REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Besikeičiantys reikalavimai darbuotojams, tobulėjanti įranga, vis intensyvėjantis gyvenimo tempas – šios priežastys verčia įmonių darbuotojus nuolat tobulėti. Tuo įsitikinęs Lietuvos maisto eksportuotojų asociacijos (LitMEA) vykdantysis direktorius Giedrius Bagušinskas.

Besikeičiantys reikalavimai darbuotojams, tobulėjanti įranga, vis intensyvėjantis gyvenimo tempas – šios priežastys verčia įmonių darbuotojus nuolat tobulėti. Tuo įsitikinęs Lietuvos maisto eksportuotojų asociacijos (LitMEA) vykdantysis direktorius Giedrius Bagušinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nuolat tobulėti žmones verčia ir mokymosi visą gyvenimą filosofija“, – priduria pašnekovas.

REKLAMA

Tiek pardavėjams, tiek vadovams

Pasak G. Bagušinsko, daugumai darbuotojų yra privalu laikas nuo laiko pagilinti įgūdžius tokiose srityse, kurios nuolat vystosi, kaip, pavyzdžiui, kompiuterinis raštingumas, nes kompiuterinės programos nuolat kinta arba yra sukuriamos naujos. Taip pat naujų žinių įgijimas yra itin aktualus siekiantiems tobulėti profesinėje srityje ir kopiant karjeros laiptais bei keičiantiems profilį ir bandantiems įsitvirtinti visiškai naujoje sferoje. Atnaujinti žinias būtina ir tiesiogiai su klientais dirbantiems asmenims.

REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, pardavimų srityje dirbančiam asmeniui darbas yra amžinas mokslas – tenka perprasti įvairius žmonių tipus. Tai svarbu norint skirtingiems klientams tinkamai pasiūlyti savo prekę ar paslaugą. Eksportuotojams yra būtina išmanyti ir pažinti skirtingas kultūras, tam kad atrastų bendrų sąlyčio taškų su skirtingų kultūrų žmonėmis“, – įsitikinęs jis.

G. Bagušinsko manymu, nuolatinis tobulėjimas ir mokymasis taip pat aktualus vadovams – šiems tenka mokytis, kaip valdyti skirtingų tipų žmones, kaip juos motyvuoti, kaip dirbti su skirtingomis darbuotojų kartomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokiais atvejais neįmanoma pasakyti, kad štai, pagaliau išmokau ir jau galima šią temą pamiršti. Ta pati tematika išlieka dešimtmečius – skiriasi tik mokymosi metodai, požiūriai, atsirandantys nauji būdai. Kai kada mokymasis darbuotojams tampa galimybe išmokti ko nors visai naujo, tačiau dažnu atveju kursuose yra siekiama prisiminti ir atnaujinti jau turimas žinias“, – tvirtina LitMEA atstovas.

Pašnekovo tvirtinimu, tobulindamiesi kasmet darbuotojai mokymuose turėtų praleisti mažiausiai 6–8 dienas.

Įgyvendina du projektus

G. Bagušinsko teigimu, mokymu nauda neabejoja dauguma Lietuvos maisto gamintojų, maisto produktų eksportuotojų ir giminingų sričių, pavyzdžiui, pakavimo įmonės, spaustuvės – dalis jų dalyvauja LitMEA įgyvendinamuose mokymų projektuose „Pažangos formulė“ ir „Sėkmės žingsniai“. Jų metu bus vykdoma pagal finansavimo aprašą remiama veikla – teikiami specialieji mokymai, skirti sektorinių kompetencijų ugdymui.

REKLAMA

Kiekviename šių projektų dalyvaus po 55 smulkaus ir vidutinio verslo įmones. Projektų metu bus siekiama užtikrinti asociacijos partnerių nuolatinį darbuotojų kvalifikacijos lygio palaikymą, jų profesinį mobilumą.

Šių projektų metu organizuojami mokymai bus iš dalies finansuoti pagal Ūkio ministerijos administruojamą Europos Sąjungos investicijų priemonę „Kompetencijos LT“.

Projekte „Sėkmės žingsniai“ šiuo metu jau vyksta mokymai „Organizacinių ir gamybinių veiklos pokyčių valdymas gamybinėje įmonėje". Mokymai skirti padėti įmonių darbuotojams įgyti darbinių kompetencijų apie organizacijos pokyčių analizę: išorines ir vidines pokyčių priežastis, pokyčių valdymą ir diegimą gamybinėse įmonėse. Teikiant paraišką finansavimui gauti buvo atliktas mokymų poreikio tyrimas, kuriuo vadovaujantis į projektą buvo įtraukiami įmonėms aktualūs mokymai.

REKLAMA

„Jau 2013–2015 m. esame įgyvendinę panašų didelį projektą – viskas vyko sklandžiai ir sėkmingai“, – tikina G. Bagušinskas.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Kompetencijų vaučeris – finansuojami darbuotojų mokymai tuo metu, kai jų reikia, ir ta apimtimi, kokios reikia. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Vienam pareiškėjui maksimalus finansavimas mokymams metams yra 4500 eurų. Paraiškos teikiamos bendrovei „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) iki 2020 m. lapkričio 30 d. Mokymų paslaugų tiekėjų ir mokymų programų sąrašą galima rasti VšĮ „Versli Lietuva“ svetainėje www.verslilietuva.lt. Šis sąrašas nuolat pildomas, o neradus reikiamos mokymų programos, galima kreiptis į VšĮ „Versli Lietuva“ dėl jos įtraukimo į sąrašą. Daugiau informacijos čia.

Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje – finansuojami praktiniai mokymai darbuotojams pameistrystės forma kvalifikacijai įgyti bei mokymai darbo vietoje kvalifikacijai tobulinti. Paraiškas gali teikti tiek privatūs juridiniai asmenys, tiek valstybės arba savivaldybės įmonės. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų vienam darbuotojui. Šiuo metu paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki lapkričio 22 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kompetencijos LT – specialieji mokymai skirti tam tikro sektoriaus ar tam tikrų profesijų darbuotojams. Paraiškas gali teikti verslo asociacijos, klasterio koordinatoriai, pramonės prekybos ir amatų rūmai. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 80 proc., didelėms – 70 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 30 tūkst. eurų projektui ir iki 6000 eurų vienam darbuotojui. Kvietimą teikti paraiškas pagal priemonę planuojama paskelbti iki 2017 m. pabaigos. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA

Inostažuotė – finansuojami mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) veiklas vykdančių įmonių darbuotojų mokymai užsienio mokymų centruose bei užsienio įmonėse, vykdančiose MTEPI veiklas. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama 70 proc., didelėms – 60 proc. išlaidų mokymams. Maksimali finansavimo suma gali būti iki 360 tūkst. eurų projektui ir iki 1500 eurų viena, darbuotojui. Paskelbtas kvietimas teikti paraiškas galioja iki 2020 m. birželio 30 d. Paraiškas priima Europos socialinio fondo agentūra. Daugiau informacijos čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų