsitęsti. Nepaisant to, kad dabar prieskoniai ne tokie reti ir brangūs, kaip buvo dar prieš kelis šimtmečius. O artėjant Kalėdoms, ir ne tik Kalėdoms, o apskritai žiemos sezonui, prieskonių kvapas tik stiprėja ir tampa lyg švenčių ir jaukumo pranašu.

Kažkas čia kužda, kad šios paslapties atskleidimas gali užsitęsti. Nepaisant to, kad dabar prieskoniai ne tokie reti ir brangūs, kaip buvo dar prieš kelis šimtmečius. O artėjant Kalėdoms, ir ne tik Kalėdoms, o apskritai žiemos sezonui, prieskonių kvapas tik stiprėja ir tampa lyg švenčių ir jaukumo pranašu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prieskoniais kvepia meduoliai, pyragai, „medauninkai“, karštas vynas, kvapiais prieskoniais gardinami desertai, sirupai, saldūs padažai. Tokiu mišiniu galima pabarstyti šviežias ir šaldytas uogas bei vaisius, pagardinti ledus, o klasikiniai desertai, tokie kaip panakota arba net tiramisas, sužiba naujomis spalvomis“, - sako Elžbieta Monkevič, Virtuvės mitų griovėjų laidos „Kulinariniai triukai“ vedėja ir knygos „Verdu ir kepu: saldžiai“ autorė.

REKLAMA

Kulinarė dalijasi savo prieskonių mišinių receptais Kalėdiniams kepiniams.

„Gamindami savo prieskonių mišinį būsite tikri, jog tame mišinyje bus tik tie prieskoniai, kuriuos jūs mėgstate, taip pat bus pagaminti tada, kada jums reikia, o ne netyčia atkeliaus iš pernai“, - primena ji.

Mišinys nr. 1

30 g cinamono 30 g kardamono 15 g kvapiųjų pipirų 15 g muskato riešuto 15 g gvazdikėlių 10 g džiovinto imbiero 5 g juodųjų pipirų 1 šaukštelio džiovintos ir sumaltos apelsinų žievelės

REKLAMA
REKLAMA

Mišinys nr. 2

40 g cinamono 20 g žvaigždanyžio 10 g muskato riešuto 10 g apelsinų žievelės 5 g anyžių 10 g imbiero 5 g juodųjų pipirų 10 g kvapiųjų pipirų

Mišinys nr. 3

20 g cinamono 20 g maltos vanilės 5 g kardamono 10 g žvaigždanyžio 10 g džiovintos citrinų žievelės

Kaip pagaminti

visus prieskonius susmulkinkite: cinamoną ir muskato riešutą sutarkuokite, likusius sugrūskite grūstuvėje iki vientiso miltelių mišinio. Sudėkite į sandariai uždaromą stiklinį indą ir laikykite sausoje bei tamsioje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meduoliai

Meduolius galima puošti įvairiai. Natūraliomis priemonėmis padabinti meduoliai atrodo patraukliai ir stilingai. Naudokite įvairiausias sėklas, džiovintus augalų lapelius ir žiedlapius, smulkintus riešutus, taip pat galite patepti kiaušinio plakiniu arba spalvotais skysčiais: kava, burokėlių, morkų ar špinatų sultimis.

1,2 kg meduolių Gaminimas 40 min. Kepimas 15 min. Orkaitės t-ra 180 °C

250 g miltelinio cukraus 130 g sviesto 200 g medaus 4 kiaušinių 900 g miltų 2 šaukštelių kepimo miltelių 2 šaukštų pasirinkto prieskonių mišinio meduoliams

REKLAMA

1. Persijokite miltelinį cukrų į puodą, sudėkite sviestą ir medų. Ištirpinkite viską kartu. Šiek tiek pravėsinkite, supilkite kiaušinius ir labai gerai išmaišykite. Miltus persijokite su prieskoniais ir kepimo milteliais, suberkite į medaus masę ir užmaišykite tešlą. Ji bus labai minkšta, tad dėkite ją parai į šaldytuvą.

2. Palaikytą tešlą kočiokite maždaug 0,4–0,5 cm storio lakštais ir spauskite norimos formos meduolius. Didesniems meduoliams reikėtų kočioti storiau, mažesniems – ploniau.

3. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus. Aušinkite ant grotelių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų